Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέργκολα πάνω από το μέγιστο ύψος κ.λ.π.


Recommended Posts

Εχω μια δύσκολη περίπτωση για μένα και ζητώ τη βοηθειά σας (ιδε επισυναπτομενο σχημα)

Σε εκτός σχεδίου και εντός ζωνης έχω οικόπεδο 3 στρεμ. και εχω δόμηση 200 μ2 και υψος 7,5 μ + 1,5 στεγη. και επιτρεπονται 2 όροφοι.

 

1. το οικόπεδο έχει κλίση 42% συνολική αλλά τοπικά στη θέση που θα οικοδομήσω θα δείξω μικρότερη του 35% για να μην έχω το πρόβλημα με το υπόγειο και 50% στο υπολ. οικόπεδο ώστε να χω το ίδιο αποτέλεσμα.

2. στο τμήμα 1 (2,5χ10μ) έχω υπόγειο κάτω από ΗΧ.

3. Το τμήμα αυτό το κάνω χώρο κύριας χρήσης ώστε να ξεμπαζώσω νόμιμα τον περιβ. χώρο

4. θεωρώ ότι μ αυτή τη μορφή έχω 2 ορόφους κτιρίου κι όχι 3

5. στην όψη στον 1ο όροφο κατασκευάζω πέργκολα εκ μπετου, επιτρέπεται η πρέπει να είναι ξύλινη η μεταλλική η μήπως λόγω του ότι υπερβαίνει το μέγιστο ύψος δεν επιτρέπεται καθόλου.

 

Παρακαλώ διορθώστε με όπου κάνω λάθος

 

 

 

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

post-9741-131887240904_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ρε φίλε μας δουλεύεις? λες πως ξεμπαζώνεις υπόγεια πως κλέβεις το φ.ε. και περιμένεις να σου πούμε αν επιτρέπεται η πέργκολα να είναι ξύλινη η μπετονένια?

Η άδεια σου πρέπει να συμορφώνεται με τους όρους δόμησης και τους τοπικούς κανονισμούς, άμα γίνει αυτοψία πως θα ξεφύγεις?

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς δεν θέλω να σας δουλέψω, ίσως να μην εξέφρασα σωστά τα ζητήματα τα οποία τα διατυπώνω διαφορετικά, και εφόσον ρωτάω όλα αυτά εννοείται ότι δεν είμαι τόσο πεπειραμένος όσο εσείς.

Μπορεί ένα υπόγειο να είναι σαν ισόγειο στο κάτω μέρος ( όπου η σταθμη φ.ε. και δ.ε. συμπίπτει με το δάπεδο υπογείου) εάν έχω χώρους κύριας χρήσης (και μετρα στο Σ.Δ.)σ αυτό?

Μπορεί να γίνει πέργκολα πάνω από το επιτρ. ύψος κι από τι υλικό.

Μπορώ να έχω υπόγειο κάτω από Η.Χ.;

Η οριακή κλίση 35% πάνω απ την οποία τα εκτός Σ.Δ. υπόγεια δεν μπορούν να υπερβούν το 20% του Σ.Δ. που μετριέται στο σύνολο του οικοπέδου η τοπικά όπως λέει το γράμμα του νόμου;

Κι αν εγώ κάνω ένα ανακριβές αρχικό τοπογραφικό (όσον αφορά τις στάθμες φ.ε. στο εσωτερικό του οικοπέδου μόνο), είναι αυτό κατακριτέο; Δεν πιστεύω ότι δικαιούμαι αυτή την αντιμετώπιση.

Link to comment
Share on other sites

Για το υπόγειο: Το τμήμα του υπογείου στο οποίο η στάθμη του εδάφους απέχει περισσότερο του 1,50m από την οροφή του προσμετράται και στο ΣΔ και στον ΣΟ ούτως ή άλλως. Δηλαδή απλώς ΔΕΝ θεωρείται υπόγειο. Όλα αυτά τα ύψη μετρώνται σε κάθε σημείο των πλευρών του κτηρίου. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος περιοχής επιτρέπονται κατασκευές στήριξης φυτών (πέργκολες) χωρίς να διευκρινίζεται στον ΓΟΚ αν υπάρχει περιορισμός ως προς την χρήση υλικών.

Όταν ρωτάς αν μπορείς κάτω από Η.Χ. να έχεις υπόγειο τί ακριβώς εννοείς. Μπορείς να έχεις υπόγειο κάτω από το περίγραμμα της οικοδομής ή ακόμα και εκτός αυτού σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Στα λοιπά τώρα εννοείται ότι η χρήση ανακριβών στοιχείων πάντοτε θα στηλιτεύεται. Όχι γιατί δεν ξέρουμε την πραγματικότητα αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να πέφτουμε θύματα των ορέξεων των πελατών μας. Αν πας σε έναν δικηγόρο επειδή κατηγορείσαι για κάτι δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο δικηγόρος να προσκομίσει στο δικαστήριο ανακριβή στοιχεία την ευθύνη των οποίων φέρει ο ίδιος, έτσι δεν είναι; Άρα γιατί να το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας εμείς; Στα των τοπογραφικών απαλλάσσεται ο συντάξας του σχεδίου μόνον ως προς τα όρια όχι ως προς αυτά που διαπιστώνει ότι υφίστανται στο οικόπεδο(υψόμετρα, ρυμοτομικές γραμμές, περιφράξεις, κτήρια κλπ).

Link to comment
Share on other sites

είσουν φάουλ και έπρεπε να δειχτεί για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις κιόλας. Επί του θέματος τώρα πέργκολα μπορείς να έχεις άνω του επιτρεπόμενου ύψους αλλά εντός του ιδεατού στερεού , όπου για τα εκτός σχεδίου δεν έχεις πρόβλημα. Πιθανόν όμως να περάσεις ΕΠΑΕ λόγω τις πέργκολας αν οι όροι δόμησης σου δεν σου λένε ότι επιτρέπεται. Τώρα για το υπόγειο, αν έχεις όντως τμήμα εντός ΣΔ ούτε μπάζωμα χρειάζεται ούτε πρόβλημα έχεις θέλει όμως προσοχή πως θα διαχωρίσεις το υπόγειο, ωστε να μην μετρήσει όλο στο ΣΔ η συνάδελφοι και η πολεοδομία της περιοχής σου θα ξέρουν περισσότερες πληροφορίες γιατί για το θέμα αυτό, πληροφορίες μέσω ιντερνετ με το πληκτρολόγιο δεν δίνονται. Επίσης, το ισόγειο δεν επιτρέπεται να εξέχει 1,50 μ. Αλλά λόγω του εκτός σχεδίου λιγότερο. Μου έχει κάνει εντ΄υπωση και παρόμοιο πρόβλημα είχα όταν έκανα ένα εκτός σχεδίου, δεν το γνωρίζω και πάλι δεν μπορώ να σου δώσω παραπάνω πληροφορίες αν δεν το γνωρίζει κάποιιος συνάδελφος.

Link to comment
Share on other sites

οι όροι δόμησης δεν αναφέρουν τίποτα για πέργκολα. Με ανησυχεί όμως αυτό που διαβάζω τώρα στη δόμηση εκτός σχεδίου

«7. Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) και το μέγιστο ύψος αυτών μετρούμενο από το γύρω έδαφος αυτών (φυσικό ή διαμορφωμένο), σε επτά και μισό (7,50) μ.

Πάνω από το κατά τα παραπάνω καθοριζόμενο μέγιστο ύψος επιτρέπεται μόνο η κατασκευή στηθαίου, τυχόν φωταγωγών ύψους μέχρι τριάντα εκατοστών (0,30) και καπνοδόχων.»

 

σε αντίθεση δηλαδη με τον ΓΟΚ 85 που αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται πέργκολα πάνω απ το επιτρ ύψος, εδώ δεν το αναφέρει. Αρα με το γράμμα του νόμου δεν επιτρέπεται, μακάρι να κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο ΓΟΚ αναφέρεται σε γενικές διατάξεις. Άλλωστε πολλάκις αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση οι όροι δόμησης περιοχής σε ένα σχέδιο πόλης να ορίζουν κάτι διαφορετικό από αυτό όπως επίσης καλύπτει απόλυτα και την ΕΠΑΕ αναφέροντας ότι για να εγκριθεί κάτι θα πρέπει να δένει ουσιαστικά και αισθητικά με το κτήριο και την γύρω περιοχή. Έτσι ενώ λέει ας πούμε ότι η αίθουσα εκδηλώσεων μπορεί να εξέχει του ιδεατού στερεού καθ' ύψος η ΕΠΑΕ μπορεί να στο κόψει με το αιτιολογικό ότι δεν "δένει" αισθητικά. Κινείσαι λοιπόν κατά περίπτωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Τα ύψη μετριούνται από το κάθε σημείο της τομής του περιγράμματος της κατόψεως με το φυσικό ή διαμορφωμένο έδαφος (+-1,50)

Δεν άλλαξε τίποτε ως αναφορά με τα εκτός σχεδίου υπόγεια δηλαδή η οροφή του υπογείου δεν μπορεί να υπερβεί τα 80 εκ. από το πέριξ έδαφος

Μετά το "ισόγειο" τμήμα του υπογείου πρέπει να υπάρχει τοίχος που να το χωρίζει από το υπόγειο (όχι ενιαίος χώρος).

Υπόγειο επιτρέπεται και κάτω από ημ. χώρους και κάτω από φωταγωγούς.

Όσο για την πέργκολα την δείχνεις κανονικά όπως σου είπε και ο προπληκτρολογείσας συνάδελφος Highlander. Ο ελεγκτής θα αποφασίσει αν το περάσει ως έχει ή θα το στείλει ΕΠΑΕ που σημαίνει καθυστέρηση.

Κάποτε ρώτησα ελεγκτή για πέργκολα με μπετοκολώνες και μου απάντησε ΕΠΑΕ και οι κολώνες στον συντελεστή!!! (και καθυστέρηση έως και εξάμηνο - οπότε όπου φύγει φύγει!)

Το καλλίτερο είναι να πας με κάτοψη υπογείου και τομή στην πολεοδομία να τα ξεκαθαρίσεις όλα αυτά που θες με σιγουριά. Αν πας σε 10 διαφορετικές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην πάρεις τις ίδιες απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.