Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έδραση μεταλλικού δικτυώματος


 

Recommended Posts

Leonardo Όχι δεν είσαι λάθος. Απλά κάποτε o κύριος Ritter (δεν θυμαμαι καλά την σύνταξη του ονόματος) για να υπολογίσει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στα μέλη ενός δικτυώματος θεώρησε ότι όλες οι συνδέσεις είναι αρθρωτές μεταξύ των μελών, ώστε να μπορεί να υπολογίσει μέσω κάποιων <<τομών>> τις δυνάμεις που αναπτύσσονταν μεταξύ των μελών θλιπτικές ή εφελκυστικές. Τώρα οι κανονισμοί σου δίνουν την δυνατότητα να θεωρήσεις τους κόμβους ως άκαμπτους (ταυτόχρονη παρουσία αξονικής και ροπής) υπό προυποθέσεις και οι οποίοι φυσικά με την βοήθεια του υπολογιστή μπορούν να επιλυθούν άνετα και να γίνει σωστά και ο έλεγχος των μελών αλλά και των κόμβων.

Link to comment
Share on other sites

Οι εγκάρσιοι σύνδεσμοι τοποθετούνται για τη μείωση του καμπτικού αλλά και του στρεπτοκαμπτικού λυγισμού του κάτω πέλματος δεσμεύοντάς το και στην εκτός επιπέδου διεύθυνση του,

 

Φίλε Δρόσο γιατί λες ότι το κάτω πέλμα έχει πρόβλημα καμπτικού λυγισμού; Είναι εφελκυόμενο...σωστά;

Link to comment
Share on other sites

όπως και σε μία καμπτόμενη δοκό μελετάμε ολόκληρη τη διατομή και όχι μόνο το θλιβόμενο τμήμα της σε στρεπτοκαμπτικό λυγισμό έτσι μάλλον συμβαίνει και με το δικτύωμα..

 

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη δοκό-δικτύωμα... (πχ στο μέσον) πρέπει να δεσμεύσουμε το κάτω πέλμα σε σχέση με το άνω. Κοίτα τη φώτο

post-456-131887241013_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα σε RHS πρέπει να κάνουμε έλεγχο σε στρεπτοκαμπτικό. Έχουν βελτιωμένη συμπεριφορά αλλά όχι ανύπαρκτο το φαινόμενο του στρ/τικού. Κοίτα τον ευρωκώδικα 6.3.2.1 -> (2), αναφέρει μόνο τις κυκλικές και τις τετράγωνες.

 

Το ότι λέει κάτι ο ΕΚ δεν είναι και κανόνας. Άποψή μου είναι ότι οποιαδήποτε κλειστή διατομή φυσιολογικών αναλογιών, δεν μπορεί να πάσχει από στρεμπτοκαμπτικό.

 

Έστω SHS200 με Ix=Iy. Δεν είναι δυνατόν ένα RHS400/200 να έχει μικρότερη αντοχή σε στρεμπτοκαμπτικό, αφού όλα του τα αδρανειακά χαρακτηριστικά μεγαλώνουν...

 

Και αφού κάθε RHS είναι παράγωγο κάποιου SHS, δεν είναι πιο ευάλωτα.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι αν ένας κόμβος χωρικού δικτυώματος μπορεί να θεωρηθεί άρθρωση ή πάκτωση εξαρτάται από την εκκεντρότητα των συνδεομένων μελών. Εάν είναι μικρή (τά όρια τα καθορίζει ο κανονισμός) τότε οι ροπές είναι αμελητέες και μπορεί να θεωρηθεί άρθρωση. Σε αντίθετη περίπτωση ο κόμβος παραλαμβάνει ροπές.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι δυνατόν ένα RHS400/200 να έχει μικρότερη αντοχή σε στρεμπτοκαμπτικό, αφού όλα του τα αδρανειακά χαρακτηριστικά μεγαλώνουν...

 

δεν είπα κάτι για αντοχή αλλά για το αν υπάρχει ή όχι το φαινόμενο του στρεπτοκαμπτικού στη μία διατομή κ στην άλλη.

 

Τσπ όσο και να το έψαξα δεν έβγαλα άκρη. Γενικά ο ευρωκώδικας έχει φοβερές ελλείψεις στο στρεπτοκαμοπτικό και ουσιαστικά σου λέει να κάνεις ότι καταλαβαίνεις... Ούτε τύπο για το Mcr δεν έχει υιοθετήσει !

Link to comment
Share on other sites

Για δικτύωμα γέφυρας μιλάμε ή για ένα στέγαστρο; Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω αυτά περί στρεπτοκαμπτικού, ούτε και αυτό με τα torsional restraints βλέπω να έχει σχέση εδώ. Επίσης την κοιλοδοκό δεν μπορώ να χωνέψω! Δεν είναι κτίριο με κολώνες να καταλήγουν πάνω σε δοκούς να μας αγχώνουν.

 

(το πρώτο/μετωπιαίο δικτύωμα θέλει κάποια προσοχή λόγω ανέμου στην εγκάρσια διεύθυνση, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα)

 

Σημαντικό είναι και οι στηρίξεις με τις κολώνες από σκυρόδεμα στα άκρα του δικτυώματος! Θέλει άρθρωση-άρθρωση ή άρθρωση-κύλιση; Έχει διαφορά στο μέγεθος και τη φορά αξονικής φόρτισης της κάτω χορδής; Δεν ξέρω και λόγω σεισμού τί γίνεται εδώ! Κάποιος παλιός μπορεί να καταθέσει την άποψή του;

 

(με ενοχλούν επίσης τα κάθετα μέλη στα άκρα του δικτυώματος - καταστρέφουν το τρίγωνο)

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Jacson όταν η φόρτιση της ανεμοπίεσης δημιουργεί αναρπαγή της στέγης (αλλαγή της φοράς των φορτίων προς τα άνω) τότε το κάτω πέλμα γίνεται θλιβόμενο και το άνω πέλμα γίνεται εφελκυόμενο.

Σχετικά με την μορφή της έδρασης καλύτερη είναι ο συνδυασμός άρθρωσης - κύλισης για τον μηδενισμό των τεμνουσών δυνάμεων στα σημεία της έδρασης, άρα και στις κολώνες από σκυρόδεμα. Φυσικά αυτό θα πρέπει να γίνει και στην κατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά όσο να 'ναι έχεις και τα μόνιμα που κάπως αντισταθμίζουν έτσι;

Η ανεμοαναρρόφηση θα είναι πιστεύω πιο κρίσιμη στην περίπτωση της άρθρωσης-κύλισης και όχι τόσο στην άρθρωση-άρθρωση.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Jackson μη ξεχνας τον συνδυασμο 1.0*G+1.5*W

Αυτός ο συνδυασμός εφελκύει το άνω πέλμα. Οπότε πρέπει και αυτό να το λάβεις υπόψη σου. Φυσικά ο δυσμενέστερος συνδυασμός για κάθε μέλος θα προκύψει από την διαστασιολόγηση του φορέα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.