Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καθοδική προστασία σε υπόγειο δίκτυο αερίου


kostis.b

Recommended Posts

Το θέμα αναφοράς στην τεχνική έκθεση νομίζω ότι ειναι το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί. Στη τεχνική έκθεση στο σημείο της αντιδιαβρωτικής προστασίας κανονικά πρέπει να αναγράψεις τη μέθοδο της γαλβανικής (καθοδικής) προστασίας που έχεις λάβει και μαζί κάθε συνοδευτικό έγγραφο (π.χ μέτρησεις αντίστασης εδάφους) κτλ και με βάσει ποια πρότυπα έγινε αυτό και ποια τεχνική οδηγία ακολουθήθηκε...

 

Γενικά αν ψάξει κανείς τα ευρωπαικά πρότυπα δεν υπάρχει "χρυσός κανόνας" στα πόσα μέτρα και μετά χρειάζεται καθοδική προστασία.. Αυτά τα περί 20 μ είναι εντελώς αυθαίρετες υποδείξεις της τοπικής ΕΠΑ..

 

Από ότι θυμάμαι.. σε κάποιο από τα παρακάτω πρότυπα που λέω αναγράφει τουλάχιστον 30 ή 40 μέτρα και μετά λαμβάνεις υπόψη το φαινόμενο ηλεκτρόλυσης και μάλιστα εκτιμάμε την φθορά και αν είναι πάνω από κάποιο όριο τότε λαμβάνουμε μέτρα..

Γενικά αν δεν ξέρουμε δεν μπλεκόμαστε.. ότι δεν ξέρουμε το αφήνουμε ήσυχο.... πρακτίκα ένα μικρό ανόδιο 3-4 κιλά σε ένα δίκτυο 50μ 3" θα σου πάει αρκετές δεκαετίες υπό ... κανονικές συνθήκες εδάφους (και εφόσον ο αγωγός αερίου δεν διέρχεται από πυλώνες ΔΕΗ ή σιδηροδρομικές γραμμές ηλεκτρικού κτλ κλτ κλτ) ...τυπικά η μελέτη καθοδικής απαιτεί ειδικό μηχανικό εξειδικευμένο σε αυτά..

Για να κάνεις καθοδική προστασία πρέπει να κάνεις μέτρησεις αντίστασης εδάφους με συγκεκριμένη μεθοδολογία και ειδικές γνώσεις που φαντάζομαι ελάχιστοι στην Ελλάδα κατέχουν..

 

Τα πρότυπα που σχετιζονται με τη μελέτη είναι τα ακόλουθα:

 

49 CFR 192.451-491 - Requirements for Corrosion Control - TRANSPORTATION OF NATURAL AND OTHER GAS BY PIPELINE: MINIMUM FEDERAL SAFETY STANDARDS

ASME B31Q 0001-0191

DNV-RP-B401 - Cathodic Protection Design - Det Norske Veritas

EN 12068:1999 - Cathodic protection. External organic coatings for the corrosion protection of buried or immersed steel pipelines used in conjunction with cathodic protection. Tapes and shrinkable materials

EN 12473:2000 - General principles of cathodic protection in sea water

EN 12474:2001 - Cathodic protection for submarine pipelines

EN 12495:2000 - Cathodic protection for fixed steel offshore structures

EN 12499:2003 - Internal cathodic protection of metallic structures

EN 12696:2000 - Cathodic protection of steel in concrete

EN 12954:2001 - Cathodic protection of buried or immersed metallic structures. General principles and application for pipelines

EN 13173:2001 - Cathodic protection for steel offshore floating structures

EN 13174:2001 - Cathodic protection for harbour installations

EN 13509:2003 - Cathodic protection measurement techniques

EN 13636:2004 - Cathodic protection of buried metallic tanks and related piping

EN 14505:2005 - Cathodic protection of complex structures

EN 15112:2006 - External cathodic protection of well casing

EN 50162:2004 - Protection against corrosion by stray current from direct current systems

BS 7361-1:1991 - Cathodic Protection

NACE SP0169:2007 - Control of External Corrosion on Underground or Submerged Metallic Piping Systems

NACE TM 0497 - Measurement Techniques Related to Criteria for Cathodic Protection on Underground or Submerged Metallic Piping Systems

ANSI/NACE SP0607-2007/ISO 15589-2 (MOD), Petroleum and natural gas industries—Cathodic protection of pipeline transportation systems

NACE SP0286-2007 Electrical Isolation of Cathodically Protected Pipelines

Επιπλέον, συμπληρωματικά πρότυπα που σχετίζονται με την κατασκευή της καθοδικής και έχουν να κάνουν με δευτερεύουσες εργασίες (συγκολλήσεις, τους μετασχηματιστές στις ενεργές καθοδικές προστασίές...κτλ)

- ΕΝ 12732 “Gas supply systems – Welding seel pipework – Functional requirements”

- EN 571-1 “ Non-destroctuctive testing – Penetrant testing – Part 1 : General Principles”

- EN 61558-2-4 “Safety of power transformers power supply units and similar” part -2 -4 “Particular requirements for isolating transformers for general use”

 

 

Μονο να τα προμηθευτείς θα ξοδεψεις αρκετές χιλιάδες ευρώ.. πιο πολλά από όσο κοστίζει το δίκτυο. Γενικά τα μέτρα που θα πρέπει να λάβεις εξαρτόνται από τη διατομή, την αντίσταση εδάφους και την ποιότητα της αντιδιαβρωτικής προστασίας-υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, το σχεδιασμένο χρόνο ζωής των ανοδίων (αν προκείται για παθητική καθοδική προστασία..) κτλ

Link to comment
Share on other sites

λοιπον τα πραγματα ειναι δυσκολα αλλα υπάρχουν πινακες mass loss για καθε υλικό. Τωρα προσοχή η διακίνηση αεριου δημιουργεί και εσωτερική διαβρωση. Το δευτερο ειναι η επιλογη του παχους του σωληνα, της αποστασης εδρασης, κλπ. Ευχαριστως να βοηθησω με περισσοτερες πληροφοριες. Τα ανοδια δεν ειναι απλο πραγμα στον υπολογισμό του και επιπλεον στην τοποθετηση του. Το κοστος δεν ειναι ακριβό και παντα υπάρχουν λυσεις. Πολλες φορες γινεται εγκιβωτισμός σε σκυροδεμα, ΟΧΙ στη ΕΠΑ Θεσσαλονικης. Γενικά

Δ4 Aντιδιαβρωτική προστασία

β) Xαλυβδοσωλήνες συγκολλητοί

Oι ακάλυπτες σωληνώσεις μπορούν να προστατεύονται έναντι διάβρωσης με επικαλυπτική

ανθεκτική βαφή.

H προετοιμασία θα γίνει με αμμοβολή.

Πρώτη στρώση: Primer με εποξειδικό τσίγκο (περίπου 60 μm).

Δεύτερη στρώση: Yλικό πολυουρεθάνης σε δύο αλλεπάληλες στρώσεις πάχους 60 μm.

Tρίτη στρώση: H τελική στρώση θα γίνει από το ίδιο υλικό (περίπου 40 μm), χρώματος κίτρινου RAL

1012 κατά DIN 2403.

Oλικό πάχος στρώσεων 160 μm.

Aντί βαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιβλήματα πολυαιθυλενίου κατά DIN 30670 αν

το επιθυμεί ο πελάτης.

Θα δοθεί προσοχή στην αντιδιαβρωτική προστασία στα σημεία στηρίξεως των σωλήνων.

OI χαλκοσωλήνες μπορούν να είναι ακάλυπτοι ή να έχουν περίβλημα πολυαιθυλενίου αν το

επιθυμεί ο πελάτης.

γ) Xαλκοσωλήνες

Oι χαλκοσωλήνες δεν χρειάζονται προστασία. Συνιστάται πάντως η χρήση επενδεδυμένων

χαλκοσωλήνων.

Θα δοθεί προσοχή στην αντιδιαβρωτική προστασία στα σημεία στηρίξεως των σωλήνων.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, από ότι βλέπεις η καθοδική προστασία δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα η μελέτη και η κατασκευή απαιτεί ειδικές γνώσεις και εμπειρία.

Επί του πρακτέου λοιπόν και επειδή η εφαρμογή σου είναι απλή εγκατάσταση σε οικοδομή, 25 mbar κι όχι π.χ. ο αγωγός μεταφοράς πολλών m3, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις πολυαιθυλένιο PE.

Ένας επιπλέον λόγος είναι οι συγκολλήσεις που θα χρειαστούν να γίνουν στο δίκτυο, τις οποίες για χαλυβδοσωλήνα πρέπει να βρεις κάποιον να τις κάνει όπως ακριβώς λέει ο κανονισμός (ΕΝ 288-1 ΕΝ 288-2 για ηλεκτροσυγκολλήσεις). Αυτό το αφήνω ασχολίαστο....

Σε αντίθεση με τον χαλυβδοσωλήνα, οι συγκολλήσεις PE γίνονται πάντα από πιστοποιημένους συγκολλητές με πιστοποιημένα εργαλεία και με μέθοδο πολύ απλή.

Εγώ σε όλες τις μελέτες που κάνω (τέτοιου είδους) προδιαγράφω σωλήνες PE για τα υπόγεια δίκτυα για λόγους ευκολίας και ασφάλειας.

Μην ξεχνάς ότι τα δίκτυα που κατασκευάζονται θα μείνουν πολλά χρόνια ενεργά και πρέπει να σκεφτόμαστε και πως θα είναι μετά από 20 -30 χρόνια κλπ.

Αν χρειαστείς βοήθεια για τα PE, εδώ είμαστε.

 

 

Υ.Γ. Πολύ καλές οι εξηγήσεις από τους συναδέλφους και μπράβο τους που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σε ένα τόσο δύσκολο και σοβαρό θέμα.

Ευχαριστούμε συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά το ζήτημα αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο απ'ότι το φανταζόμουν.....πάντως μου λύσατε πολλές απορίες και μου δώσατε ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Σας ευχαριστώ όλους !

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.