Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεισμική επιτάχυνση επιχώματος ύψους μεγαλύτερου των 15m


 
kolam

Recommended Posts

Στην παράγραφο 5.4.2 του ΕΑΚ αναλύεται η μεθοδολογία υπολογισμού του οριζόντιου και κατακόρυφου συντελεστή σεισμικής επιτάχυνσης αναχωμάτων ύψους μέχρι και 15m, ενώ αναχώματα μεγαλύτερου ύψους δεν καλύπτονται από τον κανονισμό.

Εαν δεν υπάρχει λεπτομερής μελέτη επιτρέπεται να προσδιοριστεί η σεισμική επιτάχυσνη του εδάφους σύμφωνα με το Κεφ. 2 του ΕΑΚ για q=1.0, n=1.0, θ=1,0 και κατάλληλο γ1.

Θέλω να ρωτήσω κατά πόσο είναι ορθό, ο συντελεστής οριζόντιας και κατακόρυφης σεισμικής επιτάχυσνης για επίχωμα ύψους >15m να υπολογιστεί λαμβάνοντας την μέγιστη τιμή β(Τ)= 2,50 για q=1.0, n=1.0, θ=1,0 και αν υπάρχει κάποιος άλλος κανονισμός ή μεθοδολογία που να καλύπτει τον υπολογισμό της σεισμικής επιτάχυνσης επιχώματος ύψους > 15m.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Στο 5.4.2 του ΕΑΚ δεν αναφέρεται σε κατακόρυφη συνιστώσα.

 

Επίσης αναφέρει ότι ή κάνεις ακριβή μελέτη ή δέχεσαι τα δυσμενέστερα.

 

Να ξέρεις ότι και ο «Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών» περιορίζει τις αναβαθμίδες στα 15μ. (ΦΕΚ Β' 931/1984 αρθ.80).

Link to comment
Share on other sites

"Στο 5.4.2 του ΕΑΚ δεν αναφέρεται σε κατακόρυφη συνιστώσα."

 

Σωστό. Η κατακόρυφη συνιστώσα αναφέρεται στην παράγραφο 5.4.1 για ευστάθεια φυσικών ή τεχνητών πρανών.

Ελέγχω όμως και την ευστάθεια του οπλισμένου επιχώματος, επί το δυσμενέστερο και με κατακόρυφη συνιστώσα. Θα μπορούσα να την παραλήψω χωρίς αυτό να είναι λάθος;

 

Αυτό που θέλω κυρίως είναι μια επιβεβαίωση ότι η τιμή της ah που προκύπτει για το μέγιστο β(Τ)=2,50 είναι η δυσμενέστερη και μπορώ να την χρησιμοποιήσω για επίχωμα ύψους 22m.

 

Όσον αφορά τον περιορισμό των αναβαθμίδων στα 15m, δεν το γνώριζα, αλλα στην περίπτωση μου η κλίση και το ύψος του επιχώματος καθορίζονται από άλλους. Εγω θέλω για τις δεδομένες συνθήκες να υπολογίσω τον οπλισμό.

 

Ευχαριστώ συνάδελφε chris12.

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη ιστορία τα ψηλά επιχώματα...

 

Πάντως για να συννενοούμαστε:

 

1. Ο κανονισμός ΔΕΝ αναφέρει πουθενά ότι "ή κάνεις ακριβή μελέτη ή δέχεσαι τα δυσμενέστερα". Αυτό το κάνει επειδή δεν είναι εύκολο (μάλλον είναι αδύνατο) να προσδιορίσει κανείς τι είναι δυσμενέστερο.

 

2. Στην παράγραφο 5.4.2 δεν αναφέρει για κατακόρυφη συνιστώσα, γιατί το έχει ήδη αναφέρει στην παράγραφο 5.4.1. Προφανώς και λαμβάνεται υπόψη είτε πρόκειται για όρυγμα είτε για επίχωμα.

 

3. Είναι σαφές ότι η μέθοδος του κανονισμού δεν καλύπτει αναχώματα με ύψος μεγαλύτερο από 15m, φράγματα κτλ. Δεν γίνεται δηλαδή να εφαρμοστεί. Προσπαθώντας να την εφαρμόσει κάποιος, τα αποτελέσματα που παίρνει δεν έχουν νόημα. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσει συντηρητικά ή μη αποτελέσματα.

 

4. Για τον ανωτέρω λόγο, απαιτείται ειδική γεωτεχνική και σεισμική μελέτη. Όσον αφορά τη σεισμολογική μελέτη (η οποία αποτελεί μέρος της σεισμικής), ο κανονισμός σου επιτρέπει να μην την κάνεις και να χρησιμοποιήσεις το φάσμα του Κεφ. 2. Αυτό γίνεται γιατί το φάσμα του κανονισμού έχει εκ των πραγμάτων προκύψει από σεισμολογική μελέτη. Άρα, είτε κάνεις "νέα", site specific σεισμολογική μελέτη (μελέτη σεισμικής επικινδυνότητας) είτε παίρνεις το φάσμα του κανονισμού.

 

5. Πρέπει να γίνει σαφές ότι άλλο το φάσμα και άλλο οι δυνάμεις που μπαίνουν στους υπολογισμούς ευστάθειας. Για επιχώματα μικρότερα από 15m, όπου ισχύει ο ΕΑΚ, έχοντας το φάσμα, υπολογίζεται η ενίσχυση του σεισμικού κραδασμού "μέσα" στο επίχωμα. Ο ΕΑΚ (παρ 5.4.2) δίνει τύπους για την κατανομή της επιτάχυνσης καθ' ύψος του επιχώματος. Όταν πας σε ψηλότερα επιχώματα, αυτή η κατανομή παύει να ισχύει, δεν είναι αξιόπιστη. Γι' αυτό το λόγο, δεν ισχύει ο ΕΑΚ για ψηλά επιχώματα.

 

6. Κανονισμοί και μεθοδολογίες σχεδιασμού ψηλών επιχωμάτων υπάρχουν και προέρχονται κυρίως από California. Αν και μπορείς να βρεις πολλά στο Google, σου εφιστώ την προσοχή, γιατί απαιτείται εξιδικευμένη γνώση...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ cv98019 για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες.

 

Επειδή ασχολούμαι αρκετά συχνά με το συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά νομίζω πως πρώτη φορά μου τυχαίνει επίχωμα τόσο μεγάλου ύψους, θα ήθελα να συνεχιστεί η συζήτηση επί του θέματος.

 

Έχω κάνει μια προσπάθεια να φτιάξω ένα υπολογιστικό φύλλο excel βάσει μια παρουσιάσης ΠΑΠΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΜΠΟΥΚΟΒΑΛΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ που έγινε στο 3ο ΠΣΑΜΗΤΣ στην Αθήνα το 2008, η οποία προτείνει μια μεθοδολογία εκτίμησης σεισμικών συντελεστών για υψηλά πρανή χωμάτινων φραγμάτων και μπορεί να εφαρμοστεί και σε υψηλά επιχώματα γενικώς.

Προβληματίζομαι διότι με βάση τους υπολογισμούς μου ο οριζόντιος συντελεστής για ένα επίχωμα >15m προκύπτει μικρότερος από αυτόν που θα προέκυπτε αν εφαρμοζόταν οι διατάξεις του ΕΑΚ καθώς και γιατί ο οριζόντιος σεισμικός συντελεστής για επίχωμα εδραζόμενο σε βράχο ή δύστμητο έδαφος προκύπτει μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για θεμελίωση σε εύτμητο έδαφος και δεν είμαι σίγουρη ότι αυτό είναι λογικό, οπότε υποθέτω ότι ίσως δεν καταλαβαίνω κάτι σωστά σε σχέση με όσα αναφέρονται στο κέιμενο της παρουσιάσης.

Ελπίζω κάποιος να γνωρίζει κάτι για το θέμα ή την σχετική παρουσιάση, η οποία διατίθεται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση

 

http://library.tee.gr/digital/m2368/m2368_papadimitriou.pdf

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Την παρουσίαση την παρακολούθησα από κοντά...Διαφωνώ με τη λογική τους...θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω, βασιζόμενος στα βήματα της μεθόδου.

 

Βήμα 1. Εκτίμηση σεισμικού κραδασμού. Μπορείς να το κάνεις όπως το λένε, αλλά σε δεσμεύει ο ΕΑΚ, είτε να χρησιμοποιήσεις το φάσμα του είτε να κάνεις σεισμολογική μελέτη. Μικρό το κακό...

 

Βήμα 2. Εκτίμηση ιδιοπεριόδου φράγματος. Τον τύπο που δίνουν, τον έχει δώσει παλιότερα ο Γκαζέτας, δίνει παρόμοια αποτελέσματα με τον τύπο του ΕΑΚ.

 

Βήμα 3. Εκτίμηση amax,crest. Μπορείς να πάρεις τους τύπους που δίνουν ή άλλους από τη βιβλιογραφία. Γενικά εγώ πάω με Makdisi-Seed.

 

Βήμα 4. Εκτίμηση μέγιστης τιμής kh. Η τιμή της έχει προκύψει γενικά από ελαστικές αναλύσεις, στις οποίες είναι αδύνατο να υπάρχει "ολίσθηση μάζας". Εγώ πάλι πάω γενικά με Makdisi-Seed.

 

Βήμα 5. Εκτίμηση khE. Ο όρος ενεργή τιμή του σεισμικού συντελεστή είναι πρωτότυπος, δεν το έχω βρει πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία. Αντίθετα ο στόχος διεθνώς είναι η εγκατάλειψη της μεθόδου των ψευδοστατικών επιταχύνσεων και η χρήση του performance based design. Επιπλέον, δεν αποδεικνύεται ότι "ένας τέτοιος σχεδιασμός οδηγεί σε πολύ μικρές, πρακτικώς μηδενικές μετατοπίσεις των πρανών".

 

Πάντως για να γυρίσουμε στο πρόβλημά σου, προτείνω:

 

1. Να κάνεις ειδική γεωτεχνική και σεισμική μελέτη, όπως προστάζει ο κανονισμός

 

2. Εάν δεν το κάνεις αυτό, πρέπει να καταλάβεις ότι οτιδήποτε άλλο και να κάνεις δεν είναι "σίγουρο". Μπορείς είτε να ακολουθήσεις τις διατάξεις του ΕΑΚ (αγνοώντας ότι δεν ισχύουν) όπως κάνουν πολλοί, είτε τη μέθοδο που αναφέρεις, είτε άλλες μεθόδους που υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία, είτε κάτι ενδιάμεσο!!!.

 

Η δεύτερη επιλογή προφανώς θα σου κοστίσει λιγότερο, μιας και δεν θα έχεις το έξοδο των επιπλέον μελετών (χιλιάδες ευρώ). Αλλά όμως μπορεί να αυξήσει πολύ το κόστος κατασκευής (δεκάδες χιλιάδες ευρώ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.