Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορολογικά αδείας Αλλαγής Χρήσης από ημιυπαίθριο σε κατοικία


Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το πως θα υπολογιστούν τα φορολογικά μιας οικοδομικής άδειας Αλλαγής Χρήσης από ημιυπαίθριους χώρους σε χώρους κύριας χρήσης, προσμετρούμενους στον Σ.Δ., εν τω προκειμένω σε κατοικίες αλλά κα σε καταστήματα. Εξηγούμαι αναλυτικότερα : Σε πολυώροφη οικοδομή, η οποία έχει ολοκληρωθεί, ηλεκτροδοτήθηκε και κατοικείται, ένας εκ των συνιδιοκτητών, ο οποίος έχει τέσσερα διαμερίσματα και δύο μαγαζιά στην εν λόγω οικοδομή, θέλει τους ημιυπαίθριους, που έχει στις ιδιοκτησίες του, να τους τους κλείσει, κτίζοντας τους και να τους μετατρέψει σε χώρους κύριας χρήσης, εντός Σ.Δ. Περίσσευμα δόμησης υπάρχει, όπως επίσης ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης μπορεί να την εκμεταλλευτεί για τις δικές του ιδιοκτησίες. Αυτά τα έχω τσεκάρει.

Έχω προβληματιστεί όμως, γιατί ο υπάλληλος που ελέγχει τα φορολογικά στην Πολεοδομία, μου είπε τα εξής : βγάζω έναν προϋπολογισμό με τις επιφάνειες που αλλάζουν και με χρήση όπως θα γίνουν (δηλ. 60τμ κατοικίες και 20 τμ καταστήματα - οι ημιυπαίθριοι που κλείνουν είναι 80 τμ), και βάσει αυτού του προϋπολογισμού υπολογίζω όλες τις μελέτες μηχανολογικών που αλλάζουν, καθόλου στατικά, και από τα αρχιτεκτονικά, το 70% του προϋπολογισμού των αρχιτεκτονικών. Του εξηγώ πως δεν πρόκειται για αναθεώρηση, αλλά για νέα άδεια. Αυτός επιμένει πως αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Έλα όμως που το ΤΕΕ στην ηλεκτρονική υποβολή, μου λέει πως δεν έχω την δυνατότητα για νέα άδεια, να βάλω τα αρχιτεκτονικά με 70% του προϋπολογισμού τους. Οτι κάτι τέτοιο γίνεται για τις περιπτώσεις των αναθεωρήσεων που έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός.

Συνεπώς, πριν ξεκινήσω από Δευτέρα, νέο κύκλο συζητήσεων με Πολεοδομία και με ΤΕΕ, θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις, αν κάποιος είχε κάτι αντίστοιχο, ή αν υπάρχει κάποια άλλη ιδέα, έτσι για να... μπερδευτούμε λίγο παραπάνω! (αν και θα έπρεπε τα πράγματα να είναι απλά και ο τρόπος ένας και ξεκάθαρος...)

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχεις αμοιβές και για αλλαγή χρήσης (προϋπολογισμός τετραγωνικά "νέα χρήση" - προϋπολογισμός τετραγωνικά "ημιυπαίθριος") και αναλυτικό για καθαιρέσεις, για χτίσιμο κτλ. Μετά το σε ποιες μελέτες θα βάλεις και πόσο από τον αναλυτικό...

 

Τώρα για το πως θα τα περάσεις στο πρόγραμμα του ΤΕΕ δε ξέρω να σε βοηθήσω. Λογικά θα γίνεται, αφού μέσω των εμπορικών προγραμμάτων γίνεται να τα δηλώσεις έτσι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.