Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταβίβαση / άδεια λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων


IANOS

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι,

Συγχαρητήρια για το site.

 

Ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας Πρατηρίου Υγρών καυσίμων.Πρόκειται να κάνω μια μια μεταβίβαση ενός πρατηρίου ηλικίας άνω των 10 ετών και από το Διεύθυνση Μεταφορών μου ζήτησαν Βεβαίωση Καλής Λειτουργίας.Βέβαια δε μου εξηγούν αν υπάρχει κάποιο έγγραφο ή ποιους ελέγχους πρέπει να κάνω συν το γεγονός ότι δε μπορώ να βρω αρμόδιους διότι λείπουν σε άδεια.

 

Επειδή είναι η πρώτη μου δουλειά τέτοιου είδους μήπως θα μπορούσατε να με κατατοπίσετε τι εργασίες πρέπει να γίνουν και τι εξοπλισμός ενδεχομένως να χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι μετρήσεις;

 

Σχετικά με τις δεξαμενές πρέπει να βγει κάποιο πιστοποιητικό;

 

Για τη μελέτη Πυρασφάλειας και τα Περιβαλλοντικά γνωρίζω τί απαιτείται.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Y.A 24841/1144 ΦΕΚ 502 /30-4-01 Καθορισμός προυποθεσεων ελεγχων κλπ πρατηρίων .

Χρειαζεται να κάνεις μετρήσεις(γειωσόμετρο) στη γειωση των δεξαμενων αντλιων κλπ καθως και έλεγχο αερίων αν υπάρχει υπόγειο.Διαβασε την διάταξη

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν πάρε στα χέρια σου την άδεια λειτουργίας του πρατηρίου και εξακρίβωσε ότι δεν υπάρχουν αλλαγές από αυτά που γράφει η άδεια. Εάν έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα πρέπει ταυτόχρονα με την μεταβίβαση να γίνει και η έγκριση των αλλαγών.

Αφού σου λέει για βεβαίωση καλή λειτουργίας, σκέψου ποιές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν "καλή λειτουργία" για ασφάλεια. Αυτές πρέπει να ελέγξεις.

Οπως είπε και ο συνάδελφος την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, το σύστημα πυροπροστασίας (πιστοποιητικό σε ισχύ), το σύστημα ανάκτησης ατμών, ογκομέτρηση δεξαμενών και κατάθεση βεβαίωσής τους, έγκριση Π.Ο. σε ισχύ αλλιώς ανανέωση.

Καλή τύχη

Link to comment
Share on other sites

Πρατήρια εκτός σχεδίου πόλεως : ΒΔ 465/1970 με τις αλλαγές του, όπως ισχύει σήμερα :

 

 

 

Άρθρο 20

Αλλαγή δικαιούχων άδειας λειτουργίας

 

1. Σε περίπτωση παραχώρησης της χρήσης ή της εκμετάλλευσης, ολικά ή εν μέρει, νομίμως κατά τις διατάξεις του παρόντος λειτουργούντος πρατηρίου σε άλλο πρόσωπο, εκδίδεται υποχρεωτικά νέα άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης, επ' ονόματι του νέου δικαιούχου, φυσικού ή νομικού προσώπου. Με την αίτηση του νέου εκμεταλλευτή του πρατηρίου για έκδοση της άδειας συνυποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσης του πρατηρίου.

β) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1599/1986, ότι:

i) δεν καταδικάστηκε κατά την τελευταία οκταετία για νοθεία καυσίμων,

ii.δεν καταδικάστηκε αμετάκλητα για ανυποταξία ή λιποταξία (άρθρο 53 του ν. 3421/2005 Α' 312)

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του νέου εκμεταλλευτή του πρα¬τηρίου, σύμφωνα με τον Ν. 1599/1986, για τον όγκο των δεξαμενών συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση διπλωματούχου Μηχανικού, στην οποία δηλώνει ότι ουδεμία αλλαγή επήλθε στις εγκαταστάσεις του πρατηρίου.

δ) Γραμμάτιο κατάθεσης στην οικονομική υπηρεσία € 30 για κάθε αντλία ή διανομέα. Το ισόποσο γραμμάτιο υποβάλλεται και στην περίπτωση του διακεκριμένου χώρου εγκατάστασης πλυντηρίου-λιπαντηρίου ανεξάρτητα από τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

ε) Πιστοποιητικό πυρασφαλείας, στο οποίο αναγράφεται η χρονική διάρκεια ισχύος του. Το πιστοποιητικό αυτό ανανεώνεται πριν από την ημερομηνία λήξεώς του από την πυροσβεστική υπηρεσία που το χορήγησε, με φροντίδα του εκμεταλλευτή του πρατηρίου. Αντί του πιστοποιητικού στη περίπτωση της ανανέωσης, αρκεί η κατάθεση εγγράφων (αριθμού πρωτοκόλλου ή σχε¬τικής βεβαίωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) από όπου προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει καταθέσει τα αναγκαία έγγραφα για την ανανέωση του ως άνω πιστοποιητικού. Ο εκμεταλλευτής υποχρεούται εντός 4 μηνών το αργότερο να προσκομίσει πιστοποιητικό στην Υπηρεσία Μεταφορών, άλλως ανακαλείται προσωρινά η χορηγηθείσα άδεια λειτουργίας του πρατηρίου.

 

2. Σε περίπτωση που έχουν τροποποιηθεί οι εγκατα¬στάσεις του πρατηρίου, ταυτόχρονα με την αίτηση για την μεταβίβαση της αδείας λειτουργίας υποβάλλονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 18 του παρόντος.

 

παραγραφος 4, άρθρου 18 :

4. Σε περίπτωση κατά την οποία, κατά τη διάρκεια ισχύος της αδείας ιδρύσεως, προβλέπονται αλλαγές σε σχέση με τα αρχικώς εγκριθέντα σχεδιαγράμματα ή μετά τη χορήγηση της αδείας λειτουργίας απαιτείται μεταβολή κάποιων εκ των στοιχείων της εγκατάστασης του πρατηρίου ή επέκταση με εγκαταστάσεις προβλε¬πόμενες από τις διατάξεις του παρόντος, πρέπει πριν την υλοποίησή τους να υποβληθούν για έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών - Επικοινωνιών με αί¬τηση του ενδιαφερομένου τα νέα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, σχεδιαγράμματα και η τεχνική έκθεση και ο προϋπολογισμός δαπάνης, κατ' αναλογία με τα προβλε¬πόμενα στο άρθρο 17 του παρόντος. Μετά την υλοποί¬ηση των εγκριθεισών εγκαταστάσεων χορηγείται νέα ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία συμπεριλαμβάνει το σύνολο των νομίμων εγκαταστάσεων του πρατηρίου.

Link to comment
Share on other sites

mr gnusselt, αυτό που σερβίρεις είναι ο τρόπος μεταβίβασης που περιγράφει το ΒΔ 465. Λογικά θα το έχει ή θα του το έχει δώσει και το γραφείο Μεταφορών της Νομαρχίας του.

Ο κύριος ζήτησε διευκρινήσεις ως προς την βεβαίωση καλής λειτουργίας του πρατηρίου που του ζήτησε το Μεταφορών σαν επιπλέον όλων των αναγραφόμενων του ΒΔ.

Link to comment
Share on other sites

Το τι θα γράψει στη βεβαίωση καλής λειτουργίας αναφέρεται μια χαρά στο εν λόγω άρθρο.

Αναφέρει για δεξαμενές, για πυροπροστασία, για εγκαταστάσεις.

Καλό είναι να ζητήσει πάντως να δει μια αντίστοιχη βεβαίωση άλλου πρατηρίου να καταλάβει τι ζητάνε. Εγώ όταν δεν ξέρω αυτό κάνω. Δεν είναι ντροπή.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρεται αόριστα σαν βεβαίωση καλής λειτουργίας είναι η βεβαίωση ασφαλούς λειτουργίας ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η οποία καθορίζεται στο ΦΕΚ που αναφέρει παραπάνω ο συνάδελφος και περιέχει μετρήσεις γείωσης εγκαταστάσεων και συγκέντρωση αερίων σε διάφορους χώρους. Δεν έχει σχέση με την πυροπροστασία. Αυτό το πιστοποιητικό εννοούνε στη Νομαρχία και σου το δίνουνε μετά από Τεχνική Έκθεση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από ηλεκτρολόγο.

Link to comment
Share on other sites

..χαχα,

έχουμε καταντήσει μάντεις

έτσι όπως τα ζητάνε, ότι θέλει ο καθένας σκέφτεται και γράφει

ρε φιλαράκι, "τί ήθελε να πει ο ποιητής" ???

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τις απαντήσεις σας.

 

Έχω κάνει κάποια πρόοδο στην έρευνά μου και την μελέτη μου.

Συνολικά η νομοθεσία που έχω συγκεντρώσει είναι η εξής:

1) ΒΔ 465/1970

2) ΠΔ 118/2006

3) Y.A 24841/1144 ΦΕΚ 502 /30-4-01

4) Υ.Α. 20155/1268/ ΦΕΚ 705,15.04.09

 

Με κυριότερες τις 3 τελευταίες.

 

Αγαπητέ gsakel ναι είναι η Y.A 24841/1144 ΦΕΚ 502 /30-4-01 μου την έδωσε και η Δνση Μεταφορών αλλά δυστυχώς δε μου επέτρεψε να δώ μια παρόμοια μελέτη.

Σ αυτήν έχω την απορία σχετικά με τις μετρήσεις του εκρηκτικού μίγματος των ατμών στο εσωτερικό υπογείου ή στο εσωτερικού ηλεκτρικού πίνακα με ένδειξη 0% LEL ( τί εξοπλισμός χρειάζεται;) και την μέτρηση της χωρητικότητας των δεξαμενών ( από ότι έχω πληροφορηθεί είναι μια διαδικασία με αρκετό κόστος ωστόσο δε γνωρίζω τι εξοπλισμός υπάρχει) (ΑΡΘΡΟ 5)

 

Επίσης η ΔΝση Μεταφορών μου έδωσε την Υ.Α. 20155/1268/ ΦΕΚ 705,15.04.09 στην οποία έχω τις εξής απορίες:

α) μιλάει για προσαρμογή δεξαμενών ηλικίας άνω των 10 ετών με την εγκατάσταση 1) συστήματος ελέγχου στάθμης δεξαμενών ATG ή 2) Φρεατίου ελέγχου monitoring wells. (ΑΡΘΡΟ 5) για το πρώτο έχω βρεί ήδη προσφορά και συστήματα.Για το δεύτερο υπάρχουν κάποια σχεδιαγράμματα στο yme.gr (http://www.yme.gr/pdf/erm.egg/ar.10.10.5.2.pdf) και πληροφορίες στο 118/2006 ΑΡΘΡΟ 9 ωστώσο για την προσαρμογή σε υφιστάμενες δεξαμενές θα βοηθούσε αν κάποιος είχε υλοποιήσει κάποιο παρόμοιο σύστημα.

β)Μιλάει για μελέτη στεγανότητας δεξαμενων και παραπέμπει στο ίδιο άρθρο με πρίν όπου λέει για μέλέτη των σωληνώσεων υπό πίεση 150% της κανονική πίεσης λειτουργίας αλλά και για ειδικές ηλεκτρονικές διατάξεις με sonar για έλεγχο αντιδιάβρωτικής και καθοδικής προστασίας.

 

Από αυτά συμπεραίνω ότι χρειάζεται ιδιαίτερα ακριβός εξοπλισμός εκτός και αν κάποια εταιρεία εξειδικευμένη αναλάβει την μελέτη.

 

Αυτές είναι όλες οι μέθοδοι που χρειάζονται;

 

Ευχαριστώ και πάλι...

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τις μετρήσεις συγκέντρωσης ατμών εκρηκτικού μίγματος αυτές γίνονται με φορητό όργανο και δεν θέλει καμία ιδιαίτερη τεχνογνωσία, γίνεται και από σένα η μέτρηση, φτάνει να έχεις το όργανο. Το 2002 που είχα πρωτοαρχίσει τις μετρήσεις είχα αγοράσει ένα τέτοιο όργανο στην τιμή των 600 ευρώ (combustible gas monitor).

Όσον αφορά τον έλεγχο διαρροών από δεξαμενές, αυτό πλέον γίνεται με εγκατάσταση συστήματος ATG που την εγκατάσταση την αναλαμβάνουν εξ΄ολοκλήρου εξειδικευμένες εταιρίες. Η μέθοδος monitoring wells δεν συνίσταται. Την οποιαδήποτε μελέτη θα την κάνεις εσύ έχοντας πάρει βέβαια όλες τις προδιαγραφές, τα προσπέκτους και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους από την εταιρία που τα αναλαμβάνει αυτά. Αυτά θα σε βοηθήσουνε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.