Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασία πληρωμής από ΔΕΣΜΗΕ


chris_gr

Recommended Posts

προσωπικά δεν γνωρίζω πότε στέλνει εκκαθαριστικούς η ΔΕΗ και αμφιβάλω αν τα στέλνει σε ένα batch, μηχανογραφικά το ποιό λογικό είναι να τα σπάει απο το να τρέχει ένα συνολικό billing cycle αλλά δεν το γνωρίζω 100%, έτσι και αλλιώς δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία απλά ενημερώνεις ότι για τα οικιακά η εκκαθάριση γίνεται με τον εκκαθαριστικό και τελειώσες.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ως καινούργιο "μέλος" στην οικογένεια των φωτοβολταϊκών, έχω την εξής εύλογη απορία και ελπίζω κάποιος να μπορεί να μου απαντήσει:

 

έστω ένας επενδυτης φ/β πάρκου 100kW θέλει να πάρει δάνειο για την κάλυψη π.χ. του 50% του κόστους εξοπλισμού. Το δάνειο αυτό θα το πάρει φυσικά την τελευταία στιγμή, λογικά όταν είναι όλα έτοιμα και πρέπει έστω μόνο να τοποθετηθούν τα πάνελ & inverter. Ωστόσο, από τη λήψη του δανείου μέχρι την χρονική στιγμή παραγωγής ηλ.ενέργειας από το πάρκο μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες (1 μήνας ολοκλήρωσης της εγκατάστασης + 1 μήνα για να έρθει η ΔΕΗ να ολοκληρώσει τη σύνδεση - έχω μάθει για περίπτωση 10kW σε στέγη που ήρθαν μετά από 4(!) μήνες + 1 μήνα για την πρώτη πληρωμή από την παραγωγή ηλ.ενέργειας - και πάλι έμαθα για περίπτωση σε στέγη που άργησαν 3 μήνες για την πρώτη πληρωμή). Δηλαδή, ο επενδυτής θα πρέπει να είναι στην οικονομική θέση να πληρώσει εκτός από το 50% του κόστους εξοπλισμού, εκτός από τα υπόλοιπα που δεν περιλαμβάνει το δάνειο (περίφραξη, οικίσκο, κάμερες κλπ) και τους πρώτους 3 -στην καλύτερη- ή 8 -στην χειρότερη περίπτωση- μήνες αποπληρωμής του δανείου????

 

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα, όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει.

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

ulysseus80: Καταρχάς το τι σημαίνει κόστος επένδυσης το καθορίζει ο επενδυτής. Επομένως, περίφραξη, οικίσκο, κάμερες κλπ όπως λες τα βάζεις μέσα και βγάζεις συνολικό κόστος επένδυσης. Οι τράπεζες συνήθως δανειοδοτούν το 75% της επένδυσης, αλλά για να σου δώσουν τα χρήματα από πριν θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις. Δύο τρόποι υπάρχουν για εγγύηση.

α) Προσωπική εγγύηση φυσικού προσώπου, με την προϋπόθεση ότι η Τράπεζα σε γνωρίζει

β) Υποθήκη ακίνητης περιουσίας.

Και στις δύο περιπτώσεις με τη σύνδεση, κάνεις αίτημα για άρση της υποθήκης και με ενεργοποίηση του συμβολαίου αγοραπωλησίας με το ΔΕΣΜΗΕ.

 

Απλά στην Ελλάδα τα πάντα είναι θέμα σχέσης που έχεις με την Τράπεζα. Αν δεν έχεις τότε έχεις πρόβλημα.

 

Πάντως η συγκεκριμένη ερώτηση θα έπρεπε να μπει σε άλλο thread.

Link to comment
Share on other sites

chris_gr, σε ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντησή σου.

 

Η περίπτωση που περιγράφεις (δλδ 75% του συνολικού κόστους επένδυσης όπως το όρισες παραπάνω) θεωρώ ότι είναι ακόμη πιο δυσμενής για τον επενδυτή, διότι έτσι θα εφαρμόσει την αποταμίευση ενός υψηλότερου δανείου ήδη από το ξεκίνημα κατασκευής της εγκατάστασης με περισσότερο χρόνο έως την παραγωγή ηλ.ενέργειας/συγκομιδή εσόδων. Δλδ. ενισχύεται περισσότερο η απαίτηση ο επενδυτής να έχει ένα δικό του σημαντικό κεφάλαιο στην άκρη, ώστε να ανανταπεξέλθει εκτός του 25% και στις δόσεις του δανείου μέχρι τη πρώτη πληρωμή που θα εισπράξει από το έργο. Συνεπώς, για να είναι πιο σίγουρος για την επένδυσή του και να μη μπει σε τυχόν περιπέτειες με ανεξόφλητες δόσεις δανείου θα πρέπει να έχει λ.χ. το 50% του συνολικού κόστους επένδυσης σε ιδία κεφάλαια?

Link to comment
Share on other sites

Το ότι ο επενδυτής θα πρέπει να έχει το 50% εξ' αρχής είναι το μόνο σίγουρο και αυτό διότι οι περισσότερες τράπεζες στις εγκρίσεις δανείων με υποθήκη δίνουν το 70% αυτού μπροστά και το υπόλοιπο 30% με τη σύνδεση, δηλ το πέρας των εργασιών.

Οι πληρωμές των δόσεων γίνονται σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ πληρώνει έστω και έναντι κάθε μήνα. Επομένως για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης ενδεχομένως θα χρειαστεί όλο το ποσό, όμως για την δεύτερη δόση θα έχει ήδη συνδεθεί ο επενδυτής και θα έχει λάβει χρήματα από ΔΕΣΜΗΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να κάνω και εγώ 2 ερωτήσεις, μάλλον ακραία αλλά πιθανά σενάρια που αφορούν τα ΦΒ στις στέγες (<10 kW):

Μπορεί στο μέλλον η ΔΕΗ να παύσει πληρωμές λόγω κρίσης ή να αλλάξει τιμές πώλησης ανεξαρτήτως τι δεσμεύεται στη σύμβαση (ακολουθεί κίνηση με δικηγόρους);

Πώς μπορεί να επηρεάσει την επένδυση μια τραπεζική κρίση; (ίσως εξαγορά της τράπεζας από άλλη)

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

H απάντηση που δίνω σε υποψήφιους είναι η εξής

Αν πριν απο 2 χρόνια σου λέγανε ότι θα κόψουν τις συντάξεις και τα δώρα θα του έλεγες τρελούς, οπότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Δεν έχει καν νόημα να μπεις σε τέτοια κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

H δουλειά του Μηχανικού τελειώνει όταν μετά τη σωστή μελέτη κάνει και την εγκατάσταση και παρέχει αν έχει συμφωνηθεί με τον ιδιοκτήτη κάποια χρόνια ή όλα υπηρεσίες συντήρησης του συστήματος. Αν σταματήσει η όποια ΔΕΗ τις πληρωμές ή αν αλλάξει η τιμή της παραγώμενης κιλωβατώρας τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να κινηθεί νομικά και ο μόνος αρμόδιος είναι ένας δικηγόρος στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης για να κινηθεί δικαστικά. Άλλωστε το συμβόλαιο που υπογράφεται μεταξύ ΔΕΗ-Ιδιοκτήτη σε περίπτωση μη τήρησης δικηγόροι είναι αυτοί που θα το κυνηγήσουν δικαστικά μετά από εντολή του ιδιοκτήτη. Δεν έχει καμία δουλεία ο Μηχανικός άλλωστε δεν έχει γνώσεις δικηγόρου !!!! όπως ο δικηγόρος δεν δικαιούται να υπογράψει μονογραμμικό σχέδιο.;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.