Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταματάει την εξέταση αιτήσεων φωτοβολταϊκών η ΔΕΗ για να... οργανωθεί


dim850

Recommended Posts

Να διαχειριστεί τον απίστευτο όγκο των αιτήσεων σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά κυρίως τις τελευταίες ημέρες, μετά το «πράσινο φως» για τους αγρότες, προσπαθεί πλέον η ΔΕΗ.

 

Πρόκειται για:

 

• τις περίπου 5.000 αιτήσεις αγροτών

 

• τις λοιπές αιτήσεις – μη αγροτών - για φωτοβολταϊκά επί εδάφους μέχρι 500 Κιλοβάτ που φτάνουν σε ισχύ τα 1400 Μεγαβάτ

 

• τις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες πάνω από 10 Κιλοβάτ (μέχρι 10 Κιλοβάτ εξετάζονται χωριστά)

 

Ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί τις παλιότερες αιτήσεις φωτοβολταϊκών που της έχει μεταφέρει η ΡΑΕ, (περίπου 300 Μεγαβάτ) και εκείνες που αντιστοιχούν σε άδειες παραγωγής (περίπου 700 Μεγαβάτ).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει ως εξής το θέμα:

 

Πρώτον, οι παλαιές αιτήσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα.

 

Δεύτερον, σταματάει προσωρινά η εξέταση κάθε νέας αίτησης. Όμως ταυτόχρονα με την εξέταση των παλαιών αιτήσεων, θα γίνει η αποτύπωση του συνόλου των νέων αιτημάτων, (ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από αγρότες, από άλλους ιδιώτες κ.λπ), η κατηγοριοποίησή τους και η ομαδοποίησή τους ανά γραμμή Μεσαίας Τάσης της ΔΕΗ. Σκοπός είναι να εξεταστούν από κοινού οι αιτήσεις που αφορούν κάθε γραμμή, ώστε «να μην γίνεται πολλές φορές η ίδια δουλειά» όπως δηλώνει αρμόδιο στέλεχος, εξηγώντας γιατί δεν έχει νόημα να κρατηθεί η σειρά προτεραιότητας με την οποία κατατέθηκαν οι αιτήσεις. Το σύστημα αυτό έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι, όταν χρειάζεται επέκταση της γραμμής ώστε να συνδεθούν παραπάνω από ένας σταθμοί φωτοβολταϊκών, το έξοδο θα επιμερίζεται σε όλους όσοι εξυπηρετούνται και δεν θα το πληρώνει ο καθένας ξεχωριστά.

 

Η διαδικασία αποτύπωσης, κατηγοριοποίησης και ομαδοποίησης υπολογίζεται από τη ΔΕΗ ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο μήνες.

 

Τότε θα περάσει η ΔΕΗ στο τρίτο στάδιο, οπότε θα κάνει τις μελέτες δικτύου και θα βγάλει, για κάθε μία αίτηση, την «προσφορά σύνδεσης», δηλαδή θα πεί στον επενδυτή πόσο θα πρέπει να πληρώσει για να συνδεθεί. Όταν πληρώσει το ποσόν θα προχωρήσει η υπογραφή «σύμβασης σύνδεσης». (Ειρήσθω εν παρόδω ότι, με τη σύμβαση σύνδεσης ο επενδυτής πάει στον ΔΕΣΜΗΕ, υπογράφει σύμβαση πώλησης της ενέργειας που θα παράγει και τότε πλέον ξεκινάει τη διαδικασία εγκατάστασης).

 

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, δυσάρεστη έκπληξη μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές όταν έχουν κάνει αίτηση σύνδεσης για περιοχές στις οποίες το δίκτυο είναι κορεσμένο, δηλαδή δεν μπορεί να υποδεχθεί νέα τάση. Πρόκειται για λίγες περιοχές στη χώρα (για παράδειγμα στην Αριδαία, στη Μεσσηνία κ.λπ.) οι οποίες όμως «μπορεί να γίνουν περισσότερες» όταν αναλυθούν όλα τα στοιχεία των αιτήσεων. Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι κορεσμένο οι αιτήσεις ουσιαστικά θα απορρίπτονται, αφού θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν στο μέλλον μεγάλα έργα αναβάθμισης.

 

Στη ΔΕΗ βάζουν ένα φιλόδοξο στόχο: Να εξετάσουν όλες τις αιτήσεις και να έχουν τελειώσει με το ζήτημα αυτό μέσα σε 6 μήνες. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πρόσληψη συμβασιούχων για το σκοπό αυτό, ενώ θα ανατεθεί μεγάλο μέρος των μελετών δικτύου που απαιτούνται σε εξωτερικούς εργολάβους – μελετητές.

 

Πηγή: http://www.energypress.gr

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση ακόμα και πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Και το ερώτημα είναι το εξής: Κι αν κάποιος έκανε αίτηση τώρα τι θα κέρδιζε? Θα ήταν το 6.000-στο MW επί συνόλου 1.450 MW που πρόκειται να εγκατασταθούν έως το 2020.

Link to comment
Share on other sites

Τιποτα απολυτως.

Θα μπορουσαν απλα να ειχαν δει νωριτερα οτι υπαρχουν παλαιοτερες αιτησεις που πιθανον καλυπτουν την ζητουμενη ενεργεια εως το 2020 και να μην βαζουν τον κοσμο στην <<μπριζα>> να κανει αιτησεις εξοδα κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Από ενημέρωσή μου η ΔΕΗ δεν σταματά να δέχεται αιτήσεις.

Αυτό είναι "προνόμιο" μόνο της Επιτροπής ΑΠΕ η οποία ανά δίμηνο θα εξετάζει τα ενδεχόμενα.

Το τι θα έπρεπε να έχει γίνει άστο καλύτερα .... Μεγάλη κουβέντα.

Link to comment
Share on other sites

Όντως η ΔΕΗ δεν έχει βγάλει κάποια ανακοινωση ότι σταματά να δέχεται αιτήσεις. Άλλωστε θα πρέπει να δημοσιεύσει πρώτα απόφαση το ΥΠΕΚΑ.

Οσονούπω δηλαδή!!! Η Μπιρμπίλη βγάζει αποφάσεις και Παρασκευή βράδυ!!!

Πάντως η ιντερνετική δημοσιογραφική πηγή που δημοσίευσε το άρθρο έχει γενικά μια εγκυρότητα γιατί σε αρκετά θέματα έχει πέσει μέσα γενικά.

 

ασχετο το επόμενο...

Έχω δει κάτι ηλεκτρολογικά μονογραμμικά σχέδια που κυκλοφορούν και είναι για γέλια! Αν ένας σωστός μηχανικός στη ΔΕΗ το εξέταζε θα έκοβε το φάκελο κατευθείαν. Αλλά συνηδειτοποιώ πόσο ξεφτυλισμένο είναι και το συνάφι μας -των μηχανικών δηλαδή-που τους πάνε ένα σχέδιο και το υπογράφουν(ούτε που εξετάζουν τι υπογράφουν) για να πάρουν ψωροδεκάρες και χανουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

 

καλά κρασια δηλαδή...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

τελικα συμφερει να κανω την αιτηση για φωτοβολταικα στην στεγη μου? ξερει κανεις να μου απαντησει αν χρειαζονται ΜΠΕ για εγκαταστασεις φωτοβολταικων?

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

εχω συγγενη που θελει να τοποθετησει φωτοβολταικα για προσωπικη χρηση μονο...δλδ για το ελαιοτριβειο και καποιες βιοτχενικες μοναδες πουχει για ναπεξαρτηθει απο ΔΕΗ....

 

ειναι εφικτο αυτο και πρεπει παλι να παρει αδεια απο ΔΕΗ ?

Link to comment
Share on other sites

Πρεπει να μας πεις τι καταναλωσεις εχει ο συγγενης σου αν και απ΄τη στιγμη που μας μιλας για βιομηχανικες μοναδες ειναι αδυνατο να απεξαρτηθει 100% απο τη ΔΕΗ.Απλα θα μπορεσει να μειωσει το λογαριασμο του.Η ΔΕΗ δεν εχει κανενα λογο σε αυτονομα συστηματα παρα μονο στα διασυνδεδεμενα.

Link to comment
Share on other sites

εχει ελαιοτριβειο.....μοναδα αντλησης νερου....τυποποιηση-συσκευαστηριο....

και σκεφτεται να φτιαξει και αλλα και εχει και το σπιτι του εκει...

 

βασικα με καλυπτει οτι δεν εχει κανενα λογο η δεη σε αυτονομα συστηματα

Link to comment
Share on other sites

akius: Δεν τον συμφέρει η ίδια χρήση. Τον συμφέρει να παράγει, να πουλάει στο ΔΕΣΜΗΕ και να αγοράζει από ΔΕΗ, Verbund, Aegean ή όποιο άλλο βρει συμφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.