Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιότητα μελέτης σχετικά με τον Μηχανικό ή τον εργολάβο στον οποίον ανατίθεται


ss_sk

Recommended Posts

κι εγω απαντηση στο ερωτημα μου δεν πηρα και το επαναλαμβανω :

Συναδελφε Chilon, εχεις την επιστημονικη επαρκεια να ολοκληρωσεις αρχιτεκτονικη συνθεση/μελετη εφαμιλλη ενος Αρχιτεκτονα μηχανικου : ναι ή οχι ?

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι ο Πολιτικός Μηχανικός διαθέτει τις απαιτούμενες (και απαραίτητες) γνώσεις Μηχανικής για την εκπόνηση μελετών κτιριακών έργων (δηλαδή το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και της στατικής διαμόρφωσης). Επίσης, ο Αρχιτέκτων Μηχανικός είναι και αυτός ικανός (δηλαδή έχει την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια) για την εκπόνηση τέτοιου είδους μελετών.

 

Δεν είναι σαφής η άποψή μου σχετικά με τις ειδικότητες που έχουν -κατά την γνώμη μου- την επιστημονική επάρκεια για την εκπόνηση μελετών κτιριακών έργων (δηλαδή το ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και της στατικής διαμόρφωσης);

 

 

(Σημείωση: Πιστεύω ότι με την ερώτηση "έχεις την επιστημονική επάρκεια...", εννοείς την ειδικότητά μου και όχι εμένα προσωπικά).

Link to comment
Share on other sites

Προφανως τα ελληνικα μου δεν επαρκουν για την διατυπωση μιας σαφους ερωτησης που θα μπορει να απαντηθει με ναι ή οχι.

Παμε σ' ενα παραδειγμα :

Πελατης ερχεται στο γραφειο σου με ακινητο του οποιου ο σκελετος εχει ολοκληρωθει.

Η απο μερους σου ερευνα αποδεικνυει οτι η μελετη και κατασκευη του σκελετου του κτιριου ειναι απο καθε αποψη αψογη.

Ο πελατης επιθυμει ριζικη αλλαγη της διαρρυθμισης του κτιριου. Δηλαδη μια νεα αρχιτεκτονικη μελετη, με τον προσθετο περιορισμο του ηδη υπαρχοντος σκελετου. Θεωρεις οτι η επιστημονικη σου καταρτηση στο Τμημα των Πολιτικων Μηχανικων απο το οποιο αποφοιτησες σου επιτρεπει να προτεινεις στον πελατη σου μια λυση εφαμιλλη αυτης που θα του προσφερε ενας Αρχιτεκτονας ?

 

(πιο νια-νια δεν μπορω να το κανω, αν μπορει καποιος αλλος συναδελφος που χειριζεται καλυτερα την Ελληνικη, ας με βοηθησει)

 

(Για την σημειωση): εννοω πως εσυ σαν ατομο αντιλαμβανεσαι της επιστημονικη επαρκεια της ειδικοτητας σου.

Link to comment
Share on other sites

Το αρχικό ερώτημα αφορούσε μελέτη κτιρίου και όχι μελέτη ριζικής αλλαγής της διαρρύθμισης του κτιρίου.

 

Άρα έχεις δίκιο που ζητάς την βοήθεια κάποιου συναδέλφου που χειρίζεται καλύτερα την Ελληνική, γιατί αυτό που ρωτάς τώρα δεν

έχει απολύτως καμμία σχέση με τις 44 δημοσιεύσεις που προηγήθηκαν, οι οποίες έχουν σχέση με την εκπόνηση μελέτης κτιριακού έργου.

 

Επίσης η μελέτη ριζικής αλλαγής διαρρύθμισης κτιρίου για την οποία ρωτάς δεν έχει ουδεμία σχέση με την επιστήμη της Μηχανικής.

 

Παρ' όλο που δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο του (εντελώς άσχετου με την συζήτηση) ερωτήματος, σου απαντώ ότι η αλλαγή

διαρρύθμισης δεν είναι θέμα του Επιστήμονα Μηχανικού.

 

Φυσικά έχουν τις ικανότητες και οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, εξίσου με τους Πολιτικούς Μηχανικούς να κάνουν μια ριζική αλλαγή διαρρύθμισης.

Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρότερης σημασίας από το μεγαλείο της επιστήμης αμφοτέρων.

 

Με το εξίσου, πρέπει να έλαβες την απάντηση που αναζητούσες.

 

Έχω -όμως- μια απορία (την δικαιούμαι, έτσι δεν είναι;)· γιατί δεν μου έλεγες ξεκάθαρα από την αρχή ότι ρωτάς για μελέτη

ριζικής αλλαγής διαρρύθμισης κτιρίου (και αντί γι' αυτό μου έβγαλες την ψυχή);

Link to comment
Share on other sites

O αρχιτέκτονας είναι ο "δημιουργός" και ο πμ ειναι μερος της εκτέλεσης των κατασκευών.

Οι πολιτικοι μηχανικοι δεν διδάσκονται περι αισθητικής των κατασκευών και παρεμβάσεων στη φύση και αποτύπωση αυτής παρα μονο για την επάρκεια της ασφάλειας αυτών.

Η αισθητική μπορεί να επηρεάσει τους υπολογισμούς με τους υπολογισμούς όμως δεν μπορείς να αποδώσεις αισθητική.

Αυτό ως πμ εγω τουλάχιστον το παραδέχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη (με την οποία -εννοείται ότι- διαφωνώ κατηγορηματικά) του συναδέλφου frightnight.

 

Επειδή ο όποιος ενδιαφερόμενος ιδιώτης (στους οποίους -άλλωστε- απευθυνόμαστε) θέλει να κατασκευάσει ολόκληρο σπίτι

και όχι ένα μέρος του, θα μπορούσες -συνάδελφε- να πεις ποιος είναι υπεύθυνος για το υπόλοιπο μέρος των εργασιών;

Το λέω αυτό για να ολοκληρωθεί η πρότασή σου προς τους μη Μηχανικούς.

Έτσι θα υπάρξει ακόμα μία επιστημονική άποψη και θα βοηθήσουμε τους -τυχόν- αναγνώστες ακόμα περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

Chilon δεν καταλαβα σε τι διαφωνείς.Εγω ειπα οτι με την αρχική ιδέα για τη μορφή και τη θεση μιας κατασκευής δεν έχω σχέση παρα μόνο ο αρχιτέκτονας.Για την ολοκλήρωση της δεν είναι μόνο οι αρχιτέκτονες ή οι πολιτικοι μηχανικοί υπεύθυνοι αλλά και οι μηχανολογοι και οι ηλεκτρολόγοι...Νομίζω οτι το ίδιο λες κι εσυ

Link to comment
Share on other sites

H αισθητική είναι κάτι τελείως υποκειμενικό ενώ οι υπολογισμοί είναι κάτι τελείως αντικειμενικό.

Σαφώς οι αρχιτέκτονες έχουν μεγαλύτερο θεωρητικό υπόβαθρο και γι΄αυτό τα κτίρια με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε αρχιτεκτονικά (δημόσια ,πολυτελείς βίλες κτλ.....) σχεδιάζονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες αλλά η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι περισσότερα θέμα ταλέντου παρά πανεπιστημιακών μαθημάτων.Μοναδική ένσταση μου είναι ότι για κάποια βιομηχανικά-βιοτεχνικά κτίρια ίσως κάποιες άλλες ειδικότητες να είναι καταλληλότερες.

(Να μη παρεξηγηθώ αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο αυτά αλλά και έλεγχοι πυρασφάλειας ,λειτουργικότητας , βιοκλιματισμού κτλ........)

Υπάρχουν πολλοί μη μηχανικοί , όπως σχεδιαστές , διακοσμητές κτλ... που ασχολούνται με αρχιτεκτονικά.Ο Καλατράβα , αν δεν κάνω λάθος , αρχικά είχε τελειώσει σχολή Καλών Τεχνών.Επίσης τη στατική αντίληψη του Γκαουντί δεν την έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί μηχανικοί , όπως επίσης και τα έργα του πιστεύω ότι ήταν θέμα περισσότερο του ταλέντου του παρά των πανεπιστημιακών μαθημάτων του.

Για την έμπνευση , σημαντικός παράγοντας είναι τα βιώματα και οι εικόνες που έχει ο κάθε άνθρωπος και γι΄αυτό πιστεύω είναι και πιο φημισμένες οι αρχιτεκτονικές σχολές της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Αναμφισβήτα ειδικοί επί των αρχιτεκτονικών είναι οι αρχιτέκτονες αλλά δε χρειάζετε να φοβάστε τους πολιτικούς μηχανικούς αλλά τους ξένους αρχιτέκτονες που παίρνουν τα σημαντικά έργα στην Ελλάδα.

Τι θέλω να πω.Τους άσχετους που ασχολούνται με αρχιτεκτονικά ,τους φοβούνται οι αρχιτέκτονες που στερούνται έμπνευσης ή δεν έχουν να δείξουν κάτι παραπάνω από τους πολιτικούς μηχανικούς.Για τους υπόλοιπους μιλάνε τα έργα τους από μόνα τους.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε ,συνολικά όλοι οι μηχανικοί , είναι ότι αντί να σφαζόμαστε μεταξύ μας , καλύτερα θα ήταν να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.Ένα πρώτο βήμα είναι η στελέχωση γραφείων με μηχανικούς πολλών ειδικοτήτων και ένα δεύτερο για γραφεία που ασχολούνται με μεγάλα έργα είναι η στελέχωση ακόμα μεγαλύτερων γραφείων με υποομάδες από ειδικότητες μηχανικών .

Όσο για το χάλι των πολυκατοικιών , κυρίως προηγούμενων δεκαετιών , νομίζω ευθύνονται οι εργολάβοι ( ή οι μηχανικοί που απέκτησαν νοοτροπία εργολάβου) και όχι οι πολιτικοί μηχανικοί.

Μηχανικός ποιας ειδικότητας σχεδίασε την παρακάτω σκάλα ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.