Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Φελλός ως μονωτικό υλικό


maryt

Recommended Posts

θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε χρησιμοποιήσει φελλό ως μονωτικό υλικό σε διπλή εξωτερική τοιχοποιια (τούβλο-μόνωση -τούβλο)σε νέα οικοδομή . με όσους το έχω συζητήσει συμπεριλαμβανομένου και του μηχανικου μου συμφωνουν ότι είναι καλή πρόταση αλλά δεν το έχουν χρησιμοποιήσει κυρίως λόγω κόστους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα κατασκευαστικό.

 

Αλλά δεν είναι και το καλύτερο θερμομονωτικο. Σαφώς είναι το πιο οικολογικό εάν αυτο είναι ένα θέμα που σας απασχολεί. Είναι δε ιδιαίτερα ακριβός συγκριτικά με τα υπόλοιπα μονωτικα.

Link to comment
Share on other sites

:D nice one ! μετά θα συζητησουμε για "υγιεινή θερμομόνωση" μετα για ηρακλείτη και μετα θα καταλήξουμε στην πολυστερινη ... α! ξεχασα και τον πετροβάμβακα, πριν κατληξουμε φυσικά:rolleyes:
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ SeNNinhA

 

μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι είναι οικολογικό υλικό αλλά θέλουμε να καταλήξουμε σε κάτι το οποίο να έχει ικανοποιητικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Το σπίτι είναι στην κρητη και δεν έχουμε ιδιαίτερο θέμα κρύου αλλά περισσότερο ζέστης το καλοκαίρι

Link to comment
Share on other sites

Σου παραθέτω τις την θερμική αγωγιμότητα (λ) των διαφόρων υλικών (όσο μικρότερη τόσο το καλύτερο):

 

Εξηλασμένη πολυστερίνη: 0,032-0,038

Αφρός πολυουρεθάνης: 0,030-0,035 (το καλύτερο)

Υαλοβάμβακας: 0,032-0,050

Πετροβάμβακας: 0,033-0,035

Ξυλόμαλο: 0,90 (το πιο οικολογικό από όλα αλλά λόγω όχι τόσο καλής μόνωσης χρησιμοποιείται συνήθως αντί αφρού πολυουρεθάνης για την μόνωση των χαραμάδων στα κουφώματα)

Φελλός: 0,045-0,055

Αφρώδες Γυαλί: 0,045-0,055 (για δομικά στοιχεία με ιδιαίτερα αυξημένα φορτία)

 

Αυτή την στιγμή ο πετροβάμβακας μαζί με τον υαλοβάμβακα έχουν μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά μονωτικών κοντά στο 70%.

 

Επίσης ο πετροβάμβακας έχει την πιο μικρή κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή του.

 

Μιας και είσαι στην Κρήτη σωστά λες ότι οι ανάγκες για δροσισμό είναι αυτές που θα σε οδηγήσουν στην επιλογή. Μην κάνεις εξωτερική θερμομόνωση γιατί είναι χειρότερη από την κλασική για το καλοκαίρι. Αυτό που θα σε βοηθούσε ιδιαίτερα (περισσότερο και από την θερμομόνωση) είναι ο σωστός σχεδιασμός και προσανατολισμός του σπιτιού σου. Η κατασκευή ηλιακής καμινάδας η οποία θα οδηγεί τον θερμό αέρα έξω με ελκισμό θα βοηθήσει αρκετά. Ανοίγματα σωστά τοποθετημένα ώστε να εκμεταλεύονται το τοπικά ρεύματα αέρα επίσης. Διαμπερής αερισμός. Στην βορινή πλευρά χρειάζεσαι μικρά ανοίγματα χαμηλά που να οδηγούν τον κρύο αέρα στο σπίτι, και στον νότο (ή σε άλλο προσανατολισμό) μικρά ανοίγματα ψηλά (φεγγιτες πχ) ανοιχτά το καλοκαίρι για να οδηγούν τον θερμό αέρα έξω. Μεγάλα σκίαστρα οπωσδήποτε στους δυτικούς προσανατολισμούς. Πολύ καλή μόνωση της στέγης ή ακόμη καλύτερα ενα φυτεμένο δώμα. Φύτευση του περιβάλλοντα χώρου, Κλπ κλπ.

 

Θα προτιμούσα πχ να δώσω τα επιπλεόν χρήματα (και μερικά ακόμη) αντί στον φελό, σε μια γεωθερμία για ψύξη-θέρμανση (15.000 ευρώ σίγουρα κοστίζει) αλλά με σωστό σχεδιασμό και εαν βοηθούν και οι τοπικές συνθήκες μπορεί να μην χρειαστείς και κάτι ακριβό για την ψύξη σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω ποια είναι η όψη του σπιτιού αλλά είναι δυνατόν φρόντισε να βάλεις το καθιστικό σου και την αυλή σου στην Ανατολή. Η Ανατολή ακόμη και το καλοκαίρι εχει ήλιο μικρότερης έντασης και άρα μικρότερες θερμοκρασίες. Το απόγευμα πάλι, το ίδιο το σπίτι δημιουργεί σκιά και δροσίζει τον χώρο. Η Δύση απο την άλλη έχει πάντα τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μιας και ο ήλιος καίει εκείνες τις ώρες. Εαν υπάρχει δυνατότητα μπορείς να φυτεύσεις μέχρι και 2-3 κυπαρίσσια από την δυτική πλευρά. Το φυτεμένο δώμα θα το πρότεινα ανεπιφύλακτα μιας και βοηθάει αρκετά το καλοκαίρι. Ακόμη και μια μικρή δεξαμενή με νερό στον κήπο βοηθάει (λόγω εξάτμησης του νερού) στην επίτευξη χαμηλότερης θερμοκρασίας. Ανεμιστήρες οροφής στα δωμάτια είναι επίσης μια φθηνη και οικολογική λύση (βοηθητική μόνο). Υπάρχουν και άλλες λύσεις δροσιμού αλλά θα μπλέξεις στην εφαρμογή τους οπότε θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον που ξέρει και μάλλον θα σου κοστίσει αυτή η εξειδίκευση (όχι η ίδια η κατασκευή).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.