Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περίεργη συνδεσμολογία κουδουνιών


Socrates05

Recommended Posts

Επειδή δεν είμαι πολύ σχετικός με το θέμα θα ήθελα τα φώτα σας για το εξής:

 

Ελέγχοντας μια εγκατάσταση κουδουνιών δυόροφης πολυκατοικίας με 4 διαμερίσματα διαπιστώνω ότι μετρώντας την τάση στα καλώδια που καταλήγουν στους βομβητές των διαμερισμάτων τη βρίσκω 12V εναλασσόμενο. Μετράω επίσης την τάση των καλωδίων στη μπουτονιέρα στην είσοδο της πολυκατοικίας τη βρίσκω 17V συνεχές.

Πως είναι δυνατόν να είναι διαφορετική η τάση, μήπως υπάρχουν δύο μετασχηματιστές;

Παρόλο που έχω τάση και πανω και κάτω τα κουδουνια δεν λειτουργούν και δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να φταίει.

Εχει κανείς καμιά ιδέα;

Link to comment
Share on other sites

Πως είναι δυνατόν να είναι διαφορετική η τάση, μήπως υπάρχουν δύο μετασχηματιστές;
Τα 17V DC μπορούν να προκύψουν εύκολα από τα 12V AC με ανόρθωση και εξομάλυνση.

 

Ισχύει 12V*sqrt(2) = 16,97V

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς έκανα ένα λάθος στο αρχικό μου ποστ και αυτό αλλάζει λίγο τα πράγματα. Η τάση στους βομβητές είναι 11,4 V εναλλασόμενο ενώ στη μπουτονιέρα στην είσοδο της πολυκατοικίας είναι 14 V εναλλασόμενο.

Εψαξα λίγο παραπάνω την εγκατάσταση και όντως υπάρχει ένα ενδιάμεσο κουτάκι και μάλιστα είναι σαν αυτό http://www.silverton.gr/index.php/en/support/spare-parts/64-da-5.html αλλά παλαιότερο μοντέλο (κατάφερα και βρήκα ότι η μάρκα είναι Silverton σε ένα από τα θυροτηλέφωνα) δηλαδή ένας ενισχυτής 5-σύρματος.

Επίσης δεν ανέφερα ότι πρόκειται για εγκατάσταση ηλεκτρικών κουδουνιών με θυροτηλέφωνο.

 

Το πρόβλημα είναι ότι οι βομβητές λειτουργούν από τις μπουτονιέρες των διαμερισμάτων αλλά όχι από τη μπουτονιέρα της εξώθυρας, παρ'όλο που υπάρχει καί εκεί τάση.

Διακόπτοντας την τροφοδοσία του ενισχυτή δεν έχω πλέον τάση στις επαφές των κομβίων της μπουτονιέρας εξώθυρας. Πράγμα που σημαίνει ότι η μπουτονιέρα των διαμερισμάτων τροφοδοτείται από τον ενσωματωμένο μετασχηματιστή του βομβητή, ενώ η μπουτονιέρα της εξώθυρας (τα μπουτόν της) τροφοδοτείται από τον ενισχυτή.

Η μόνη συνδεσμολογία που μπορώ να σκευτώ είναι αυτή: http://img829.imageshack.us/img829/5801/sxediot.jpg

Εκτός του ότι δεν μου φαίνεται και πολύ λογική (πχ για πιο λόγο να υπάρχει τροφοδοσία και από τον ενισχυτή ενώ υπάρχει ήδη μετασχηματιστής ενσωματωμένος στο βομβητή), δεν μπορώ να φανταστώ για πια αιτία μπορεί να έχω τάση στη μπουτονιέρα της εξώθυρας και να μην χτυπάει ο βομβητής όταν πατάμε το μπουτόν της.

Link to comment
Share on other sites

μήπως το κουμπί στην είσοδο του διαμερίσματος είναι μόνο για το κουδούνι και τα κουμπιά στην είσοδο της πολυκατοικίας είναι για τα buzzer των θυροτηλεφώνων έτσι ώστε ο ένοικος να καταλαβαίνει από που του χτυπούν και απλώς δεν έχουν συνδεθεί σωστά ή δεν λειτουργούν;

μήπως έχει τοποθετηθεί κατά λάθος κουδούνι με M/Σ ενώ έπρεπε χωρίς;

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια μερικά προβληματάκια στις επαφές των μπουτόν της εξώθυρας λόγω οξείδωσης, αλλά τα είχα καθαρίσει και λειτουργούσαν. Εντελώς ξαφνικά και χωρίς να έχει πειράξει κανείς κάτι στη συνδεσμολογία παρουσιάστηκε η κατάσταση που περιγράφω πιο πάνω.

Το περίεργο είναι ότι συνέβει σε όλα τα διαμερίσματα ταυτόχρονα. Και έστω ότι έχει πρόβλημα ο ενισχυτής. Είναι δυνατόν να δίνει τάση στα μπουτόν και να μη χτυπάνε τα κουδούνια;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.