Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΦΒ <100Kw εκτός σχεδίου


DimitraPar

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ -09/2010 περί "Έγκρισης ειδικών όρων για την εγκατάσταση φ/β και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα και κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές", όταν αναφέρει απλούστερες διαδικασίες έκδοσης εργασιών μικρής κλίμακας, δεν αναιρεί την έκδοση πριν από αυτό αποφάσεων/πράξεων από Δασαρχείο, Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης και Αρχαιολογία... έτσι δεν είναι;

Άρα που απλουστεύεται η διαδικασία;;!

Link to comment
Share on other sites

Χτυπάς πολύ ευαίσθητες χορδές τώρα.

Κανονικά η Πελεοδομία θα έπρεπε να αρκείται με αποδεικτικά γνωστοποίησης σε

Δασαρχείο, ΥΠΕΚΑ, άλλη υπηρεσία (πολύ ασαφές το τελευταίο)

Χαρακτηρισμό απο Δ/ση Αγ. Ανάπτυξης για το χαρακτηρισμό της Γης ότι δεν είναι ΓΥΠ ή για το το επιτρεπτό

Υ/Δ ότι δεν χωροθεταίτε σε δάσος, αιγιαλό αρχαιολογικό χώρο κλπ

τοπο, τεχνική έκθεση και thats it άντε και ΕΠΑΕ αν χωροθετείτε σε μέρος που θα απαιτήσεις ΕΠΑΕ (ΑΡΘΡΟ2 παράγραφος 4 Υ/Α 40158 ΦΕΚΒ' 1556 22/9/2010).

Οι πολεοδομίες όμως ζητάνε όλα τα παραπάνω + τεσλεσιδικία απο Δασαρχείο, + αρχαιολογίες + διαγρα΄μαμτα κάλυψης + στατικά + χρήση γής ++++.

Σε λίγο η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να στέλνει Ο/Σ, για να υπογράψεις σύμβαση σύνδεσης και να πας ΔΕΣΜΗΕ θες την Ε.ΕΜΚ οπότε ο επενδυτής θα μπεί σε έαν Loop το οποία μπορεί και να είνια endless:mad:

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι... και προς το παρόν λύνεται με πολλή φαντασία.

Μια ακόμα ερώτηση:

Υπάρχει αυτή η μέθοδος στήριξης με επιφανειακή τσιμέντωση χωρίς να απαιτείται εκσκαφή για θεμελίωση. Γνωρίζει κανείς αν σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται κανείς να ζητήσει άδεια από την αρχαιολογία; Η λογική μου λέει πως όχι από τη στιγμή που δεν επεμβαίνω στο υπέδαφος. 'Οταν όμως ζητήσω ΑΕΜΚ μπορώ να το παρακάμψω;

Έχει αντιμετωπίσει κανείς κάτι παρόμοιο;

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά δεν θα πρέπει να κατασκευάσεις σύστημα γείωσης ? Θα αναγκαστείς να σκάψεις κάποια χαντάκια για την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων γείωσης, έστω και αν τα καλώδια μετά τα οδεύσεις επιφανειακά;).

Link to comment
Share on other sites

Ωραία... κατανοητό και αυτό.

Ο νόμος 1556/22-09-2010 για τα εκτός σχεδίου <100kW, αναφέρει τα παρακάτω που είδα σήμερα και αφορούν την απλούστευση των διαδικασιών:

"Άρθρο 2-Διαδικασία εγκατάστασης

....γ) υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα δηλώνεται ότι, το ακίνητο στο οποίο προτίθεται να εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό σταθμό δεν βρίσκεται σε δάσος ή σε δασική έκταση, ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης,

δ) αποδεικτικό κοινοποίησης του αντιγράφου της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης και του

τοπογραφικού σχεδίου, στο οικείο δασαρχείο ή κατά περίπτωση άλλη αρμόδια υπηρεσία, καθώς και στην υπηρεσία Α.Π.Ε του άρθρου 11 του ν.3851/2010 (ΦΕΚ Α΄ 85), ε) έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται.

Στις παραπάνω περιπτώσεις η Υπηρεσία ΑΠΕ μπορεί να ελέγχει αυτεπαγγέλτως ζητήματα που σχετίζονται με τον τόπο εγκατάστασης των Φ/Β σταθμών απευθύνοντας ερωτήματα στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή σε είκοσι (20) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτήν της υπεύθυνης δήλωσης κοινοποιεί τα αποτελέσματα του ελέγχου στην αρμόδια για τη χορήγηση της έγκρισης πολεοδομική υπηρεσία, προκειμένου η τελευταία να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν είναι αληθές, πέραν των προβλεπόμενων συνεπειών εκ του λόγου αυτού επιβάλλονται και άλλες τυχόν προβλεπόμενες κυρώσεις στις σχετικές κείμενες διατάξεις."

 

Άρα όχι μόνο δεν απλουστεύονται οι διαδικασίες αλλά για εμένα γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, γιατί εκτός του ότι για να υπογράψω Υ/Δ πρέπει να ερευνήσω και με ποιό τρόπο αλλά εμπλέκεται και η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΕ. Το μόνο που απλά οι πράξεις θα πρέπει να κοινοποιούνται στην Πολεοδομία, κάτι που έτσι και αλλιώς γινόταν και πριν, σε περιοχές τουλάχιστον που δεν είχαν ιδιαίτερη "κίνηση" με τα φ/β.

Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να ελέγξω από Αρχαιολογία ή από ΥΠΠΟ με τη βοήθεια κάποιου χάρτη αν η περιοχή για την οποία ενδιαφέρομαι είναι ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ;

Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Δυστηχώς και εγώ πιστεύω ότι είναι μεγαλη η γραφειοκρατία και η ευθύνη του μελετητή μηχανικού με τις υπεύθυνες δηλώσεις που πρέπει να υπογράψει.... Και το κέρδος μικρό.... σε σχέση με τις εγκρίσεις που πρέπει να μαζέψει αν αναλάβει την μελέτη από υποψήφιο πελάτη. Όσον αφορα την Αρχαιολογία εγώ σε ερώτηση παλιότερα σε υπηρεσία Αρχαιολογίας πήρα την απάντηση ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμμένες περιοχές σε χάρτες που να αναφέρουν αν υπάρχουν ή όχι αρχαία !!! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η υπηρεσία να κάνει αυτοψία στο χώρο. Ακόμα στα δικαιολογητικά ήθελαν και την τεχνική μελέτη του φ/β σταθμού !!! Τι τους ενδιαφέρει στην αρχαιολογία π.χ πόσα πάνελ θα μπουν ή αν θα μπουν τρακερ ή άλλες βάσεις ? Αφού αυτά είναι θέματα της ΔΕΗ και της πολεοδομίας. (Αυτοί πρέπει να γνωμοδωτήσουν στο αν υπάρχουν ή όχι αρχαία ευρήματα....)Γραφειοκρατία....

Link to comment
Share on other sites

Είναι αστεία τα πράγματα. Καταργήθηκε αρχές του έτους η "έγκριση εργασιών" για τα >150 και έχουμε για όλα μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Για την έγκριση εργασιών υπήρχαν σε νόμο δικαιολογητικά. Μετά την κατάργησή της ζητούσε ο καθένας ότι ήθελε. Το φθινόπωρο καθορίστηκαν τα φοβερά "απλοποιημένα" δικαιολογητικά για τα <100. Για τα >100 ακόμα τίποτα και έτσι πάλι οι πολεοδομίες ζητούν τα απλοποιημένα + ότι τους κατέβει (λογικό από την άλλη αφού κανείς από το υπουργείο δεν είναι σε θέση να πει ποιά είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικα).

Επιπλέον πουθενά δεν αναφέρεται πχ τι ενέργειες κανει το δασαρχείο αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για δάσος. Όπως είναι η διαδικασία, το δασαρχείο θα απαντήσει μόνο στον ιδιοκτήτη και η υπηρεσία ΑΠΕ και η πολεοδομία (που αν εφαρμόσει την απόφαση θα έχει δόσει ήδη την έγκριση) δεν θα το μάθουν ποτέ....

 

Αναμένεται πάντως και νέα τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τα Φ/Β εκτός σχεδίου... και το μπάχαλο συνεχίζεται.

Link to comment
Share on other sites

Μίλησα σήμερα με την Υπηρεσία ΑΠΕ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=608&language=el-GR) που φαίνεται να συστάθηκε μετά τον 1556/09-2010 για την "επιτάχυνση" των διαδικασιών σχετικά με προβλήματα που πιθανόν υπάρχουν κατά τη διάρκεια της αδειοδότησης. Μου είπαν πως η Υ/Δ προστέθηκε με σκοπό να παρακάμπτονται οι υπηρεσίες, όπως δασαρχείο, αρχαιολογία κλπ. Στην ερώτησή μου όμως αν ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης μπορούν να υπογράψουν την Υ/Δ με απόλυτη βεβαιότητα, αφού μπορεί να μην έχει πάρει ποτέ το αυτί τους για αρχαία πχ στην περιοχή, γέλασε και μου είπε πως πρέπει να απευθυνθώ στις παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες για να είμαι εγώ ή ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα βέβαιη/ος.

ΑΡΑ: Κάναμε και πάλι μια τρύπα στο νερό. Λες και αυτοί που προτείνουν αυτά τα σχέδια νόμων ζουν σε άλλη χώρα. Θα με έπειθε απόλυτα αν αντί για ελληνικά ονόματα υπουργών στο τέλος κάθε υπουργικής απόφασης έβλεπα τέτοια με σουηδική κατάληξη.

Δεν ήξερα πως αναμένεται και άλλη ΚΥΑ. Ελάτε, πείτε την αλήθεια... πιστεύετε πως θα μας κατατοπίσει;

Έλεος....

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά εχθές συγκεκριμένα πήγα για Αδεια Εργασιών στην πολεοδομία για Φ/Β 250 kW σε εκτός σχεδίου, την οποία υπέβαλλα προ μηνός. Στη περίπτωση αυτή είχα κινηθεί όπως ορίζει η ΚΥΑ που αναφέρει ο DimitraPar σε περίπτωσεις μέχρι 100 kW. Αν και η δικιά μου περίπτωση είναι για >100kW έπραξα έτσι γιατί υποτίθεται ότι απλοποιήθηκαν πλέον οι διαδικασίες. Μάλιστα στην κοινοποίηση ΥΔ και τοπογραφικού που έκανα στην υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ δεν μου είπε κάποιος αρμόδιος ότι αυτό ισχύει μόνο για μέχρι 100kW και μου έδωσαν κανονικά βεβαίωση με αρ. Πρωτ. για τη πολεοδομία. Κοινοποίησα και στο δασαρχείο που παρεπιπτόντως εγώ τους είπα για τη διαδικασία γιατί δε τους είχε σταλεί καμία σχετική εγκύκλιος, οι οποίοι βέβαια με εξυπηρέτησαν άμεσα. Για να μη κουράζω κιόλας στη πολεοδομία δε μου έδωσαν καμία ΑΕΜΚ γιατί στη παραπάνω ΚΥΑ ισχύει μόνο για μέχρι 100 kW ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ. Όντως σε αυτό έχουν δίκιο αλλά ούτε οι ίδιοι ήξεραν τι παραπάνω δικαιολογητικά να υποβάλλω για εκδοση άδειας για >100 kW. Μου είπαν να το ψάξω εγώ μιας και ασχολούμαι....καλό ε?

Βέβαια το φάκελο εκείνη την ώρα τον εξέτασαν μιας και ήταν χαμένος στα ντουλάπια!

 

Το έψαξα λοιπόν παραπάνω και σύμφωνα με την ΚΥΑ για ανεξαρτήτως ισχύος Φ/Β σταθμοί πρέπει να ισχύουν τα προβλεπόμενα του αρ. 17 της ΥΑ 49828/2008(άρα θα πρέπει να μαζεύουμε εγκρίσεις απο υπηρεσίες) και ότι η έκδοση ΑΕΜΚ εκδίδεται από πολεοδομία σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΑ 5219/3-2-2004 (φεκ Δ 114) σύμφωνα με την οποία τα απιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

Αίτηση, Εγκρίσεις αρμόδιων υπηρεσιών (δασαρχείο, αρχαιολογία κτλ) που απαιτούνται κατα περίπτωση, τοπογραφικό και κατά περίπτωση άλλα δικαιολογητικά. Φυσικά στις κατά περιπτώσεις που αναφέρονται δεν υπάρχει κάτι για φωτοβολταικα.

 

Επίσης στο άρθρο 27Α του νόμου 3734/2009 στη παράγραφο 9 λέει ότι για εγκριση ΕΜΚ υποβάλλεται αίτηση στη πολεοδομία και μαζι δικαιολογητικά όπως:

ΥΔ αναθέσεων και αναλήψεων μελετών, τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, προϋπολογισμός έργου, αποδεικτικά πληρωμών και αμοιβή μηχανικού....πιαστ' αυγό και κουρευ' το.

 

Μπορει να μου προτείνει κάποιος πως να κινηθώ? Ξέρετε αν είναι να βγει καμια καινούργια σχετική απόφαση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.