Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ευνοϊκότεροι όροι δόμησης (εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού)


Recommended Posts

...Όπως βέβαια και το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο...

 

Περιττό να επισημάνω ότι η συζήτηση είναι άψογη (μόνο λιγάκι να επιλέγεται η ''επεξεργασία'' και να μπν αναρτάται διπλό ποστ από το ίδιο μέλος...πάγια τακτική των φόρουμ αυτή) αλλά επειδή κάποιος μπορεί να παρεξηγήσει (εξαιρώ την ομήγυρη) υπενθυμίζω ότι οι συζητήσεις-προτάσεις για ''παραθυράκια'' και λοιπά ανοίγματα απαγορεύονται (αν μας έχει ξεφύγει κάτι ενημερώστε και το διορθώνουμε). Απλά κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει και έχουν δει πολλά τα ματάκια μας.

Link to comment
Share on other sites

Κάποτε πρέπει να ανοίξει αυτός ο διάλογος για την ιδιοτική πολεοδόμηση στην Ελλάδα και να αρχίσουμε να αναθεωρούμε τις απόψεις μας για το σύστημα της κλειστής πόλης που τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά.

 

Θα με καταλάβετε απόλυτα αυτοί που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και έχετε περάσει από προάστια μεγάλων πόλεων. Έχετε δει οργανωμένους και πανέμορφους οικισμούς με φοβερή ποιότητα ζωής (μεγάλους δρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια, πολυ πράσινο κ.α.) και σίγουρα θα σκεφτήκατε " εδώ θέλω να ζώ"

 

Γιατί λοιπόν να είναι αυτοί λάθος και όχι εμείς? Μήπως έχουμε τυφλωθεί από την καθημερινότητα και δεν βλέπουμε πέρα από την μύτη μας?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι πρόβλημα καθημερινότητας φίλε THEODORE, με τίποτα.

Συμφωνώ όμως μαζί σου, ότι εμείς ήμαστε λάθος.

Κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι πολιτικό και μάλιστα πολύ μεγάλο, αφού αν το πιάσουμε από την αρχή του θα βρούμε να ξεκινάει από την ελληνική παλιγγενεσία, να διαπερνάει τις ιστορικές περιπέτειες της πατρίδας μας και να φτάνει ως τις μέρες μας.

Μερικά (ρητορικά) ερωτήματα που είναι σχετικά με το γιατί δεν περπατάει η ιδιωτική πολεοδόμηση στην Ελλάδα:

α) Γιατί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους?

β) Γιατί, σύμφωνα με διάταγμα του 1923, ο ιδιώτης δεν δικαιούται να δημιουργήσει κοινόχρηστους χώρους εκτός σχεδίου?

γ) Γιατί μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει χωροταξικό σχεδιασμό?

 

Άλλα ερωτήματά μου (όχι για να απαντηθούν), που είναι πιο γενικά αλλά όχι άσχετα με τα παραπάνω:

α) Πώς γίνεται να μην έχουμε ακόμη Εθνικό Κτηματολόγιο?

β) Πώς γίνεται να μην ξέρουμε ακριβώς ποιές περιοχές πρέπει να προστατέψουμε και πώς?

γ) Είναι δυνατόν υπουργοί να είναι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων?

 

Στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος ήταν ανέκαθεν αδύναμο μπροστά στη γενικευμένη ανομία των ισχυρών ή των πολλών. Για να μπορέσει να λειτουργήσει ως κράτος έβγαζε και βγάζει νόμους, διατάγματα, εγκυκλίους κλπ.

Όλο αυτό το πλέγμα που έχει δημιουργηθεί λειτουργεί σήμερα ανασταλτικά για διάφορα πράγματα. Ένα από αυτά είναι η λεγόμενη (νόμιμη) "ιδιωτική πολεοδόμηση".

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε vapan,καλησπέρα.

Εμπεριστατομένη τοποθέτηση όπως πάντα.

 

Αγαπητέ συνάδελφε ss_sk,καλησπέρα.

Το ερώτημα περί...ανοιγμάτων , αφορούσε επί των πλαισίων της νομοθεσίας και της ενδεχόμενης άγνοιας επί ενός θέματος που σε κάποιον άλλο συνάδελφο ίσως να είναι οικείο και θα είχε την διάθεση και τον χρόνο να βοηθήσει,όπως και έγινε.

Παρακαλώ πολύ,μην παρεξηγούμε λέξεις όταν το νόημα είναι ξεκάθαρο και φαίνεται ακόμα και απο τις άψογες τοποθετήσεις των συναδέλφων επί του εκάστοτε θέματος.

 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ συνάδελφε vapan καλησπέρα.

Είχα κάνει κάποια ερωτήματα στην αρμόδια Πολεοδομία επι του θέματος.

Έλαβα κάποιες απαντήσεις και θα ήθελα να τις παραθέσω κάποια στιγμή αυτούσιες.

Με όλο το θάρρος,αν φυσικά έχεις χρόνο και διάθεση και μπορείς να μου τις σχολιάσεις.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα a_p. Υποθέτω ότι οι απαντήσεις που έλαβες είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, άρα τις αναρτάς εδώ και ευχαρίστως κάποια στιγμή να σχολιάσω (όπως μπορεί βέβαια και οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος παρακολουθεί αυτή τη συζήτηση...)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε vapan,

αναφέρθηκα σε εσένα προσωπικά γιατί γνώριζες τη θεματολογία και τις παραμέτρους.Σαφώς και κάποιος άλλος συνάδελφος αν γνωρίζει επί του θέματος θα ήταν πολύτιμη η βοήθειά του.

Οι επισημάνσεις που έλαβα δεν είναι γενικού περιεχομένου.Είναι πολύ συγκεκριμένες για το συγκεκριμένο γήπεδο και την συγκεκριμένη περιοχή και δεν ξέρω κατά πόσο συμβάλλουν σε κάποιον άλλον συνάδελφο.

Αν δηλωθεί ενδιαφέρον πολύ ευχαρίστως να τα παραθέσω αυτούσια.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε a_p. Να υποθέσω ότι για να "παραθέσεις αυτούσιες" τις επισημάνσεις που έλαβες πρέπει να κάνεις κάποιο σκανάρισμα ή τίποτα πιο πολύπλοκο και γι' αυτό προσπαθείς να έχεις εγγυημένο ενδιαφέρον? Ή μήπως με το να καθυστερείς την ανάρτηση δημιουργείς κλίμα, σασπένς κλπ : Βρε τι λες να του είπαν του a_p από την πολεοδομία?

 

Αγαπητέ συνάδελφε ελπίζω να κατανοείς το χιούμορ μου. Δεν σου κρύβω ότι κοίταξα τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ για το αν υπάρχει κανένας περιορισμός στο πόσο συγκεκριμένο μπορεί να είναι ένα θέμα συζήτησης - και εγώ καινούριος είμαι σ' αυτό το φόρουμ. Μπορούμε δηλαδή να συζητάμε την οικοδομησιμότητα σε εντελώς συγκεκριμένα οικόπεδα? Π.χ. στο οικόπεδο που βρίσκεται στο 12ο χλμ της επαρχιακής Αγρίνιο-Αιτωλικό, ξέρεις εκεί στη διαφήμιση του Λουμίδη, πριν τη στροφή που έχει θέα στη λίμνη, μπορούμε να φτιάξουμε μαιζονέτες? Επειδή λοιπόν δεν είδα να υπάρχει κανένας περιορισμός συμπεραίνω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Βέβαια θα μπορούσες να μου έστελνες ΡΜ ή μέηλ αλλά σίγουρα είναι καλύτερο δυνητικά να εκφράζουν περισσότεροι απόψεις. Αν πάλι εσύ δεν θέλεις να βγουν στοιχεία του οικοπέδου δημόσια, τότε στείλε ΡΜ.

Όπως και να είναι γράψε τι σου είπαν...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.