Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιότητα και πάχος υαλοπίνακα ως στηθαίο


Φώτιος

Recommended Posts

Συνάδελφοι, θέλω να κατασκευάσω κουπαστή σε υφιστάμενη μπετονένια κλίμακα (η οποία έχει επιστρωθεί με μάρμαρο) και φώναξα περί τους 10 τζαμάδες (όχι συνοικιακοί ή μάλλον οι 3 ήταν συνοικιακοί), τους έδειξα το σχέδιο που θέλω και μετά αρχίσαν τα μπερδέματα. Κατ΄αρχάς με ρωτήσανε την ποιότητα. Τους απάντησα securit και αποφανθήκαν μόνοι τους για το πάχος. Η έκπληξη ήταν οτι και οι 10 είχαν διαφορετικές απόψεις. Έψαξα εν συνεχεία στο net για να βγάλω άκρη και ακόμα κολυμπάω. Ξέρει κάποιος από εσας κάποιους πίνακες & τύπους για να καταλήξω. Δεν θέλω αφενός να διαλέξω στην τύχη γιατί αφενός το κρύσταλλο κοστίζει ένα κάρο λεφτά και αφετέρου, δεν γίνεται, κάποιος τρόπος θα υπάρχει για να κάνουμε διαστασιολόγηση στα κρύσταλλα.

Link to comment
Share on other sites

Δες εδώ

Επίσης προσπάθησε να βρεις το Structural use of glass in buildings, έκδοση του IStructE (Institution of Structural Engineers). Αν το βρεις κάπου, πες μου και εμένα γιατί το δικό μου κάπου το έχω χάσει...

 

Τα τυπικά πάχη φύλλων είναι: 12, 15, 19, 25. Εάν βάλεις δύο φύλλα, τότε αποφάσισε εάν θα συνεργάζονται μονολιθικά ή θα λειτουργούν αυτόνομα (σε περίπτωση που θέλεις έξτρα ασφάλεια, εάν πχ σπάσει το ένα φύλλο, θα υπάρχει το άλλο).

 

Οι βασικές εταιρίες που παράγουν δομικό γυαλί είναι η Saint Gobain και η Pilkington. Δες στα site τους για manuals, specifications, technical data, κλπ.

 

Αν δεν βρεις τα χαρακτηριστικά του γυαλιού που θα χρησιμοποιήσεις (ο προμηθευτής σου θα πρέπει να έχει πιστοποιητικά, CE, κλπ), πάρε τα εξής (συντηρητικά):

Καμπτική αντοχή 45 N/mm2 (MPa)

Μέτρο ελαστικότητας 70 kN/mm2 (GPa)

Γενικά, για το βέλος κάμψης είναι L/360, αλλά εφόσον θα είναι στηθαίο πάρε L/180

Συντελεστή ασφάλειας 6.5 για long term και 2.5 για short term φορτίσεις. Δες στον ΕΝ 1990 (Ευρωκώδικας 1) τι φορτίσεις πρέπει να υπολογίσεις (εκεί που λέει για barriers / balustrades), παίρνεις την περίπτωση 1) ομοιόμορφο κατανεμημένο στην επιφάνεια (kN/m2), 2) ομοιόμορφο κατανεμημένο σε μια λωρίδα ενός μέτρου στο δυσμενέστερο σημείο (στην άκρη του στηθαίου δηλαδή, kN/m) ή 3) σημειακό στο δυσμενέστερο σημείο (στην άκρη του στηθαίου δηλαδή, kN/m).

 

Δώσε προσοχή στη στήριξη, κοίτα να βάλεις μια στρώση neopren μεταξύ του μεταλλικού ελάσματος και του γυαλιού και από τις δύο πλευρές (δηλαδή: έλασμα-neopren-γυαλί-neopren-έλασμα ή μπετό-neopren-γυαλί-neopren-έλασμα). Συχνά εκεί που υποφέρουν οι συνδέσεις είναι στις οπές που ανοίγονται στο γυαλί.

 

Αν θυμηθώ κάτι άλλο, θα σου πω. Θα βοηθούσε πάντως να βάλεις ένα σχέδιο για να σου δώσω συμβουλές πιο συγκεκριμένες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.