Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Κόστος νομιμοποίησης αυθαιρέτου


nickolasbab

Recommended Posts

καλημερα σας κυριοι

προκειται να αγορασω ενα σπιτι στη νεα περαμο στο οποιο υπαρχει ενα λυομενο με αδεια φτιαγμενο προ του 83.Αυτο το λυομενο ειχε τοποθετηθει πανω σε βαση μπετον -τοεδαφος εχει κλιση αρκετη- και στην πορεια ο ιδιοκτητης του ανοιξε παραθυρα και πορτες και το εκανε κατοικισιμο.Το νομιμο λυομενο ειναι 52 τετρ. με αδεια για 42 και το παρανομο απο κατω ειναι 40 τετρ.δηλωμενο σε ταπ και δεη χωρις αδεια. Επισης το παραξενο ειναι οτι αυτα σε προσφατο τοπογραφικο αναφερονται σαν πρωτος οροφος και ισογειο ενω στην αδεια λυομενου απο το 1969 δεν αναφερεται πουθενα αν το νομιμο λυομενο ειχε τοποθετηθει στο ν πρωτο η σε ισογειο.

Τελικα μηχανικος μου ειπε οτι τα 40 τετρ. που δεν εχουν αδεια μπορουν να νομιμοποιηθουν με εκδοση καινουργιας αδειας απο τη αρχη.

Δεν μου ειπε ομως τι προστιμα θα πληρωθουν αν υποθεσουμε οτι αυτο κατασκευαστηκε προ του 83 διατηρησης ? ανεγερσης?? και για τι ποσο μιλαμε?

Μου ειπε μονο οτι η αδεια θα στοιχισει περιπου 2000 ευρω για την νομιμοποιηση.

Και ερχομαι και στην πιο σημαντικη ερωτηση.Νομιζετε οτι πρεπει να το αγορασω και να κανω εγω μετα την νομιμοποιηση-η μηπως αν δεν την κανω καθολου δεν πειραζει μιας και το κτισμα ειναι προ του 83- η θα πρεπει ο τωρινος ιδιοκτητης να το νομιμοποιηση πρωτα και μετα να το αγορασω ???

Επισης αν υπαρχει καμια αποψη για το ποσο μπορει να στοιχισει μια τετοια νομιμοποιηση.

 

Εκτιμω καθε προσπαθεια για απαντηση και ευχαριστω πολυ.

 

Παρακαλω και μια ακομη ερωτηση.

Το οικοπεδο συνορευει απο τη μια μερια με ρεμα στα 4 μετρα αποσταση το οποιο βρισκεται σε φαση οριοθετησης τωρα μιας και η περιοχη ειναι εντος σχεδιου χωρις πραξη εφαρμογης. το ρεμα ομως στο τοπογραφικο δεν το απωτυπωσε ο τοπογραφος. Νομιζετε οτι πρεπει να απαιτησω να φανει το ρεμα στο τοπογραφικο βαση του οποιου θα γινει και το συμβολαιο??

 

Και παλι ευχαριστω

 

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων. Χρησιμοποιείστε σας παρακαλώ την εντολή "Edit" και διορθώστε. Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, terry

Link to comment
Share on other sites

Δε θα μπαινα στον κόπο να απαντήσω αλλά μέχρις εδώ και μιας που κανείς δεν έχει απαντήσει- ελπίζω να βρεθεί κάνας συνάδελφος με περισσότερες πληροφορίες και να σε βοηθήσει.

Δεν γνωρίζω. Ολα αυτά που ρωτάς, έχω μόνο να πώ εφόσον έχεις μηχανικό ο οποίος πολύ σωστά υπολογίζει την δικιά του αμοιβή και που προφανώς θα μπορεί να σου υπολογίσει το πρόστιμο σαν πιο σχετικός αλλά και οι απαραίτητες κουβέντες με τον ιδιοκτήτη να γίνουν για το πόσο σου πουλάει ή αν σου πληρώνει κλπ. Απευθήνσου σε αρμόδια άτομα, ένα φόρουμ δεν μπορεί παρά γενικευμένες απαντήσεις να δίνει αλλά και άγνοια να δηλώνει αν συναδέλφοι δεν γνωρίζουν καλά/ ή γνωρίζουν εσφαλμένα την περίπτωση. Σου ξαναλέω απευθήνσου σε αρμόδιους, φυσικά πρόσωπα και μην περιμένεις έγκυρη απάντηση.

Βέβαια - δεν αποκλείω- συνάδελφος να γνωρίζει καλύτερα το θέμα και να ξέρει να σου απαντήσει..//

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον highlander. Ο μηχανικός σου θα πρέπει να σε κατατοπίσει για όλα αυτά που ρωτάς, με την ανάλογη αμοιβή πάντα.

Σχετικά με το ρέμα για το οποίο ρωτάς, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να φανεί στο τοπογραφικό και επιπλέον ο μηχανικός σου να εξατάσει τους περιορισμούς σχετικά με τη δόμηση, που απορρέουν από την ύπαρξη του ρέματος (αποστάσεις, κτλ)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω γιατις μεχρι τωρα απαντησεις αλλα θα ηθελα αν γινεται μια διευκρινηση.

Οσον αφορα στο ρεμα ,κανεις ουτε μηχανικος δεν μπορει να μου δωσει μια σιγουρη απαντηση για το τι μελει γενεσθαι, αν δηλαδη προχωρησω στην αγορα του ακινητου θα μπορω σιγουρα οταν τακτοποιηθει το ρεμα να βγαλω οικοδομησιμοτητα η θα παει χαμενο το οικοπεδο!!

Απο οτι με ενημερωσαν οταν τακτοποιηθει θα μπορω να χτισω στα 10 μετρα απο την ακρη του ρεματος. σωστο??

Επισης επισκεφθηκα ο ιδιος τον μελετητη που εχει αναλαβει την τακτοποιηση του ρεματος και μετα απο σχετικο ψαξιμο μου ειπε οτι μαλλον το ρεμα παραμενει στο σημειο που ειναι -δεν μετακινειται- και οτι λογικα ολα θα εχουν καλο τελος.Κανεις ομως δεν απανταει με σιγουρια ωστε να αποφασισω αν ειναι πολυ μεγαλο το ρισκο που θα αναλαβω αν αγορασω το οικοπεδο.

 

Επικαλουμαι τυχον εμπειριες μηχανικων σε παρομοιες περιπτωσεις μηπως με βοηθησουν στην αποφαση μου η οποια αλλη συμβουλη απο τους ειδικους

 

 

Ενα πολυ μεγαλο ευχαριστω για τον χρονο σας. Νικος.

 

Υπενθυμιζω το ακινητο ειναι εντος σχεδιου χωρις πραξη εφαρμογης υλοποιημενη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όπως καταλαβαίνεις δυστυχώς θα ήταν τουλάχιστον ανεύθυνο να σου δώσουμε μια απάντηση απο μακριά βασιζομενοι μονο σε αυτά που γράφεις την ώρα που ο ίδιος ο μελετητής μηχανικός δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτε.

 

Σε σχέση με το ρέμα λογικά δεν θα αλλάξει κάτι όπως σου είπε και ο μελετητης του. Το τι απόφαση θα πάρεις αφορά αποκλειστικά εσένα. Αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν και θετικη αλά και αρνητική κατάλληξη οπότε οπως καταλαβαίνεις κανένας που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε να σε παροτρύνει να κάνεις το ενα ή το άλλο ειδικά από μακριά.

 

Τεκμηριωμένη απάντηση μπορείς να έχεις μόνο από κάποιον που έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του και μπορεί να τα ελέγξει με τις τοπικές αρχές. Εαν δεν εμπιστεύεσαι τον μηχανικό σου τότε απλά απευθύνσου και σε κάποιους ακόμη εκέι που βρίσκεσαι και διασταύρωσε αυτά που θα σου πουν.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω την λογική του μέσου Έλληνα. Αν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού έλεγαν σε κάποιον αγοραστή ότι το συγκεκριμένο κτίσμα είναι αυθαίρετο, θα έτρεχε όσο ποιο μακριά γίνεται. Εδώ, ο Έλληνας, μπαίνει σε forum για να ρωτήσει περισσότερες πληροφορίες. Και μετά αναρωτιώμαστε γιατί πτωχεύσαμε...

Link to comment
Share on other sites

απο οτι βλεπω μετα απο καιρο δεν θεωρουμαι αξιος προσοχης για καποια απαντηση απο επαγγελματιες .ΛΥΠΑΜΑΙ.

 

Κανένας επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του

δεν θα δώσει απάντηση σε ένα θέμα - και μάλιστα με τόσους παραμέτρους - χωρίς να κατατοπιστει πλήρως.

Τα θέματα ακίνητης περιουσίας - όπως και αυτα της υγείας - δεν λύνονται μέσω ιστοσελιδων.

Link to comment
Share on other sites

κυριοι ευχαριστω για τις απαντησεις

οσιν αφορα στο αυθεραιτο κομματι του σπιτιου ειναι το υπογειο 40 τετρ. το οποιο μετα απο ερωτηση σε μηχανικο με διαβεβαιωσε οτι νομιμοποιειται κανονικα γιατι ειναι προ του 83- αδεια λυομενου υπαρχει απο 1969 επανω απο το υπογειο-με μκρο κοστος γιατι δεν εχει κοστος διατηρησης.

επλιζω να μου απαντησε σωστα και ετσι προχωρω στην αγορα με κοστος νομιμοποισης περιπου 4000 ευρω την οποια θα κανω εγω μετα την αγορα.

μηπως νομιζετε οτι πρεπαι να προσεξω κατι αλλο στο συγκεκριμενο θεμα??

ευχαριστω και χρονια πολλα σε ολους

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.