Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πόρτα προς ταράτσα κλειδωμένη ή ανοικτή; (για πυρκαγιά)


ΟΩΝ

Recommended Posts

Συνάδελφοι Μηχανολόγοι καλησπέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν η πόρτα που οδηγεί σε ταράτσα πολυκατοικίας πρέπει να είναι κλειδωμένη (σύμφωνα με το διαχειριστή) ή ανοικτή (βάσει της δικής μου λογικής). Το σκεπτικό μου είναι ότι αν εκδηλωθεί πυρκαγιά π.χ. στον 2ο όροφο, οι ένοικοι του 3ου και 4ου δεν θα μπορούν να κατέβουν, και η μόνη έξοδός τους θα είναι στην ταράτσα. Φοβάμαι ότι αν βρουν την πόρτα κλειδωμένη (και δεν έχουν κλειδί πρόχειρο), θα έχουν τη μοίρα των εργαζομένων στη Marfin. Μπορεί κάποιος-α να με συμβουλέψει;

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί επίσης να είναι κλειδωμένη από μέσα (ώστε να μην μπορεί να μπει κάποιος από έξω), με το κλειδί πάνω στην κλειδαριά από μέσα, και με ένα σχοινάκι δεμένο με το χερούλι ώστε να μην χάνεται.

Link to comment
Share on other sites

"ΠΡΟΕ∆ΡΙΚΟ ∆ΙΑΤΑΓΜΑ: 71/88

Κανονισµός πυροπροστασίας των κτιρίων.

 

...

 

2.5.3.Εξοπλισµός.

 

Κάθε πόρτα πρέπει να έχει κατάλληλο εξοπλισµό, έτσι ώστε να ανοίγει αµέσως προς την πλευρά της όδευσης διαφυγής. Σύρτες ή άλλαµέσα ασφαλίσεως της πόρτας πρέπει να έχουν χειρολαβές ευκολόχρηστες ακόµη και στο σκοτάδι.

Οι κλειδαριές, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι τέτοιου τύπου ώστε ναµην απαιτείται η

χρησιµοποίηση κλειδιού για ν’ ανοίξουν προς την κατεύθυνση της διαφυγής.

 

Κάθε πόρτα που προβλέπεται να παραµένει κλειστή σε περίπτωση πυρκαγιάς(π.χ. πόρτα σε περίβληµα κλιµακοστασίου), πρέπει να είναι αυτοκλειόµενη και δεν επιτρέπεται να στερεώνεται σε θέση ανοιχτή. "

 

Κοίταξε και στο υπόλοιπο κείμενο του ΠΔ για πλήρη απάντηση, όπως και στη μελέτη πυροπροστασίας της πολυκατοικίας (προβλέπεται να λειτουργήσει ως όδευση διαφυγής η ταράτσα; σίγουρα δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη λύση για πολλούς λόγους).

Link to comment
Share on other sites

CostaV ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς η πόρτα τζάμι, οπότε θα προτείνω να βάλουν ένα "καρφάκι" στον τοίχο κοντά, με το κλειδί να κρέμεται, όπως είπες.

 

mix_diako ευχαριστώ και εσένα. Κοίταξα το ΠΔ και δεν βρήκα μια σαφή απάντηση. Θα αναζητήσω και την μελέτη πυροπροστασίας της οικοδομής, την οποία δεν έχω.

Γενικά όμως, από την πείρα σου (και λοιπών αναγνωστών-διαχειριστών), η ταράτσα μπορεί να είναι το πέρας μιας εξόδου διαφυγής. Διάβασα στον Κανονισμό και αυτό:

"η όδευση διαφυγής μπορεί να περνά από εξωτερικούς εξώστες, βεράντες ή δώματα υπό τον όρο ότι το μέγιστο μήκος του υπαίθριου τμήματος είναι το 1/2 της συνολικής επιτρεπομένης απόστασης, προκειμένου για απροστάτευτη όδευση διαφυγής και δεν δημιουργούνται αδιέξοδα.", αλλά λόγω απειρίας στο συγκεκριμένο θέμα δεν κατάλαβα καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.