Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνιδιοκτησία σε οικόπεδο δύο ιδιοκτητών κατα 50% & δυνατότητα έκδοσης οικοδ. άδειας


Recommended Posts

Καταρχάς καλημέρα σε όλη την κοινότητα και συγνώμη για πιθανά λάθη διαχείρησης της ιστοσελίδας. Έχω μια περίπτωση οικοπέδου το οποίο είναι μοιρασμένο σε δύο ιδιότες με ποσοσοστό συνιδιοκτησίας 50% στον καθένα. Το οικόπεδο σαν μία ιδιοκτησία είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ενώ αν μοιραστεί στη μέση τα δύο τεμάχια δεν είναι άρτια ούτε οικοδομήσιμα. Ο ένας εκ των δύο συνοιδιοκτητών θέλει να πουλήσει το μερίδιο του οικοπέδου που του αναλογεί (50%) σε έναν τρίτο άγνωστο αγοραστή. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι το εξής: "μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής και μελοντικός συνιδιοκτήτης κατά 50% του οικοπέδου να εκδόσει οικοδομική άδεια και να κτίσει στο εν λόγω οικόπεδο χωρίς την σύμφωνη γνώμη και συναίνεση του άλλου συνιδιοκτήτη που κατέχει το υπόλοιπο 50% του οικοπέδου;". Ευχαριστώ πολύ.

 

Παρατήρηση: Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, μπορει, αφου πρωτα γινει η συσταση και ο καθενας παρει το τμημα του οικοπεδου που θα του αναλογει.

Για τη δομηση που αντιστοιχει στο ποσοστο ιδιοκτησιας του επι του οικοπεδου (εκτος κι αν συμβολαιογραφικα προβλεπεται διαφορετικα)

Το οικοπεδο αφου δεν μπορει να κατατμηθει αντιμετωπιζεται μονο ως συσταση, δηλαδη ενιαιο με δυο (στην περιπτωση σου) ιδιοκτητες

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά, νομίζω ότι πρέπει να διαβάσεις τον τίτλο ιδιοκτησίας του πελάτη σου για να καταλάβεις εάν είναι συνιδιοκτήτης εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο με τον άλλον , οπότε δεν κατέχει ο καθένας ξεχωριστό τμήμα του οικοπέδου, ή έχουν κάνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, οπότε ο καθένας έχει την αποκλειστική χρήση συγκεκριμένου τμήματος.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης σου μπορεί να πουλήσει το ποσοστό που του ανήκει στο οικόπεδο. Εάν ισχύει η πρώτη περίπτωση, ούτε ο πελάτης σου ούτε ο μελλοντικός αγοραστής του μεριδίου του μπορούν να κάνουν οτιδήποτε στο οικόπεδο χωρίς τη συναίνεση του άλλου συνιδιοκτήτη. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί, έχοντας πάντα στο νου ότι το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο πολεοδομικά. Επομένως, εάν δεν έχει γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας και συμφωνεί και ο άλλος συνιδιοκτήτης, μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.