Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρήση τσιμεντόλιθων για κατασκευή αποθήκης


 

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Ενδιαφέρομαι για την κατασκευή μιας αποθήκης 12 τ.μ. (Π3μx Μ4μxΥ2.5μ) περίπου, χρησιμοποίωντας τσιμεντόλιθους. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι απαραίτητες οι κολώνες? Η κατασκεύη θα επιβαρύνεται από το ίδιο βάρος και ενα ξύλινο σκελετό στέγης, όπου θα γίνει επικάλυψη με OSB και μετά με τσίγκο σε μορφή κεραμιδιού. Θα βοηθήσει αν τοποθετήσω χαλύβδινες βέργες στο εσωτερικό κάποιων τσιμεντόλιθων, όσον αφορά την στατικότητα? Όσον αφορά την πόρτα και τα παράθυρα θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω χαλύβδινους δοκούς, αντί για τσιμεντένια δοκάρια? Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει αν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω alphablock ή ytong για την κατασκευή.

Οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή βιβλιογραφία όσον αφορά τεχνικές για χτίσιμο χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους είναι ευπρόσδεκτη.

 

Σε γενικές γραμμές με ενδιαφέρει η ευκολία της κατασκευής και να διατηρήσω χαμηλό το κόστος χωρίς να διακινδυνεύσω την ασφάλεια αυτής

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα mechmag.

[align=justify:dff5806c3e]Για alphablock ή ytong δεν θα το συζητούσα καθόλου αφού σε ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος και δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις θερμομόνωσης. Αυτό που έχω δεί να εφαρμόζεται αρκετά πάντως είναι ναι χτιζονται οι τοίχοι περιμετρικά αλλά στις γωνίες να μην μπλέκονται τα τούβλα ή οι τσιμεντόλοθοι, έτσι ώστε στο τέλος σε κάθε γωνία, με 4 σίδερα και μερικά τσέρκια να δημιουργείται ένα κολωνάκι το οποίο δένει και τα τούβλα μεταξύ τους χωρίς καθόλου κενά, όπως συχνά συμβαίνει στις συνήθης τοιχοποιίες.Στο τέλος θα μορφωθει και σεναζ για να δεθεί η στέγη. [/align:dff5806c3e]

Link to comment
Share on other sites

Απλοί τσιμεντόλιθοι και μη φοβάσαι αφού θέλεις φτηνή κατασκευή. Φτιάξε ένα καλό σενάζ στη γρυπίδα (20Χ20 με 4Φ14 + Φ8/15τσέρκι) και είσαι εντάξει. Πρόσεξε μόνο το λόγο των ανοιγμάτων σου ως προς το μήκος πλευράς να είναι μικρότερος από 0,40 και να έχεις "τοιχώματα" μήκους τουλάχιστον 1,00μ.Για τα πρέκια απλά κατέβασε λίγο το πάτο του σενάζ όπου έχεις κούφωμα.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας

 

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, οι οποίες ήταν πολύ βοηθητικές.

Θα ακολουθήσω την γνώμη του Ευάγγελου, γιατι μου φαίνεται πιο ευκολή σε σχέση με το να τοποθετήσω σίδερα στις 4 γωνίες. Μόνο που θα ήθελα κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά αυτά που μου είπες.

Η γρυπίδα τι είναι?

Για το σενάζ εννοείς 20 πλάτος x 20 ύψος και 4 σίδερα Φ14 μμ κατα μήκος και ανά πόση απόσταση τοποθετώ τσέρκι. Επίσης το σενάζ πόσο "μέσα" το βάζω στην τοιχοποίια, μήκος 1 τσιμεντόλιθου περίπου ή παραπάνω? Αν θυμάμαι καλά το πλάτος των τσιμεντόλιθων είναι μικρότερο από 20 cm, άρα το σενάζ δεν θα πρέπει να το προσαρμόσω στο πλάτος αυτών?

Επισυνάπτω ένα αρχείο Autocad, για να δείς αν έχω καταλάβει σωστά αυτό που μου είπες.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον δεν κατάλαβες αν κρίνω από το σχέδιο. Όταν λέω για σενάζ-γριπίδα δεν εννοώ το πρέκι πάνω από τα κουφώματα αλλά μια περιμετρική δοκό διαστάσεων 20Χ20 στο τελικό σου ύψος (πάνω στάθμη 2,50μ). Για την ακρίβεια το πλάτος του θα είναι 17cm μια και τόσο είναι συνήθως το πλάτος των τσιμεντόλιθων. Πάνω από τα κουφώματα το ύψος αυτού του περιμετρικού σενάζ θα είναι 30cm για να σου δώσει ύψος κουφώματος 2,50-0,30=2,20μ. Οπλισμός κατά μήκος 4Φ14 με τσέρκι Φ8/15

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

δεν αν είναι αποδεκτό πάχος τοίχου 17εκ κατά τον ευρωκώδικα για φέρουσα άοπλη τοιχοποιία. Για να είσαι και νόμιμος και να περάσεις από πολεοδομία αν θες. Μάλλον δεν είναι επαρκές. Νομίζω ότι tmin=25

Link to comment
Share on other sites

Τελικά είναι tmin για τεχνιτά λιθοσώματα 300μμ για άοπλη τοιχοποιία. Αν επιλέξεις διαζωματική πας στα tmin=240μμ.

Άρα ξέχνα τον μονό τσιμεντόλιθο με το σενάζ 20Χ20 αν θές να περάσες από πολεοδομία ή να είσαι νόμιμος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.