Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έκδοση άδειας χειριστή μηχανημάτων έργων


mechpanos

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, συνάδελφοι. Εργάζομαι σε μία επιχείρηση ως υπεύθυνος μηχανολόγος μηχανικός, όπου ένας εργαζόμενος βοηθός χειριστή γερανού θέλει να βγάλει άδεια χειριστή γερανού.

Ενώ αρχικά από την δνση Βιομηχανίας του είχαν πει ότι μπορεί να υπογράψει την επίβλεψή του Μηχανολόγος Μηχανικός, στην συνέχεια απέριψαν το αίτημά του, λέγοντας ότι χρειάζεται επίβλεψη χειριστή.

Τώρα θα του φτιάξουμε άλλη αίτηση με την υπογραφή χειριστή βεβαίως, αλλά θα ήθελα να το ψάξω λίγο γιατί νομίζω ότι είναι δικαίωμά μας να χειριζόμαστε, να επιβλέπουμε και να συντηρούμε πάσης φύσεως μηχανήματα.

Θα ήθελα την γνώμη σας, και τί ισχύει σε αυτές τις περιτπώσεις!

σχετ. νομοθεσία:

Π.Δ. 31-1990 - Επίβλεψη της λειτουργίας, χειρισμός και συντήρηση μηχανημάτων εκτέλεσης Τεχνικών Έργων

Π.Δ. 499-1991 - Τροποποίηση και συμπλήρωση του π.δ 31-90 (11A) επίβλεψη της λειτουργίας, χειρισμός και συντήρηση μηχανημάτων εκτέλεσης τεχνικών έργων

ΝΟΜΟΣ 6422-34 Περί ασκήσεως Επαγγελματος Μηχανολόγου...

 

Στο Π.Δ. 31-1990 μάλιστα, το 1ο Άρθρο είναι χαρακτηριστικά φωτογραφικό υπέρ των μηχανολόγων μηχανικών:

"Όλα τα κινητά και μεταθετά μηχανήματα εκτέλεσης τεχνικών έργων που λειτουργούν με κινητήρια θερμική μηχανή ή ηλεκτροκινητήρα για την εφαρμογή του άρθρου 3 του Ν. 6422/34, θεωρούνται απλές μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

(α) Για την επίβλεψη της λειτουργίας και τη συντήρηση, εφόσον η κινητήρια δύναμή τους δεν υπερβαίνει τους 800 HP.

(β) Για το χειρισμό, ανεξάρτητα από την κινητήρια δύναμή τους."

 

...όμως το άρθρο 4 τα τουμπάρει λίγο:

Άρθρο 4

Δικαιούχοι επίβλεψης – συντήρησης – χειρισμού

1. Κανείς δεν μπορεί να ασκεί υπεύθυνη επίβλεψη λειτουργίας, ούτε να χειρίζεται ή να ενεργεί τη συντήρηση κάθε κινητού ή μεταθετού μηχανήματος ή μηχανήματος επί αυτοκινήτου με κινητήρα θερμική μηχανή ισχύος από (17) ίππους και πάνω (όσον αφορά τα μηχανήματα που αναφέρονται στις δώδεκα (12) ομάδες του άρθρου 2 παρ. 1) και συνολική ισχύ των Ηλεκτροκινητήρων (ΜΟΤΕΡ) από (15) ίππους και πάνω (όσον αφορά τα ηλεκτροκίνητα μηχανήματα των πέντε (5) ομάδων του άρθρου 2, παρ. 2) εάν δεν είναι εφοδιασμένος με αντίστοιχη άδεια μηχανοδηγού – χειριστού που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Διατάγματος.

2. Προκειμένου για μηχανήματα ή συγκρότημα μηχανημάτων ισχύος πάνω από 800 HP, την υπεύθυνη επίβλεψη της λειτουργίας και τη συντήρησή τους ασκούν οι αναφερόμενοι στο άρθρο 1 του Ν. 6422/1934 Διπλωματούχοι μηχανικοί.

3. Προκειμένου για μηχάνημα ισχύος πάνω από 300 HP, εκτός από το μηχανοδηγό – χειριστή, απαιτείται για την επίβλεψη της λειτουργίας της κινητήριας θερμικής μηχανής και μηχανοδηγός κινητήριας μηχανής αντίστοιχης ειδικότητας.

4. Προκειμένου για ηλεκτροκίνητο εν όλω ή εν μέρει μηχάνημα για την επίβλεψη της λειτουργίας και τη συντήρησή του πρέπει να χρησιμοποιείται προσωπικό εφοδιασμένο με ανάλογη άδεια ειδικότητας ηλεκτρολόγου, που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας, εφόσον για την εγκατάσταση απαιτείται άδεια σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 

Το θέμα μου δεν είναι τόσο ο χειρισμός, όσο το αν μπορώ να αναλάβω τις επιβλέψεις για να βγουν οι άδειες στους βοηθούς.

Link to comment
Share on other sites

Στο κάτω μέρος της παρούσας σελίδας υπάρχει ένα πινακάκι που έχει τίτλο Παρόμοια θέματα. Εκεί φαίνονται όσα θέματα έχουν κοινές λέξεις με τον τίτλο της παρούσας συζήτησης (και για αυτό αξίζει τον κόπο να επιλέγουμε προσεκτικά το τίτλο του θέματος που ξεκινάμε).

 

Από τα παρόμοια θέματα βρήκα ότι...

Ο engineer_thess μπορεί να έχει μερικές απαντήσεις στα ερωτήματά σου, στην συζήτηση Δίπλωμα χειριστή μηχανημάτων έργων

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε. Το συγκεκριμένο θέμα το έχω διαβάσει, προτού ποστάρω. Το θέμα είναι ότι, ακριβώς μέσα από τις νομοθεσίες όπως τις παραθέτει ο συνάδελφος engineer_thess δεν βγαίνει σαφής άκρη, με την έννοια ότι μπορεί να κάνει κανείς όποια ανάγνωση τον βολεύει!

Γιαυτό πόσταρα για να ρωτήσω μήπως έχει κανένας εμπειρία επί του συγκεκριμένου θέματος, δηλαδή της αδειοδότησης χειριστή ΜΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.