Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Aυτόνομη θέρμανση


arsenalok

Recommended Posts

Είμαι διαχειριστής παλιάς πλυκατοικίας (1973) με κοινή θέρμανση, και συζητάμε την πιθανότητα εγκατάστασης αυτόνομης.

1. Αποτι γνωρίζω οι κανονισμοί της παλυκατοικίας δεν αναφέρουν τίποτα για το πως πρέπει να ψηφιστεί τι θέμα αυτό στην ΓΣ. Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω για να ψηφίσουμε το θέμα στην ΓΣ; Χρειάζετα παμψηφία ή πλειοψηφία; Αν κάποιος διαφωνεί με την εγκατάσταση, μπορεί να βάλει βέτο;

2. Στην περίπτωση που γίνει αγκατάσταση, και αν η πλειοψηφία των διαμερισμάτων (συνολικά έχουμε 13 διαμερίσματα), πχ 8 διαμερίσματα έχουν την θέρμανση μονίμως κλειστή, το κόστος για τα υπολοιπα 5 που κάνουν χρήση θα είναι ανεβασμένο σε σχέση με την παρούσα κατάσταση όπου ολοι κάνουν χρήση για 3 ώρες ημερισίως (κοινή θέρμανση);

Link to comment
Share on other sites

Μπορείτε με απλή πλειοψηφία να αποφασίσετε να εγκαταστήσουν όσα διαμερίσματα επιθυμούν αυτόνομη θέρμανση και όσα δεν το επιθυμούν να παραμείνουν με το υπάρχον σύστημα. Έτσι δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για ενστάσεις. Σαφώς και δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να πληρώσει για να αλλάξει οπωσδήποτε το σύστημα θέρμανσής του εκτός και από τις περιπτώσεις βλάβης και αναγκαστικής αλλαγής.

 

Ενας καυστήρας που έχει υπολογιστεί για 13 διαμερίσματα και λειτουργεί σε μερικό φορτίο με 5 μόνο διαμερίσματα σαφώς και καταναλώνει περισσότερο καύσιμο/διαμέρισμα (απλοποιημένα). Το πόσο περισσότερο θα πρέπει να ξέρουμε όλα τα στοιχεία της εγκατάστασης για να πούμε. Αλλά μπορεί με βελτιώσεις του συστήματος να μειωθεί και αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν γίνει εγκατάσταση αυτόνομης σε όσους μόνο το επιθυμούν, πως θα κατανέμεται το κόστος του πετρελαίου (αυτή την στιγμή είναι απλά τα πράγματα βάσει των χιλιοστών)

 

Με άλλα λόγια, πως μπορεί να συνυπάρχει το παλίο (κοινό σύστημα) με το καινούργιο (αυτόνομη); Οως θα καθορίζεται η κατανάλωση ανά διαμέρισμα;

Link to comment
Share on other sites

Αφαιρείς από την θέρμανση τα χιλιοστά των διαμερισμάτων που δεν συμμετέχουν πια σε αυτή και βγάζεις νέα χιλιοστά θέρμανσης σύμφωνα με τα εναπομείναντα διαμερίσματα. Δεν είναι δύσκολο. Ενα excelάκι χρειάζεσαι μόνο και τον τύπο που δίνει την κατανανομή δαπανών θέρμανσης (ο ίδιος για όλες τις οικοδομές). Το καναμε για δύο χρόνια στην δική μου οικοδομή.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάλι. Εχω μια απλή ερώτηση - στην πολυκατοικία μας υπάρχουν ορισμένοι ηλικιωμένοι οι οποιοι είναι ιδιαίτερα δύσκολοι σε θέματα θέρμανσης, θέλουν το καλοριφέρ να λειτουργεί τις λιγότερο δυνατόν ώρες, ακόμα και να μην γίνεται χρήση του ασανσέρ για λόγους οικονομιας ! Εγω σαν οικεγιαρχης παγώνω αλλά κάνω πάσο.

 

Από την άλλη αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν αυτονομία και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το κόστος εγκατάστασης. Αυτή η αντιφατική συμπεριφορά με ξενίζει κάπως; Μήπως σκοπεούν να έχουν το καλοριφερ μονιμως κλειστό, και να επιμεριστεί το κόστος στα υπόλοιπα διαμερίσματα που κανουν κανονική χρηση;

 

Στην πολυκατοικία μας έχουμε πολύ χαμιλή κατανάλωση, Ευρώ 2500-3000 τον χρόνο.

 

Μήπως η αυτόνομη είναι λύση για πολυκατοικίες με υψηλότερη κατανάλωση, και οχι για αυτές με χαμιλή σαν την δική μας;

Link to comment
Share on other sites

Έτσι που το έθεσες στην αρχή, "αυτονομία" θεώρησα ότι θα είναι η ύπαρξη ξεχωριστού καυστήρα (αερίου υπέθεσα) σε κάθε διαμέρισμα.

 

Αυτή είναι και η πιο σωστή επιλογή. Αλλιώς για να κάνεις "αυτονομία" σε μια παλιά οικοδομή μόνο με ωρομετρητές είναι εκτός από ασύμφορο και μη αποδοτικό επίσης. Έχει κόστος κατασκευής όχι όμως και οικονομία αλλά το αντίθετο. Μεγαλύτερες καταναλώσεις για όλους διότι σπάνια συγχρονιζονται όλα τα διαμερίσματα να έχουν θέρμανση τις ίδιες ώρες. Και όταν ένας καυστήρας λειτουργεί με μερικό φορτίο πάντα καίει περισσότερο. Το μόνο που κερδίζετε με αυτή την λύση είναι ότι ο καθένας μπορεί να θερμάνει τον χώρο του όσο θέλει και τις ώρες που ο ίδιος θέλει. Είναι σαφώς λάθος εαν επιλέξετε μια τέτοια λύση. Είναι προτεινόμενη μόνο στην περίπτωση που δεν έχετε αέριο στην περιοχή σας.

 

Πριν να κάνετε οτιδήποτε καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον μηχανικό που να ασχολείται με συστήματα θέρμανσης και να σας προτείνει ολοκληρωμένη λύση αναλογα με το τι ζητάτε. Ξαναλέω πάντως πως σε περίπτωση αερίου, τότε το βέλτιστο είναι λεβητάκι ξεχωριστό για κάθε διαμέρισμα.

 

Αυτά σε πολύ χοντρικές γραμμές.

 

Σε περίπτωση αυτονομίας με ωρομετρητές και όταν κάποιοι έχουν μηδενικές ώρες και πάλι χρεώνονται με κάποιο ποσό. Και να το εξηγήσω. Από την ώρα που ανοίγεις τον διακόπτη σου στο διαμέρισμα δίνεται εντολή στον καυστήρα να ανοίξει για να θερμάνει το νερό στις σωληνώσεις. Εαν υποθέσουμε ότι είσαι ο πρώτος που τον ανοίγει το πρωί πχ, δεν υπάρχει άμεσα ζεστό νερό για να κυκλοφορήσει. Μέχρι να φτάσει το νερό λοιπόν στους 70 πχ βαθμούς (όπου έχετε ρυθμίσει τον κυκλοφορητή) και να ανοίξει ο κυκλοφορητής για να στείλει νερό στο σύστημα, δεν μετράει ώρες ο ωρομερητής του διαμερίσματος που άνοιξε τον διακόπτη θέρμανσης. Και θα ήταν άδικο αυτό πρώτον γιατί δεν έχει όλη αυτή την ώρα θέρμανση και δεύτερον γιατί ο δεύτερος που θα το άνοιγε μετά, θα έβρισκε έτοιμο ζεστό νερό στις σωληνώσεις και δεν θα είχε επιπλέον ώρες. Άρα οι ώρες που λειτουργεί ο καυστήρας είναι παντα περισσότερες από τις ώρες που χρεώνονται τα διαμερίσματα στο σύνολό τους. Αυτές λοιπόν οι ωρες που λειτουργεί ο καυστήρας και δεν έχουν χρεωθεί πουθενά διανέμονται σαν κόστος ανάλογα με τα χιλιοστά θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος και μετά χρεώνονται επιπλέον οι ώρες που έγραψε ο μετρητής για κάθε διαμέρισμα. Έτσι ακόμη κι αν έχεις μηδέν ώρες θέρμανσης, και πάλι χρεώνεσαι ενα ποσό. Σωστό και δίκαιο.

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι εκτός από κάποιο μηχανικό, όπως είπε ο συνάδελφος σωστά παραπάνω , πρέπει να συμβουλευτείτε και κάποιον νομικό.

 

Χωρίς να είμαι νομικός, θεωρώ ότι για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο μέλλον θα είναι καλύτερο να λάβετε ομόφωνα απόφαση και ταυτόχρονα να τροποποιήσετε τον κανονισμό της πολυκατοικίας σας με αποδοχή από όλους του νέου τρόπου κατανομής της δαπάνης, ο οποίος θα περιγράφεται σε έναν "πίνακα κατανομής δαπανών" όπως τον συντάσσουμε με βάση το Π.Δ. 27-9/7-11-85 (ΦΕΚ-631 Δ').

Ίσως η αλλαγή που πάτε να κάνετε , να συνιστά κατά κάποιο τρόπο αλλαγή του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Είναι καλό όμως , όπως προανέφερα, επειδή το θέμα είναι περισσότερο νομικό παρά τεχνικό , να συμβουλευτείτε κάποιον που έχει εμπειρία σε θέματα κανονισμών πολυκατοικίας.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 3175 (ΦΕΚ 207 / 29 Αυγούστου 2003), άρθρο 30, παράγραφος 5:

 

Χρειάζεται η απλή πλειοψηφία του 50%+1 ψήφο της γενικής συνέλευσης της οικοδομής για την αλλαγή του συστήματος θέρμανσης σε σύστημα με χρήση φυσικού αερίου ανεξάρτητα από το τι ορίζεται στο κανονισμό της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνοι, αλλά μιλάμε για αλλαγή τρόπου κατανομής δαπανών, και όχι αλλαγή από πετρέλαιο σε φ. αέριο.

 

Ο τρόπος κατανομής δαπανών , αν περιγράφεται σε κανονισμό πριν από το 85, υπερισχύει του ΠΔ του 85 για την κατανομή.

Επομένως ταπεινή μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του κανονισμού για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η κατανομή της δαπάνης.

 

Αλλά σε αυτό το θέμα για να μη λέμε πράγματα που μπορεί να αποδειχθούν λάθος, είναι καλύτερα να ξέρει κανείς τυχόν νομολογία που υπάρχει σε αντίστοιχα ζητήματα.

 

 

ΥΓ. Έχει κάποιος συνάδελφος την εγκύκλιο 126/85 ( 19.12.1985) να την ανεβάσει στα downloads?? Νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.