Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση με συνεχή ή διακοπτόμενη λειτουργία ?


Scrooge

Recommended Posts

Φίλε Μίλτο εχω βγάλει αλλά συμπεράσματα με μετρήσεις που κάνω μήνες τώρα.

Αμα έρθεις καμιά μέρα σπίτι θα δείς τους πίνακες κατανάλωσης .

 

Φίλοι μιας και παραπάνω μιλήσατε για πειραματική διαδικασία και την έχω κάνει σπίτι μου θα σας πω τα αποτελέσματα.

Φυσικά δεν μπορεί να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα αλλά έστω μία ένδειξη μπορεί να βγεί.

Το διαμέρισμα μου είναι μεσαίο διαμέρισμα 90τμ στον τρίτο όροφο.

Η πολυκατοικία του 82 λειτουργεί με αυτονομία και ωρομέτρηση.

Σε μία συμφωνία που είχαν κάνει οι ιδιοκτήτες πριν έρθω στην πολυκατοικία αποφασίσανε η θέρμανση να κλείνει μετά τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Πράγμα που θεωρούσα άδικο και βλακώδες τα πρώτα χρόνια που κατοίκησα εδώ.

Τώρα πλέων δεν με ενοχλεί και θα εξηγήσω τους λόγους παρακάτω.

Τα τελευταία χρόνια αποφάσισα λόγο μωρού να έχω την θέρμανση μόνιμα ανοιχτή σε μία σταθερά θερμοκρασία 22 βαθμών όλη την χειμερινή περίοδο.

Πολλές φορές όταν θέλουμε να κάνουμε μπάνιο το βάζουμε και στο 23 και το ξεχνάμε για αρκετές ώρες εκεί.

Από κάτω από εμάς στον δεύτερο όροφο μένει ένα φιλικό ζευγάρι. Το διαμέρισμα τους είναι ακριβώς το ίδιο με το δικό μας. Τα θερμαντικά σώματα και των δυο είναι ακριβός τα ίδια…. Αυτοί λειτουργούν την θέρμανση διακοπτόμενα.

Ανάβουν συνολικά 3-4 ωρες την ημέρα και μιάς και είμαστε φίλοι η γυναίκα παραπονιέται συχνά ότι κρυώνει τις περισσότερες ώρες.

Όταν ανάβουν την θέρμανση και μετά από κάποιες ώρες αρχίζει να νιώθει καλά και τότε την κλείνουν.

Αποτελέσματα.

Εμείς πληρώσαμε στον τελευταίο λογαριασμό 250 με συνολικές ώρες λειτουργίας γύρω στις 4 ώρες την μέρα μέσο όρο και αυτοί 240 με κάτι τις… λιγότερες ώρες.

Σαφώς και θεωρώ ότι έτσι όπως λειτουργώ εγώ την θέρμανση με συμφέρει με μεγάλη διαφορά από ότι των φίλων μας από κάτω.

Θα μου πείτε ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που να επηρεάζουν τις μετρήσεις….

Τις έχω ψάξει όλες.

Όλα είναι κοινά σε σχέση με τα κουφώματα και παράπλευρα διαμερίσματα που θερμαίνονται.

Στο μόνο που δεν έχω καλή εικόνα είναι πόση ώρα αερίζουν το σπίτι τους.

Εμείς μιας και δεν καπνίζουμε πλέων μέσα στο σπίτι αερίζουμε συχνά αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν αφήνουμε το σπίτι να παγώσει. Τους συμβούλεψα να κάνουν και αυτοί το ίδιο.

Επίσης οι μπαλκονόπορτες μας μπάζουν και των δυο. Όταν λέμε μπάζουν, μπάζουν.

Αυτός είναι ο λόγος που η σχετική υγρασία είναι πολύ χαμηλή στο σπίτι μου. Τόσο χαμηλή που τις κρύες μέρες αναγκάζομαι να βάζω υγραντήρα.

Παίρνω λοιπόν μετρήσεις με το λέιζερ θερμόμετρο από όλα τα δομικά στοιχεία στου σπιτιού μου καθώς και τα έπιπλα. Όλα είναι σε μία θερμοκρασία από 22-23 εκτός από τα αλουμίνια και τα εξωτερικά δοκάρια που είναι λιγότερο.

Το βράδυ πλέον που κλείνει η θέρμανση θεωρώ ότι παρά τις απώλειες που έχω από τα αλουμίνια που μπάζουν οι τοίχοι με την αδράνεια και την θερμοχωρητικότητα τους δεν επιτρέπουν να κατέβει η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κάτω 1-2 βαθμούς πράγμα που για μας είναι και επιθυμητό για βράδυ.

Στης 6 το πρωί όταν ανάβει πάλι η θέρμανση σε σχετικά λίγο χρονικό διάστημα η θερμοκρασία επανέρχεται στους 22 βαθμούς.

Των φίλων μας από κάτω οι θερμοκρασίες των τοίχων είναι 3-4 βαθμούς λιγότεροι.

Από τις παραπάνω μετρήσεις έχω καταλήξει ότι συμφέρει ένα διαμέρισμα να μην λειτουργεί διακοπτόμενα αρκεί να μην υπερβάλει κανείς στον αερισμό κατά την γνώμη μου αδίκως.

Αερισμός για μένα είναι να αντικαταστήσω τα 250 κυβικά αέρα ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από αυτόν.

Δεν νομίζω ότι αφήνοντας για παράδειγμα 1-2 ώρες τις μπαλκονόπετρες και τα παράθυρα ανοιχτά ότι προσφέρεις τίποτα άλλο στο σπίτι από το να το παγώνεις και να το γεμίζεις φρέσκια σκόνη.

Οι μανάδες μας φυσικά είχαν μια άλλη νοοτροπία και θεωρούσαν ότι με το να αερίζουν όλη μέρα το σπίτι το διατηρούσαν πιο υγιεινό. Τι θα κάνει δηλαδή ο φρέσκος αέρας τόση ώρα; Θα μπει στους πόρους των τοίχων και θα αφαιρέσει την τσίχνα και την καπνίλα;

 

Σημειώνω ότι και οι δύο έχουμε ψηφιακούς θερμοστάτες Danfos.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ok.

 

Στα παλιά μη-αυτόνομα συστήματα, δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής της θερμοκρασίας του κάθε χώρου. Αναβε ο καυστήρας, π.χ στις 06:30 και δούλευε μέχρι ο θερμοστάτης του λέβητα να φθάσει στο όριο που ρύθμιζε ο διαχειριστής (π.χ. 70 βαθμούς). Οταν έφθανε το όριο αυτό, έσβηνε ο καυστήρας, και κυκλοφορούσε το ζεστό νερό στις σωληνώσεις. Οταν αργότερα, η θερμοκρασία έπεφτε π.χ. στους 65 βαθμούς, άναβε ξανά ο καυστήρα κ.ο.κ. Ενας χρονοδιακόπτης ρύθμιζε τον χρόνο σβέσης (π.χ. έσβηνε ασχέτως θερμοκρασίας στις 08:00), επανέναυσης (π.χ. ξανα-άναβε στις 13:30) κτλ.

Οποιος ζεσταινόνταν, ζεσταινόνταν και όποιος κρύωνε, κρύωνε.

Λόγω διαφορετικών ωραρίων εργασίας, σχολείου κτλ των ενοίκων, οι ένοικοι δεν μπορούσαν εύκολα να συμφωνήσουν στο ωράριο λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης.

Εϊναι σαφές νομίζω, ότι με το σύστημα αυτό, η διακοπτόμενη λειτουργία είναι οικονομικότερη από την συνεχή, διότι όσες πολυκατοικίες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν να έχουν παρατεταμένο ωράριο, το πλήρωναν ακριβά.

 

Πάμε τώρα στα συστήματα με αυτονομία ανά διαμέρισμα.

Ο,τι ισχύει για ολόκληρη την οικοδομή, ισχύει (εν μέρει) και για κάθε διαμέρισμα. Συμφέρει να καις το καλοριφέρ μόνο όταν υπάρχει κάποιος μέσα να ζεσταίνεται.

 

Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει: Ποιός είναι ο ελάχιστος και ποιός ο μέγιστος χρόνος, πέρα από τον οποίο δεν έχει σημασία το σβήσιμο του καλοριφέρ.

Απάντηση: Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος, ούτε μέγιστος χρόνος

Είτε απουσιάζεις για 10 λεπτά είτε λείπεις για 10 ημέρες, αξίζει τον κόπο το να χαμηλώσεις τον θερμοστάτη. Το πόσο θα χαμηλώσεις τον θερμοστάτη εξαρτάται από το επίπεδο άνεσης που θέλεις να έχεις (και φυσικά σε άμεση συνάρτηση, τα λεφτά που διαθέτεις)

 

Υπάρχει μία άλλη άποψη του θέματος, όμως, που φαινομενικά έρχεται σε αντίθεση με όσα μόλις είπα. Και αυτή η άποψη λέει ότι οικονομία γίνεται όταν ο καυστήρας λειτουργεί συνέχεια.

Αυτό σημαίνει ότι εάν σε μία εγκατάσταση βάλουμε έναν καυστήρα Α με ισχύ 100 kW που καίει το 1/5 του χρόνου, ενώ κατά τα 4/5 του χρόνου μένει σβηστός, και έναν καυστήρα Β με ισχύ 50 kW που (κανονικά, σύμφωνα με την ΑΔΕ, θα έπρεπε να) καίει τα 2/5 του χρόνου, ενώ μένει σβηστός κατά τα 3/5, τότε ο Β είναι οικονομικότερος από τον Α.

edit Και οικονομικότερος όλων ένας καυστήρας 20 kW που καίει συνέχεια...

 

Δεν ξέρω αν θέλεις να θίξουμε και αυτό το θέμα...

Πως γίνεται πρακτικά ο καυστήρας να καίει συνέχεια;;

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί;;

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικα ειναι εφικτο μονο αν ο καυστηρας ειναι "αναλογικος" και μπορει να ρυθμισει την παροχη καυσιμου και αερα αναλογως φορτιου ετσι ωστε να διατηρησει την θερμοκρασια νερου σταθερη. Δηλαδη πρεπει να εχει κυκλωμα ελεγχου που να παρατηρει τον ρυθμο μεταβολης της θερμοκρασιας του νερου και να προσαρμοζεται.

Η θερμοκρασια στοχος τιθεται ειτε σταθερα απι τον χρηστη ειτε απο κυκλωμα αντισταθμησης που επιλεγει θερμοκρασια νερου αναλογως απαιτησεων δηλαδη διαφορα εξωτερικης θερμοκρασιας και θερμοκρασιας στοχου εσωτερικου χωρου ενω ακομα καλυτερα αν μπορει να παρατηρει την τρεχουσα εσωτερικη θερμοκρασια ωστε να διορθωνει το φορτιο αναλογως το ποσο γρηγορα μεταβαλεται (ανοιγω παραθυρα, αλλαζω σημειο λειτουργειας, γεμιζω με πετσετες τα σωματα κλπ)

 

Αρα εντελως πρακτικα αν ολα αυτα δεν συμβαινουν ταυτοχρονα οι πιθανοτητες να πετυχεις σταθερη λειτουργεια του καυστηρα και συνθηκες σταθερης θερμικης ανεσης ειναι πολυ λιγες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά το ρωτάω ,γιατί θεωρώ ότι είναι "μύθος" ότι εξοικονομείς ενέργεια με την συνεχή λειτουργία.

Απλά επιτυγχάνεται μόνο σε εξιδανικευμένες καταστάσεις..

Και ειδικά εγώ δεν θα μπορούσα να το πετύχω γιατί έχω και υπερδιαστασιολογημένο λέβητα (επρόκειτο να συνδεθούν και άλλα 2 διαμερίσματα) ,και τον δουλεύω με τον θερμοστάτη χώρου με θερμοκρασία νερού στους 70βαθμούς.

Link to comment
Share on other sites

οπως εγραψε ο αιθυλενιος , ειναι και θεμα συνηθειων

 

αν πχ το σπιτι εινια αδειο 14 ωρες τη μερα , συνεχομενα , προφανως δε συμφερει να το κρατας στους 22 βαθμους ολη αυτη τη ωρα. αν παλι ειναι σπαστα τα διαστηματα τοτε το επιπλεον κοστος της συνεχομενης λειτουργειας ειναι δυσαναλογα μεγαλυτερο (με την καλη εννοια) απο οτι αν επαιζες διακοπτομενα (οπως στο παραδειγμα του γρηγορη).

 

στην περιπτωση σου μονο μια αντισταθμιση σε σωζει. εκει θα εχεις μεγαλη διαφορα εχοντας τον θερμοστατη χωρου αναμενο πιο πολλες ωρες με την ιδια καταναλωση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

με δεδομενο οτι ενας λεβητας πετρελαιου δεν πρεπει να λειτουργει σε χαμηλες θερμοκρασιες νερου (πχ 40-50 που μπορει να ειναι η απαιτηση μερες με μετριο κρυο) τοτε πρεπει να εξασφαλισεις οτι το νερο του λεβητα θα ειναι 70-75 αλλα στο κυκλωμα οσο ζητησει η αντισταθμιση.

 

αυτο μπορει να γινει με αναμειξη μεσω ενος 4ωδου επιστομιου και δευτερου κυκλοφορητη η μεσω θερμοδοχιου , τριοδου επιστομιου και δευτερου κυκλοφορητη η μεσω θερμοδοχειου με κλειστο κυκλωμα για τον νερο του λεβητα και δευτερο κυκλοφορητη.

 

τωρα κοστος , αν σκεφτεις οτι ενα κυκλωμα ελεγχου αντισταθμησης εχει τουλαχιστον 400 , αναλογως επιλογων και μεγεθους δεν ξερω αν μπορεις να πεσεις κατω απο το 1000αρικο.

 

η διαφορα ομως ειναι μεγαλη , 20% κατω πιστευω δεν καθολου ανεφικτο. 

 

αν πχ ξοδευεις 1000-1200 ευρω πετρελαιο το χρονο η αποσβεση θα γινει σε οριζοντα 3ετιας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η αντιστάθμιση θέλει απαραίτητα και θερμιδομέτρηση για σωστή ΚΔ.

 

Στάλθηκε από το GT-I9300 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.