Μετάβαση στο περιεχόμενο

Oπλισμένη τοιχοποιία


 

Recommended Posts

Επίσης, άλλος τρόπος "όπλισης" της τοιχοποιίας είναι με ράβους οπλισμού στα διάκενα τους. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να έχει μεγάλες εφαρμογές σε μικρών διαστάσεων λιθομονάδες, αλλά σε άλλα, όπως τα τσιμεντόλιθα μπορεί εύκολα να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι η πολυετης εμπειρια μου δειχνει οτι η εφαρμογη της οπλισμενης τοιχοποιας συμφωνα με τις προδιαγραφες στην Ελλαδα ειναι πολυ πολυδυσκολη και πολυδαπανη (Καμμια σχεση με τον κλασσικο σκαλετο απο οπλισμενο σκυροδεμα.Τουλαχιστον μεχρι σημερα.Το μονο θετικο της αυτη τη στιγμη ειναι η βιομηχανοποιηση των βασικων της υλικων και αρα η σταθεροτητα των χαρακτηριστικων της.

Link to comment
Share on other sites

Τα λιθοσώματα είναι όντως ένα βιομηχανικό προϊόν με σταθερή ποιότητα.

Το συνδετικό κονίαμα όμως που παρασκευάζεται με το μάτι εργοταξιακά;

Εκτός εάν χρησιμοποιούμε Ytong και την αντίστοιχη κόλλα που έρχεται σε σακιά και είναι κι αυτή βιομηχανικό προϊόν με σταθερά χαρακτηριστικά.

Link to comment
Share on other sites

Ο σοφος καθηγητης Τασσιος ειπε καποτε.Ναι μεν η τοιχοποια εχει καποια προβληματα στο σεισμο αλλα εχει το μεγαλο πλεονεκτημα της σταθεροτητας των ιδιοτητων των υλικων.Αλλωστε τωρα βγαινουν και ετοιμα κονιαματα προσαρμοσμενα στον EC 6.Απειρια υπαρχει απο τους τεχνιτες για την ορθη εφαρμογη και μεγαλο κοστολογιο προς το παρον.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, έτοιμα κονιάματα με αρκετά μεγαλύτερο κόστος του εργοταξιακού. Αυτή είναι μια καλή, επιβεβλημένη θα έλεγα λύση σε όποιον θέλει να κάνει μια σωστή κατασκευή.

Όμως αυτός που επιλέγει να κατασκευάσει τον φέροντα οργανισμό από φέρουσα τοιχοποιία νομίζω το κάνει για λόγους κόστους. Λόγοι οι οποίοι θα τον απομακρύνουν απ' την επιλογή των βιομηχανικών κονιαμάτων. Οπότε είμαστε πάλι στην αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι η σωστα κατασκευασμενη φερουσα τοιχοποια εχει μεγαλυτερο κοστος απο το οπλισμενο σκυροδεμα .Μονο και μονο να φανταστεις εξωτερικες μονωσεις,πιθανο τουβλακι 6 εκατ.για την προστασια της μονωσης κ.λ.π και επιπλεον 3-4 τετραγωνικα μετρα (για ισογειο 120 μ2 μιλαω) χαμενα απο ωφελιμους χωρους.Οκοσμος νομιζει οτι ειναι φτηνοτερο γιατι καμμια φερουσα τοιχοποιια δεν γινεται οπως πρεπει.Εχετε δει φερουσες υπερμπατικες; Θα φριξετε

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται θερμομόνωση όπως πχ αποθήκες.

Αλλά και όταν απαιτείται θερμομόνωση είναι περιπτώσεις που τα 25-30cm της φέρουσας τοιχοποιίας επαρκούν και δεν χρειάζεται περαιτέρω θερμομόνωση.

Παράδειγμα: Τοιχοποιία από Ytong πάχους 25cm με σοβά από ασβεστοτσιμεντοκονίαμα πάχους 1,5cm μέσα και έξω έχει συντελεστή Κ=0,35<<0,60kcal/m²h°C

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι γίνεται μια υπερβολή για την εκτίμηση του κόστους κατοικίας από φέρουσα τοιχοποιία. Στην περιοχή Θεσσαλονίκης υπάρχουν τούβλα γνωστής εταιρείας πάχους 28cm που είναι πολύ κατάλληλα και φθηνά (0,62 Ευρώ τελ. τιμή) για δόμηση κατοικίας με φέρουσα τοιχοποιία πάχους 30 cm. Και βιομηχανικά κονιάματα να χρησιμοποιηθούν πάλι το κόστος είναι ασύγκριτα χαμηλότερο από την παραδοσιακή κατασκευή του σκυροδέματος. Και αν ληφθούν κάποια μέτρα τα σπίτια γίνονται και πολύ ανθεκτικά. Π.χ.

Δύο παραδοσιακά (η εργοστασιακά) οριζόντια σενάζια στο ύψος κάθε ορόφου με h>=15 cm με οπλισμό >=4Φ12 δεμένα με στεφάνια στο εργοτάξιο ή στη μάντρα.

Κατακόρυφα σενάζια (υποστυλωματάκια) σε κάθε γωνία και διασταύρωση τοίχων με συνέχεια από τη θεμελίωση και δεμένα στην πλάκα δαπέδου και οροφής κ.λπ. κ.λπ

Για μένα, το σπουδαιότερο εμπόδιο που συνάντησα στην κατασκευή τους ήταν ο περιορισμός που προκύπτει για την αρχιτεκτονική σύνθεση, τα ανοίγματα, τα κουφώματα κ.λπ. προκειμένου να διασφαλίζεται η κανονικότητα του κτιρίου και οι λοιπές υποχρεώσεις του EC6.

Αν υπάρχει πελάτης που θέλει να κάνει μια διώροφη κατοικία και να αρκείται σε μία κάτοψη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην αρχιτεκτονική σύνθεση εγώ θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.

 

Θα συμφωνούσα με τον Χαρη

Το τούβλο που ανέφερα παραπάνω έχει λ=0,58W/m.K και θερμική αντίσταση R=1.1224m2K/W. Οπότε ας μην υπερβάλουμε. Δεν κάνουμε σπίτια άλωστε για 200 χρόνια. Η διάρκεια ζωής τους είαι μικρότερη και τα φαινόμενα θερμοκηπίου φαίνεται να ισορροπούν τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη σε μικρότερα εύρη. Ας είμαστε προσεκτικοί στις υπόλοιπες λεπτομέρειες της κατασκευής

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα να παρατηρήσω οτι παίζει μεγάλο ρόλο στις λιθόκτιστες κατασκευές ο τρόπος χτισίματος και τοποθέτησης της πέτρας. Τα κλειδώματα όπως τα λένε και διάφορες άλλες τεχνικές είναι κάτι το άγνωστο για τους περισσότερους μηχανικούς. Σε ότι αφορά τους κατακόρυφους οπλισμούς και το κονίαμα πλήρωσης τους , αυτό μπορεί να γίνει κάνοντας καλούπι την τοιχοποιία , έτσι ώστε να δέσει καλύτερα ο τοίχος με το κονίαμα. Η φιλοσοφία πρέπει να είναι δέσιμο των οπλισμένων διαζωμάτων με την λιθοδομή.

Σε σχέση με την μόνωση , νομίζω οτι με λιθοδομή 50 εκατοστών δεν χρειάζεται ενδιάμεσα κάποια άλλη μόνωση , αρκεί το κονίαμα να έχει και κάποια στεγανοποιιτικά πρόσθετα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.