Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέματα μετά την τακτοποίηση


Recommended Posts

Γεια σας συναδελφοι..εχω 2 ερωτηματα αν μπορειτε να με βοηθησετε..

 

1)Καποιος που εχει κανει τακτοποιηση ενω ειχε μια μικρη περισσεια δομησης, αν τωρα παει να βγαλει αδεια προσθηκης θα του αφαιρεσουν την περισσεια απο τον τακτοποιημενο χωρο? Ετσι τουλαχιστον ενημερωθηκα απο μια πολεοδομια.

 

2)Σ'εναν τακτοποιημενο χωρο θα μπορει αραγε καποιος να βγαλει αδεια π.χ. διαρρυθμισης για να προχωρησει σε καποιες εργασιες στον χωρο αυτο?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων....

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το 1ο θέμα μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες για το θέμα αυτό στον τομέα: Michanikos.gr > Εργασιακά-Διαδικαστικά > Άδειες-Διαδικασίες > Αυθαίρετα

Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά στα ερωτήματά σου, με τη σειρά που τα έθεσες,

 

1) απάντησε ο προηγούμενος συνάδελφος, αν και έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Για να προσμετρήσει κάποιος χώρος στο συντ. δόμησης, αυτός θα πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης.Δεδομένου πως δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης για τους τακτοποιούμενους χώρους παρά μόνο βεβαίωση τακτοποίησης, σε συνδυασμό με το αρθρο 6, παρ.7 Ν.3843/2010 που αναφέρει :

..........οι χώροι οι οποίοι διατηρούνται, εξακολουθούν να μην προσμετρώνται στους ισχύοντες στην περιοχή του ακινήτου γενικούς και ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης. Η διατήρηση της χρήσης των δηλούμενων χώρων δεν συνεπάγεται απαλλαγή αυτών από άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις ή όρους που αφορούν τη λειτουργία της συγκεκριμένης χρήσης...........................

 

θεωρώ πως εάν δεν εμπίπτεις σε άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υπόλοιπο δόμησης, δίχως να συμπεριληφθούν σε αυτό οι επιφάνειες των τακτοποιούμενων χώρων (εφόσον φυσικά τους καταδείξεις και αποδείξεις - βεβαιώσεις την τακτοποίηση)

 

2) σύμφωνα με την υπ'αριθμ.8 της 15.06.2010 εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσης σε αυτούς τους χώρους (τους τακτοποιημένους), παρά μόνο επαναφορά στην αρχική (εκ της άδειας) χρήση. Ως εκ τούτου, (έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ) οποιαδήποτε αλλαγή που επηρεάζει τη δηλωθείσα χρήση τους, δεν αδειοδοτείται, ακόμη και εάν πρόκειται για μικροεργασίες διαρρύθμισης.

Link to comment
Share on other sites

, δεν επιτρέπεται αλλαγή χρήσης σε αυτούς τους χώρους (τους τακτοποιημένους), παρά μόνο επαναφορά στην αρχική (εκ της άδειας) χρήση. Ως εκ τούτου, (έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνομαι εγώ) οποιαδήποτε αλλαγή που επηρεάζει τη δηλωθείσα χρήση τους, δεν αδειοδοτείται, ακόμη και εάν πρόκειται για μικροεργασίες διαρρύθμισης.

 

Όντως η Πολεοδομίες που ρώτησα υποστηρίζουν αυτό που λες, όμως εγώ δεν το καταλαβαίνω. Όταν χρησιμοποιούμε πολεοδομικά τη λέξη «χρήση», εννοούμε την ιδιότητα του χώρου (κατοικία, γραφείο, κατάστημα κλπ.). Διατηρώντας τη χρήση, γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εκδώσω άδεια για εσωτερικές διαρρυθμίσεις;

 

Το θέμα έχει συζητηθεί και εδώ: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=22166, αλλά άκρη δε βγάλαμε.

Link to comment
Share on other sites

........... γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εκδώσω άδεια για εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

 

Εύλογη η απορία σου.....μεταξύ μας κι εγώ την ασπάζομαι ως μηχανικός.

Ομως, επειδή είμαι σίγουρος πως κι εσύ αντιλαμβάνεσαι πως τα εμπράγματα δικαιώματα (όπως τα ακίνητα) αποτελούν περισσότερο νομικό ζήτημα και όχι αυστηρά πολεοδομικό, θα σου πω την άποψή μου η οποία είναι η εξής :

H οποιαδήποτε άδεια απο την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, αποτελεί διοικητική πράξη. Ως εκ τούτου, εάν εκδοθεί άδεια, στην οποία δεν θα άλλαζε φυσικά η χρήση αλλά θα περιέγραφε κάποιες επεμβάσεις στο ακίνητο (λ.χ βελτίωσης ή διαρρύθμισης ), πιθανόν κάποιος ιδιοκτήτης να τη χρησιμοποιούσε ως τεκμήριο νομιμότητας του εν λόγου χώρου, κατ' αντίθεση με το σκεπτικό του Ν.3842/2010 που αναφέρεται σε ''τακτοποίηση''.

Πιστεύω πως αυτό είναι και το σκεπτικό της μη αναφοράς στο Ε9 των τακτοποιημένων χώρων. Για να μη '' νομιμοποιηθούν '' (με ότι συνεπάγεται αυτό) οι εν λόγω χώροι.

Για αποφυγή κάθε παρεξήγησης, τα ανωτέρω αποτελούν σκέψεις μου οι οποίες στηρίζονται εμπερικά και μόνο απο εμένα. Ισως κάποιος Νομικός (εάν δεν το έχει κάνει ήδη) να ήταν πιο επεξηγηματικός και διευκρινιστικός στο εν λόγω θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Εάν η οικοδομική άδεια έχει τίτλο «εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε χώρο που έχει τακτοποιηθεί με βάση το Ν.3843/10», ο οποίος ορίζει πως τακτοποιεί το χώρο αυτό για 40 χρόνια, δε βλέπω το λόγο πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τη νομιμότητά του. Ναι μεν η έκδοσή της αποτελεί διοικητική πράξη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και αφού δηλώνεται ότι πρόκειται για τακτοποιημένο χώρο, ισχύουν αυτά που ορίζει ο νόμος (40 χρόνια).

Και να ρωτήσω κάτι παρόμοιο: Σε χώρους που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση το άρθρο 9 του Ν.1512/85, μπορώ σήμερα να εκδώσω οικοδ. άδεια εσωτερικών διαρρυθμίσεων; Νομίζω πως ναι!

Αλλά όπως είπες κι εσύ κάποιος νομικός θα μας απαντούσε πιο εμπεριστατωμένα.

Link to comment
Share on other sites

Εάν η οικοδομική άδεια έχει τίτλο «εσωτερικές διαρρυθμίσεις σε χώρο που έχει τακτοποιηθεί με βάση το Ν.3843/10»,

σύμφωνα με τον Γ.Ο.Κ, εκδίδεται και αφορά σε νόμιμα υφιστάμενες οικοδομές ή χώρους αυτών, δεν λέει πουθενά για ''τακτοποιήσεις''....΄θα μου πείς, παίζουμε με τις λέξεις? ...έτσι είναι....άντε να το εξηγήσεις στον συνάδελφο μηχανικό της πολεοδομίας, δίχως ερμηνευτική εγκύκλιο. Γι' αυτό και είπα προηγουμένως για Νομικό θέμα.

 

......Σε χώρους που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με βάση το άρθρο 9 του Ν.1512/85, μπορώ σήμερα να εκδώσω οικοδ. άδεια εσωτερικών διαρρυθμίσεων; Νομίζω πως ναι!....................

 

δυδτυχώς αυτό δεν το γνωρίζω....θα το κοιτάξω και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

σύμφωνα με τον Γ.Ο.Κ, εκδίδεται και αφορά σε νόμιμα υφιστάμενες οικοδομές ή χώρους αυτών, δεν λέει πουθενά για ''τακτοποιήσεις''

Αυτό που λες στέκει. Και πολύ μάλιστα! Μόνο εάν κολλάμε με τις λέξεις μπορούμε να βγάλουμε νόημα μέσα σε αυτό το χάος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.