Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Όρια οικοπέδου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και συγχαρητήρια για το site.

΄

Έχω το εξής θέμα: Σε οικισμό <2000 κατοίκων έχω οικόπεδο στο οποίο χτίζω οικοδομή. Το οικόπεδο είναι περιφραγμένο με τσιμεντένιο τοιχείο ύψους 20 πόντων, πλάτους 20 πόντων και πάνω στο τοιχείο υπάρχει σύρμα ( ελπίζω να γίνομαι κατανοητός). Συμφωνα με τον πατέρα μου όλο το πλάτος του τοιχείου είναι μέσα στα όρια του δικού μου οικοπέδου αφού ο ίδιος το έχει περιφράξει πριν 35 χρόνια. Σε όλα τα τοπογραφικά το τοιχείο είναι μέσα στα δικά μου όρια.

 

Η οικοδομή χτίζεται στα όρια του οικοπέδου από τη μίά μεριά προβλέποντας και την απόσταση του αντισεισμικού αρμού.

 

Το πρόβλημα τώρα:

 

Εξαρχής ο γείτονας ήρθε και απαίτησε στο συνεργείο που καλούπωνε καμία ταβλα:-:?: να μην περάσει στο δικό του μέρος. Επίσης είπε ότι με κανένα τρόπο δε θα πάταγα στο δικό του για να σοβατίσω.

 

Μίλησα με τον μηχανικό μου - ο οποίος πραγματικά αξίζει την αμοιβή του και πάνω απ'όλα είναι ανθρωπος- και το συνεργειο και είπαμε οκ. Ας μην τραβήξουμε τα άκρα.

 

Στη συνέχεια απαίτησε να μην γκρεμιστεί η περίφραξη. Ούτως ή αλλώς κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί και τώρα μόνο σε ένα μικρό κομμάτι είχε σπάσει το τοιχείο και μόνο σε εκείνο το κομμάτι είμαστε ακριβώς στο όριο( με τον αρμό υπολογισμένο). Απο εκείνη την ημέρα ακουμπά σε εκείνη την κολώνα της οικοδομής (καταστράφηκε το τοιχείο και η περίφραξη εκεί) ότι μπορείτε να φανταστείται. Τη μια σίδερα την άλλη τάβλες μέχρι και ένα ξύλο με σκόρδα:lol: Θα μου πείτε τι με πειράζει.

 

Είναι το γ-μ-το.

 

Εγώ αρχικά πριν χτίσω τον ειδοποίησα για την πρόθεσή μου και για ότι τυχόν ζημιές προκύψουν στο καλλιεργούμενο χωράφι του είπα ότι θα τον αποζημειώσω.

 

Το ερώτημα: Πως αποδεικνύω ότι το τοιχείο είναι δικό μου? Έχει δικαίωμα να ακουμπά πράγματα πάνω στη δική μου οικοδομή προφασιζόμενος ότι είναι στο όριο και άρα στο τυφλό τμήμα της οικοδομής?

 

Σας ευχαριστώ πραγματικά.

Link to comment
Share on other sites

Μαλλον δικηγορο χρειαζεσαι για να του κανει "γαβ γαβ" με κανενα χαρτακι και αν προχωρησει κι αλλο (που θα επιφερει ζημια στην κατασκευη σας) να τον δαγκωσετε.

Link to comment
Share on other sites

Ο γενικός κανόνας ειναι ο παρακάτω:

Η περίφραξη (το σύρμα και οι πάσσαλοι) τοποθετούνται πάνω στό όριο.

Το σενάζ της περίφραξης(το τοιχείο όπως το αποκαλείται) τοποθετείται εκατέρωθεν του συρματοπλέγματος και ΕΠΟΜΕΝΩΣ κατα το ημισυ ευρίσκεται εντος της δίπλα ιδιοκτησιας.

Εγω τουλάχιστον μετα απο 25 χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης δεν έχω δεί πουθενά

περίφραξη με έκεντρο σενάζ....

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως συνάδελφε, πολλές φορές έχω παρατηρήσει ύπαρξη περιτοίχισης εξ ολοκλήρου εντός της ιδιοκτησίας ενός ιδιοκτήτη (και μάλιστα κάποιες φορές υπήρχε διπλή μάντρα, από μία σε κάθε ιδιοκτησία!).

Τι θα λέγατε να μετρούσατε την επίμαχη διάσταση και των 2 οικοπέδων και να τις συγκρίνατε με τις διαστάσεις που αναφέρονται στα συμβόλαια και τα τοπογραφικά? Εάν η διάσταση συμπεριλαμβανόμενης της μάντρας συμφωνεί με αυτή των συμβολαίων και ταυτόχρονα η απομένουσα για το άλλο οικόπεδο ομοίως συμφωνεί, αυτό σημαίνει οτι η μάντρα είναι δικιά σας.

Link to comment
Share on other sites

Ο χρόνος κατασκευής που αναφέρεις είναι περίπου το 1976

Ο Γοκ 73 αναφέρει στο άρθρο 88, τα εξής:

1. Τα διαχωρίζοντα τα όμορα οικόπεδα περιφράγματα

τοποθετούνται εκατέρωθεν του κοινού ορίου των οικοπέδων. Ο

ανεγείρων το περίφραγμα δεν δικαιούται να καταλάβη εκ της

γειτονικής ιδιοκτησίας πλέον του ημίσεος του πάχους αυτού και εν

ουδεμία περιπτώσει πλέον των 0,25 του μέτρου.

 

Για την κατασκευή της περίφραξης ο πατέρας σου είχε εκδόσει κάποια άδεια (πιθανόν από τον πρόεδρο της κοινότητας), που να δηλώνει που ακριβώς θα έπρεπε να τοποθετηθεί η περίφραξη???

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

 

Λόγω του ότι υπήρχαν προβλήματα από τότε με την οικογένεια του γείτονα έγινε η περίφραξη με τον τρόπο που σας είπα.

 

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να μετρήσουμε τα οικόπεδα ακόμα και αν του πω ότι θα πληρώσω εγώ. Και με τον άλλο γείτονα στην άλλη μεριά του οικοπέδου του είχε τα ίδια προβλήματα και μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των πιο παλιών γειτόνων "του πήρε τόπο".

 

Δε νομίζω να έβγαλε άδεια ο πατέρας μου το '75 αν και θα ρωτήσω.

 

Επίσης δεν υπάρχει παλιό τοπογραφικό αφού είναι στην κατοχή του πατέρα μου από το 1955 και πιο πριν στον πατέρα του (μόνο περιγραφές με πόσες πεζούλες, περίπου χ πλάτος κ.τ.λ.). Μόνο όταν μου το μεταβίβασε κάναμε τοπογραφικό (2002) και αργότερα το 2007 και τώρα το 2010 όπου και στα 3 μετρήθηκε το τοιχείο όλο μέσα στην ιδιοκτησία μου.

 

 

 

Μπορεί να ακουμπά πράγματα πάνω στο τυφλό μέρος της οικοδομής μου? Αυτό δεν το έχω καταλάβει.

Μπορώ να γκρεμίσω την περίφραξη εάν θέλω? Πρέπει να ζητήσω τη συγκαταθεσή του?

 

Σας ευχαριστώ και πάλι για την άμεση ανταπόκριση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.