Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κλιματισμός καταστήματος


zio7

Recommended Posts

Στο ισόγειο ενός νέου κτιρίου υπάρχει κατάστημα 140τ.μ. του οποίου την τελικη χρήση δεν γνωρίζει ακόμα ο ιδιοκτήτης. Σχεδόν ολη η περίμετρος του καταστήματος είναι γυάλινη πρόσοψη ( U=1.80) μέχρι το ύψος του δοκαριού. Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ απαιτούνται 3.08 * 140 = 431.2 m3/h και με βάση τα ψυκτικά φορτία έχουμε 25 KW. Με ποιό τρόπο να καλύψω τις παραπάνω απαιτήσεις? Αν κάνω μία εγκατάσταση (split) για τα φορτία και έναν εναλλάκτη για τον εξαερισμό θεωρείται σωστή λύση και σαμ κόστος. ( Η θέρμανση θα γίνει με καλοριφέρ)

Link to comment
Share on other sites

Οι μονάδες splits, όπως έχουμε μάθει να τις ονομάζουμε, είναι οι μονάδες διαιρούμενου τύπου, δηλ. αναφερόμαστε στο μεγαλύτερο κομμάτι των μονάδων κλιματισμού. Προφανώς θα αναφέρεσαι στα οικιακά μοντέλα τοίχου μέχρι ~24.000 Btu/h.

Σε επαγγελματικούς χώρους, αναλόγως βέβαια και την χρήση τους, δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται τέτοιες μονάδες για ευνόητους λόγους (δεν έχουν φτιαχτεί για τέτοια χρήση), το μόνο πλεονέκτημα είναι η τιμή τους..

Εκεί θα πρέπει να επιλέξεις άλλο σύστημα κλιματισμού, ημικεντρικό ίσως.

Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο αλλά είσαι σίγουρος για την λειτουργία τους και την αντοχή τους σε δύσκολη χρήση.

Συστήματα υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να τα επιλέξεις αναλόγως την διαμόρφωση του χώρου...

Link to comment
Share on other sites

Αναλογως το κεφαλαιο.. τεχνικα υπαρχουν λυσεις. το θεμα ειναι να ξερει και ο ιδιοκτητης τι πληρωνει.

Προφανως με τον ορο split εννοεις ενα μεσα ενα εξω και οχι ημικεντρικο συστημα. Προτεινω ημικεντρικο συστημα σε αυτα τα τετραγωνικα. οι εξωτερικες φτανουν μεχρι 14ΚW ισως και περισσοτερα. Για τον εξαερισμο ετσι οπως το θετεις δε θελεις τιποτα το ιδιαιτερο. οι απωλειες σου λογω εξαερισμου ειναι ελαχιστες και σαν αποδοση - τιμη δε νομιζω οτι αξιζει να βαλεις εναλλακτη.

Αλλη επιλογη ειναι κεντρικο συστημα vrv η κλιματιστικη μοναδα με υψηλοτερο κοστος οπου εισαι πιο ευελικτος και εχει εσωτερικες μοναδες απο 2KW μεχρι 16KW αναλογως το χωρο σου και τη διαμορφωση οπως ειπε και ο συναδελφος.

Link to comment
Share on other sites

Ποιά είναι η διαφορά ημικεντρικού συστήματος και κεντρικού συστήματος vrv? Ο ΚΕΝΑΚ απαιτεί κάποια παροχή νωπού αέρα για τα καταστήματα και αναφέρει οτι άν έιναι 100% νωπός ο αέρας θα πρέπει να γίνει εγκατάσταση και εναλλάκτη αέρα. Αν βάλω καναλάτη μονάδα μπορώ να συνδέσω εκεί την παροχή νωπού αέρα (431.2 m3/h) και για τον υπόλοιπο αέρα που απαιτεί το μηχάνημα να κάνω μίξη με την ανακυκλοφορία? (οπότε μ αυτόν τον τρόπο να καλύψω και τον εξαερισμό χωρίς ξεχωριστή εγκατάσταση)

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν τα ενα προς ενα . που φτανουν μεχρι αρκετα kw και ειναι επαγγελματικου τυπου οχι σαν τα οικιακα .. ειναι τα ημικεντρικα που εχουμε ενα εξω και μεχρι 3-4 μεσα.. και ειναι και τα vrv που εχουμε ενα εξω πολλα μεσα και με πολλα αλλα καλουδια (βλ. κεντρικο χειριστηριο κτλ.)

Για το νωπο τωρα. Καποιες εταιρειες εχουν μοναδες νωπου και ναι εκει μπορεις να συνδεσεις το νωπο σου και να κανεις οτι μιξη θελεις.. βαση μελετης παντα.. επισης θελεις και ενα εξαερισμο να πετας τοση ποσοτητα οση βαζεις.

Αφου βαση κενακ εισαι αναγκασμενος να κανεις κατι, τοτε θεωρω καλυτερο στα κυβικα που ζητας ειναι ενας εναλλακτης . οσο για τους εναλλακτες υπαρχουν απλοι που ανακτουν μεχρι το 80% της θερμοτητας, υπαρχουν ομως και σε συστηματα vrv που γνωριζω και με εναλλακτη αερα-φρεον συν τον εναλλακτη αερα -αερα για την τελικη ανακτηση της θερμοτητας που χανεις .. το υπολοιπο 20 % ας πουμε.(περιττο και ακριβο). Γενικα μπορεις να παιξεις οπως θελεις. Πρεπει να βαλεις κατω νουμερα δε γινεται ετσι !!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.