Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωροθέτηση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ


RedKostas

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

η περίπτωση έχει ως εξής: βιομηχανική μονάδα μέσης όχλησης εφοδιασμένη με όλες τις απαραίτητες άδειες (τελευταία χρονικά το 2010) σε οικόπεδο με απόσταση <500 m από τα όρια του εγγύτερου οικισμού (η διεύρυνση των ορίων του οικισμού έγινε μετά από την εγκατάσταση της μονάδας). Ο ιδιοκτήτης θέλει να εγκαταστήσει, στο ίδιο οικόπεδο, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ που θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη και τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας (προφανώς δεν υπάρχουν προβλήματα με συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου κλπ.). Η μονάδα ΑΠΕ είναι χαμηλής όχλησης, καθότι η αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύς της είναι <5MW. Προφανώς, η μονάδα ΑΠΕ έχει και εγκατεστημένο εξοπλισμό (π.χ. αλυσομεταφορείς, δονητικά κόσκινα κλπ.) ο οποίος εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τη μονάδα ΑΠΕ και δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγική διαδικασία της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: για ποιό λόγο θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα χωροθέτησης της μονάδας ΑΠΕ στο ίδιο οικόπεδο με την υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα (βρίσκομαι στο στάδιο έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων); Αν η μονάδα ΑΠΕ χωροθετηθεί σε διπλανό οικόπεδο θα υπάρχει και τότε πρόβλημα χωροθέτησης;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον μπορεί να δώσει μια απάντηση στο θέμα αυτό.

 

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Για ρίξε μια ματιά στον 3851/2010 για τις ΑΠΕ΅, αλλά και στον χωροταξικό.

Για βιομάζα πρόκειται;

Λογικά , το πρόβλημα είναι η ελάχιστη απόσταση από τον οικισμό

Link to comment
Share on other sites

Ναι, πρόκειται για μονάδα βιομάζας.

 

Ο Ν. 3851/2010 δεν προβλέπει κάτι σχετικό,το ίδιο και το χωροταξικό των ΑΠΕ (49828/08 )

Το θέμα είναι ότι ως μονάδα χαμηλής όχλησης θεωρητικά δεν έχει πρόβλημα χωροθέτησης, αναφορικά με ελάχιστη απόσταση από όρια οικισμού. Η υφιστάμενη μονάδα μέσης όχλησης έχει λάβει κανονικότατα (το 2010) περιβαλλοντική αδειοδότηση και την άδεια λειτουργίας.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή.

 

Βλέπω να γραφεις πως εγινε διευρυνση των ορίων του οικσμού ΜΕΤΑ απο την αδειοδότηση της μονάδας. Το οικισμός ειναι αυτός? 9προ ή μετα του 23, κατοικοι κτλ?) Μήπως και πέφτεις σε μεταβατική περίπτωση, καθως οι αδειες του 2010 να βγηκαν σαν υφισταμενη προς εκσυχρονισμό κτλ κτλ.

 

Δεν εχω ιδέα για βιομάζα τι προβλέπει το ΕΠΧΑΑ

Link to comment
Share on other sites

Κώστα καλησπέρα,

 

Το έργο σου είναι ενδιαφέρον κυρίως λόγω της μεγάλης, σχετικά, εγκατεστημένης ισχύος του δεδομένου ότι πρόκειται για βιομάζα.

 

Για να είμαι ειλικρινής δεν κατάλαβα εάν έχεις εκδώσει την Άδεια Παραγωγής.

Μπερδεύτηκα γιατί αφενός γράφεις ότι βρίσκεσαι στην ΕΠΟ και αφετέρου δεν έχεις ξεκαθαρίσει σε ποιο γήπεδο θα υλοποιήσεις της εγκατάσταση.

 

Σε κάθε περίπτωση η απορία μου βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αδειοδοτήσεις μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα εντός οικισμού. Επίσης υπάρχει μία πρόβλεψη στο αρ. 9 του ν. 3851/2010 που δεν επιτρέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εκτός ΦΒ ακόμα και εντός των Ζώνων Οικιστικού Ελέγχου.

 

Η προυπάρχουσα εγκατάσταση, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν δικαιολογεί την ύπαρξη προβλήματος χωροθέτησης της νέας μονάδας.

 

Ελπίζω να βοήθησα,

Σταύρος

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

 

μετά από συνεννοήσεις με την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης, το όλο θέμα έγκειται στο γεγονός ότι η προϋπάρχουσα μονάδα έχει λάβει άδεια λειτουργίας με συγκεκριμένο τοπογραφικό στο οποίο δεν εμφανίζεται το διπλανό γήπεδο που προσαρτήσαμε πρόσφατα για να μπορέσει να χωροθετηθεί και η υπό αδειοδότηση μονάδα (έτσι ώστε να βγαίνουν οι συντελεστές δόμησης και κάλυψης). Συνεπώς, και επειδή θεωρούν το έργο ως επέκταση του υφιστάμενου, η ευκολότερη λύση είναι να χωροθετηθεί στο εν λόγω διπλανό οικόπεδο (για το οποίο θα φαίνεται ξεκάθαρα ο λειτουργικός διαχωρισμός του με το οικόπεδο της υφιστάμενης εγκατάστασης). Αυτά για όποιον αντιμετωπίσει παρόμοιο θέμα.

 

Βέβαια στην περίπτωση αυτή προκύπτει και το εξής: επειδή η ηλεκτροπαραγωγή δεν εντάσσεται στον 3325/2005, η Δ/νση Ανάπτυξης αδειοδοτεί τον εξοπλισμό μέχρι και την ηλεκτροπαραγωγή (γεννήτρια). Συνεπώς, ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να είναι χαμηλής όχλησης, δεδομένου ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση <500 m από τα όρια του εγγύτερου οικισμού. Φυσικά, στη νομοθεσία περί κατάταξης σε βαθμούς όχλησης δεν προβλέπεται τέτοια κατηγοριοποίηση. Προσωπικά ισχυρίζομαι ότι η κατάταξη <5MW που ισχύει για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα προφανώς συμπαρασύρει και τον συνοδευτικό εξοπλισμό της εγκατάστασης (που προφανώς θα έχει σε κάθε περίπτωση μια παρόμοια εγκατάσταση), αλλά μάταια όπως φαίνεται !!! Σχετικά περιμένω απάντηση από την υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, μήπως βγει κάποια άκρη από εκεί.

 

Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό το τελευταίο με τους βαθμούς όχλησης ευπρόσδεκτος!

 

Συγγνώμη για το μακροσκελές του θέματος.

 

Κώστας

Link to comment
Share on other sites

Πολύ μπερδεμένο το θεμα σου.

 

Τι εξοπλισμός ειναι αυτός που το ανεβάζει σε μέση?

 

Η Υπηρεσία ΑΠΕ αν σου απαντήσει ειναι η μονη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς, ισχυρίζεται ότι ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να είναι χαμηλής όχλησης, δεδομένου ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση <500 m από τα όρια του εγγύτερου οικισμού.

 

Εκτός αν έχασα κάτι στο διάβασμα, σε εκτός σχεδίου πόλεως και σε απόσταση <500 m από τον οικισμό επιτρέπονται βιομηχανίες χαμηλής όχλησης? ή μόνο επαγγελματικά εργαστήρια ?

Link to comment
Share on other sites

Εκτός αν έχασα κάτι στο διάβασμα, σε εκτός σχεδίου πόλεως και σε απόσταση <500 m από τον οικισμό επιτρέπονται βιομηχανίες χαμηλής όχλησης? ή μόνο επαγγελματικά εργαστήρια ?

 

εξαρταται από το ειδος του οικισμού κιόλας. Νομίζω η διαφορά ειναι στους προ και μετα του 23, αλλά ας μας διαφωτισει κάποιος εδω πιο ειδικός.

Link to comment
Share on other sites

Ότι παραπομπές σε Π.Δ. έχω διαβάσει αναφέρονται σε οικισμούς προ 23. Αλλά τι γίνεται για τους μεταγενέστερους? Θα μπορούσε κάποιος έμπειρος να μας δείξει τον δρόμο....:)

 

Κανείς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.