Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 10/12/2025 at 10:09 ΠΜ, Pavlos33 said:

Ευχαριστώ για την εμπεριστατωμένη απάντηση. Αυτό που θυμάμαι να προϋπήρχε ήταν ένα καλώδιο με μόνωση κίτρινου χρώματος που κατέληγε μέσα στο χώμα και κάτω από την τσιμεντένια εδαφόπλακα. Περαιτέρω πληροφορίες δεν γνωρίζω. Ο ηλεκτρολόγος διαβεβαίωσε ότι η γείωση που έβαλε, παρέχει ασφάλεια.

Παρακαλώ,

Η γείωση που τοποθέτησε ο ηλεκτρολόγος είναι απλώς μια βασική γείωση, στην πιο απλή της μορφή, σαν να έχει απλώς θαφτεί ένα καλώδιο στο χώμα.

Αν είστε χωροταξικά πολύ περιορισμένοι και δεν μπορείτε να τη βελτιώσετε με κάποιον κλασικό τρόπο, θα σας πρότεινα το εξής:

Κάντε μια τρύπα με αρίδι Φ100, τοποθετήστε μέσα το μπαστουνάκι της γείωσης και γεμίστε γύρω-γύρω με το εξής μείγμα:

• 75% γύψο

• 20% μπετονίτη

• 5% θειικό νάτριο

(Όλα κατά βάρος — w/w.)

Με αυτήν τη μέθοδο η αντίσταση γείωσης θα βελτιωθεί δραματικά και θα παραμείνει σταθερή για πολύ μεγάλο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα το ηλεκτρόδιο θα προστατευτεί καλύτερα από τη διάβρωση.

Το συγκεκριμένο μείγμα είναι χαμηλής διόγκωσης και οικονομικό. Υπάρχουν και άλλες αναλογίες, αλλά είναι πολύ ακριβότερες και δεν αξίζουν τον κόπο.

• Thanks 1
Δημοσιεύτηκε

@MrShyEngineer Eυχαριστώ και πάλι. Εύκολο φαίνεται αλλά πλέον έπεσε η νέα εδαφόπλακα από Ο.Σ και ο αγωγός γείωσης θάφτηκε από κάτω. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το εν λόγω ηλεκτρόδιο καλύπτει ή όχι την αντίσταση γείωσης. Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι έχει διάμετρο Φ16 . Εκτιμώ ότι πριν το νέο χαλκόσυρμα, το παλιό ήταν ακόμη χειρότερο (οπτικά μου έμοιαζε πιο λεπτό σε διατομή από το νέο). Τώρα, σε ότι αφορά την καλύτερη γείωση δεν έχω γνώμη (δεν είναι το αντικείμενό μου) και δεν γνωρίζω επίσης σε μια παλιά μονοφασική παροχή δεκαετίας 70 (με αναβάθμιση πίνακα και ίσως κάποιας γραμμής για θερμοσίφωνα) περί τα μέσα του '80 αν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο χωρίς ξήλωμα όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εκ νέου τοποθέτησης με βάση τα ισχύοντα πρότυπα. 

Ειρήσθω εν παρόδω θα ήθελα να ρωτήσω αν ο ΔΕΔΔΗΕ εμπλέκεται στο να διασφαλίζονται οι σωστές τιμές αντίστασης γείωσης . Το ρωτάω αυτό διότι πριν 3 χρόνια είχαν αντικαταστήσει (από μόνοι τους) την πρόσοψη του μετρητή , αντικαθιστώντας τη σφραγίδα και το καλώδιο παροχής προς την κοντινή κολόνα της ΔΕΗ. Τότε υπάρχει ενδεχόμένο να έκαναν κάποια μέτρηση στην παλιά γείωση;

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 10/12/2025 at 5:27 ΜΜ, Pavlos33 said:

Eυχαριστώ και πάλι. Εύκολο φαίνεται αλλά πλέον έπεσε η νέα εδαφόπλακα από Ο.Σ και ο αγωγός γείωσης θάφτηκε από κάτω. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν το εν λόγω ηλεκτρόδιο καλύπτει ή όχι την αντίσταση γείωσης. Το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι έχει διάμετρο Φ16 . Εκτιμώ ότι πριν το νέο χαλκόσυρμα, το παλιό ήταν ακόμη χειρότερο (οπτικά μου έμοιαζε πιο λεπτό σε διατομή από το νέο). Τώρα, σε ότι αφορά την καλύτερη γείωση δεν έχω γνώμη (δεν είναι το αντικείμενό μου) και δεν γνωρίζω επίσης σε μια παλιά μονοφασική παροχή δεκαετίας 70 (με αναβάθμιση πίνακα και ίσως κάποιας γραμμής για θερμοσίφωνα) περί τα μέσα του '80 αν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο χωρίς ξήλωμα όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και εκ νέου τοποθέτησης με βάση τα ισχύοντα πρότυπα. 

Κατανοητό. Απλώς, όπως έχω εξηγήσει, εγώ παίρνω τα ενεργειακά πολύ σοβαρά, καθώς είναι η ειδίκευσή μου. Γι’ αυτό αναφέρομαι σε γειώσεις και λοιπά.

Η συγκεντρωμένη (όχι η συγκεκριμένη) γείωση είναι δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς) μια παρωχημένη τοπολογία. Θα την επέλεγα μόνο σε εφαρμογές απομακρυσμένης αναφοράς και πουθενά αλλού.

On 10/12/2025 at 5:27 ΜΜ, Pavlos33 said:

Ειρήσθω εν παρόδω θα ήθελα να ρωτήσω αν ο ΔΕΔΔΗΕ εμπλέκεται στο να διασφαλίζονται οι σωστές τιμές αντίστασης γείωσης . Το ρωτάω αυτό διότι πριν 3 χρόνια είχαν αντικαταστήσει (από μόνοι τους) την πρόσοψη του μετρητή , αντικαθιστώντας τη σφραγίδα και το καλώδιο παροχής προς την κοντινή κολόνα της ΔΕΗ. Τότε υπάρχει ενδεχόμένο να έκαναν κάποια μέτρηση στην παλιά γείωση;

Δεν πρόκειται να μετρήσουν· αποκλείεται να κάτσουν να ασχοληθούν. Η όλη φιλοσοφία του TN-C-S είναι ακριβώς αυτή: ότι, μακροσκοπικά, αν εξετάσεις ένα ακτινικό δίκτυο, θα παρουσιάζει πολύ μικρή αντίσταση γείωσης. Ρεαλιστικά, δεν τους ενδιαφέρει τι γείωση έχεις ή δεν έχεις, γιατί ουσιαστικά "έχει ο γείτονας".

Απλώς να ξέρεις ότι η συγκεκριμένη γείωση που έχει το σπίτι, όσο είναι ουδετερομένη, θα λειτουργήσει ικανοποιητικά ως γείωση προστασίας για μη κυματικά φαινόμενα, γιατί όπως είπα μακροσκοπικά δεν παίζει ρόλο.
Ωστόσο, ως γείωση λειτουργίας δεν επαρκεί, και φυσικά, σε κυματικά φαινόμενα, άστα να πάνε.

Για να το κάνω λιανά: βάζεις ένα SPD και έχεις ένα ημι-άμεσο κεραυνικό πλήγμα που χτυπάει μία φάση της μέσης τάσης. Το πλήγμα αυτό αποσβένεται σε έναν βαθμό από τον μετασχηματιστή, και το υπόλοιπο οδεύει προς τη χαμηλή. Έστω ότι η ΕΗΕ σου έχει μικρή απόσταση από τον Μ/Σ θα προσπαθήσει λοιπόν το SPD, να εκτρέψει το υπόλοιπο της ενέργειας προς τη γείωσή σου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα κυματικά φαινόμενα, όπως ένα οδεύον πλήγμα, δεν “βλέπουν” τη μακροσκοπική αντίσταση, η οποία είναι πολύ χαμηλή, αλλά τη τοπική, η οποία είναι υψηλή και θα παραμείνει υψηλή ακόμη και μετά τον ιονισμό.

Οπότε… την κάτσαμε τη βάρκα: όλο το πλήγμα θα γυρίσει πίσω και θα το φας στις συσκευές σου. Το SPD δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα.

Edited by MrShyEngineer
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.