Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου


Recommended Posts

Μήπως κάποιος συνάδελφος έχει το Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου (έτους 1929) που διέπει τις υποθέσεις του κτηματολογίου Δωδεκανήσου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Είναι δημοσιευμένος στο ΦΕΚ 132Β'/1929 αλλά δυστυχώς τα τεύχη Β' γι' αυτή τη χρονιά δεν υπάρχουν καταχωρημένα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.

Υπάρχει όμως στη βάση ΝΟΜΟΣ του ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α

 

Αρθρον 1

Τα ακίνητα εν τη Κτήσει διακρίνονται εις δημόσιας (μιρί εραζί εμιριέ μετρουκέ μεβάτ)ελευθέρας κυριότητος (μούλκ) βακουφικά.

 

Αρθρον 2

Τα δημόσια κτήματα ανήκουσιν εις την Κυβέρνησιν της Κτήσεως και

υποδιαιρούνται εις κτήματα κοινής χρήσεως και εις κτήματα περιουσιακά

(ιδιόκτητα του Δημοσίου)

 

Αρθρον 3

Αποτελούσι μέρος των κτημάτων κοινής χρήσεως

Α) Ο αγιαλός μέχρι του ορίου του μεγίστου συνήθους χειμερίου κύματος επί πλέον δε έξω των αστικών κέντρων μία ζώνη εκ 12 μέτρων από του τοιούτου ορίου και αι θαλάσσιαι παραλίαι μέχρι των ορίων πάσης άλλης ιδιοκτησίας δημοσίας ή ιδιωτικής.

Β)Οι όρμοι οι κόλποι οι λιμένες οι μυχοί κλπ και τα παρακολουθήματα αυτών.

Γ)Οι φάροι και οι φανοί διατηρουμένου του εν ισχύο

ΛΕΙΠΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ

Στ)Αι γαίαι αίτινες εις οιονδήποτε χρόνου θέλουσι παραχωρηθή υπό της

Κυβερνήσεως τη Κτήσεως εις ιδιώτας διά μόνης την ωφέλιμον κυριότητα. Τα κτήματα περί ων τα στοιχεία β δ και στ ενόσω εκπίπτει το δικαίωμα της παραχωρήσεως περιέρχονται εις την πλήρη διάθεσιν του Δημοσίου δι ήν χρήσιν τα προορίσει η Κυβέρνησις της Κτήσεως.

 

Αρθρον 5

Τα άλλοτε ακίνητα μετρουκέ είναι ωσαύτως δημόσια κοινής χρήσεως ή περιουσιακά θα εγγράφωνται δε υπέρ του Δημοσίου σημειουμένης της χρήσεως ή της ενδεχομένης συλλογικής καρπώσεως ήτις επ αυτών ασκείται εφ΄όσον η χρήσις ή η κάρπωσις δεν αντίκειται προς τάς ισχύουσας διάταξεις ουδέ παρεκκλίνουσι των νόμων και των αρχών της δημοσίας τάξεως. Απόκειται εις την Κυβέρνησιν να προορίζη τα ρηθμέντα κτηματα δι ετέραν χρήσιν εκ λόγων γενικωτέρας ωφελείας.

 

Αρθρον 6

Τα βακουφικά κτήματα διακρίνονται εις δημόσια και ιδωτικά εις γνήσια και μη γνήσια.

Δημόσια βακουφικά ανήκοντα εις το ίδρυμα του Βακουφίου είναι εκείνα των οποίων η χρήσις ή αι πρόσοδοι έχουσι προορισθή δι άμεσον θρησκευτικόν ή φιλανθρωπικόν σκοπόν ως και εκείνα των οποίων ή διηνεκής εξουσίασις ανήκει εις ιδιώτας δυνάμει παραχωρητηρίου διά της καταβολής υπ αυτών κανόνος υπέρ του τετιμημένου ευαγούς καταστήματος.Εις την αυτήν κατηρορίαν υπάγονται τα τεμένη τα κοινόβια (τεκκέδες) τα μαυσωλεία και τα μουσουλμανικά εν χρήσει νεκροταφεία πλήν αν εκ των τίτλων ή εκ του τρόπου ενασκήσεως της νομής προκύπτει διάφορός τις νομική φύσις του ακινήτου.

Ιδιωτικά - οικογενείας ή κατιόντων είναι τα βακουφικά κτήματα των οποίων αι πρόσοδοι διατίθενται υπέρ θρησκευτικού ή φιλανθρωπικού σκοπού οψέποτε ήθελεν εκλείψει το ενδιάμεσον δικαίωμα καταπιστεύσεως υπέρ ωρισμένων προσώπων συμφώνως προς την βούλησιν του συστήμαντος (δωρητού ή διαθέτου).

Γνήσια ή καθ αυτά βακουφικά είναι τα κτήματα άτινα αρχικώς ήσαν ελευθέρας κυριότητος καταστάντα ύστερον βακουφικά δι αφιερώσεως με εκτέλεσιν των υπό του θρησκευτικού μουσουλμανικού νόμου προβλεπόμενων διατυπώσεων.

Μη γνήσια ή κατ όνομα είναι τα βακουφικά κτήματα άτινα το πάλαι ανήκον εις το Δημόσιον και μετετράπησαν εις βακουφικά υπό των Σουλτάνων ή υπό οιουδήποτε άλλου υψηλή αδεία εις εκπλήρωσιν ειδικής τινος χορηγίας προς αυτά συναπτομένης.

Μόνον τα ακίνητα ελευθέρας κυριότητος δύνανται εγκύρως εφεξ`ης να συσταθώσιν εις βακουφικά.

 

Αρθρον 8

Επιφυλαττομένων των εν άρθρω 3 και υπό στοιχεία α β γ του άρθρου 4 ειδικών ορισμών οσάκις κτήμα τι εκ των αυτόθι διαλαμβανομένων ανήκει τυχόν εις ιδιώτας ή κατέχεται παρ ιδιωτών τούτο εγγράφεται μέν επ ονόματι του Δημοσίου του κυρίου ή του κατόχου εφ όσον ήθελεν αναγνωρισθή η νομιμότης του τίτλου των εχόντνω ωστόσον δικαίωμα να εισπράξωσι το ισόποσον όπερ προκύπτει καταωβληθέν εξ επισήμων εγγράφων κατά την στιγμήν της αρχικής παραχωρήσεως

επί πλέον δε και μίαν δικαίαν αποζημίωσιν διά τυχόν γενομένα βελτιώσεις εν τω ακινήτω ήτις θα καθορίζη διοικητικώς.

Εν αμφισβητήσει εκ μέρους των ενδιαφερομένων την τοιάυτην αποζημίωσιν θα καθοριζωσιν αιτήσει του Δημοσίου τρεις πραγματογνώμονες διοριζόμενοι υπό του Προέδρου Εφετών ών η εκτίμησις και έσεται οριστική μετ έγκρισιν του Κυβερνήτου.

Εν μη εγκρίσει θα αποφαίνωνται τρεις νέοι πραμγατογνώμονες διοριζόμενοι υπό του Προέδρου Εφετών η κρίσις των οποίων ως προς το ύψος της αποζημιώσεως έσεται τελεσίδικος.

Εξ άλλου οσάκις οιονδήποτε των εν λόγω κτημάτων φέρεται εξ εγκύρων τίτλων συσταθέν εις βακουφικόν προς της ενάρξεως της ισχύος του απρόντος η μέν κτηματολογικής εγγραφή θα γίνη υπέρ του Δημοσίου αλλά η διοίκησις των Βακουφίων ή οι υπέρ ών η αφιέρωσις έχουν δικαίωμα να εισπράξουν παρά του Δημοσίου κεφάλαιον ίσον προς το εικοσαπλάσιον της καθαρά ετησίας προσόδου ήν εισέπραττον εκ του ακινήτου υπολογιζομένης βάσει της μέσης προσόδου των πέντε τελευταίων ετών επί τοιούτω δε κεφαλαίω θα μεταβιβασθή ή αφιέρωσις (βακφί).

Παρόμοιον κεφάλαιον θα καταβάλληται και εις τα ακίνητα της κυριότητος ή κατοχής των εκκλησιαστικών σωματείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων χριστιανικών και ισταηλιτικών τα ανήκοντα εις το Δημόσιο δυνάμει των προαναφερθέτων άρθρων 3 και 4.

Δια τα ακίνητα τα αναφερόμενα εις τα στοιχεια δ ε στ του άρθρου 4 και διά τα ψιλώ ονόματι βακούφια τα εγγραπτέα αποκλειστικώς επ ονόματι του Δημοσίου λόγω εκπτώσεως της παραχωρήσεως εφαρμόζονται αι διατάξεις του άρθρου 5 και του εν συνεχεία άρθρου 69.

Δια τα ακίνητα τα αναφερόμενα εις τα στοιχεία δ ε στ του άρθρου 4 και διά τα ψιλώ ονόματι βακούφια τα εγγραπτέα αποκλειστικώς επ ονόματι του Δημοσίου λόγω εκπτώσεως της παραχωρήσεως εφαρμόζονται αι διατάξεις του άρθρου 5 και του εν συνεχεία άρθρου 69.

 

Αρθρον 9

Τα ακίνητα από απόψεως κτηματολογικής εγγραφής διακρίνονται εις Οικοδομάς Γαίς Δενδροφυτείας.

 

Αρθρον 10

Εγγράφονται ως οικοδομαί πάντα τα κτίσματα οιασδήπτε φύσεως και δι οιανδήποτε χρήσιν προωρισμένα άτινα δεν δύνανται να χαρακτηρισθοώσιν ως παραρτήματα γαιών ως και οι οικοπεδικοί χώροι οι υπάρχοντες εντός της περιμέτρου των ρυμοτομικών σχεδίων ή της κατωκημένης ζώνης των πόλεων των κωμών ή των χωρίων είτε είναι είτε δεν είναι παρακολουθήματα οικοδομών .

Εγγράφονται ως γαίαι πάσαι αι υπόλοιποι εκτάσεις καλλιεργημένοι ή μη ομού μετά των επ αυτών δενδροφυτειών εφ όσον αι τελευταίαι αύται ανήκουσιν εις τον αυτόν ιδιοκτήτην του εδάφους και τυγχάνουσι της ιδίας με αυτό νομικής φύσεως.

Αντιθέτως δέον να εγγράφωνται κεχωρισμένως ως δενδροφυτείαι αι φυτεία αίτινες δεν ανήκουσιν εις τον αυτόν ιδιοκτήτην του εφ ού υψούνται εδάφους ή τυγχάνουσι διαφόρου από αυτό νομικής φύσεως.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Β

Κτηματολογικά Γραφεία και Κτηματολογικαί Επιτροπαί

 

Αρθρον 11

Διά τάς βεβαιώσεις τάς εγγραφάς τάς ενημερώσεις και διά την φύλαξιν της κτηματικής ιδιοκτησίας ιδρύεται Κτηματολογικόν Γραφείον εν Ρόδω και τοιούτον εν Κώ με αντίστοιχον δικαιοδοσίαν εφ όλης της εκτάσεως εκάστης νήσου.

Εξ άλλου συνιστάται παρ εκάστω των ρηθέντων Γραφείων Κτηματολογική Επιτροπή εις ή ανήκει η αμροδιότης να κρινη επί των αμφοσβητήσεων των εγειρομένων κατά το στάδιον των βεβαιώσεων και να γνωματεύη επί των περιπτώσεων και των θεμάτων άτινα θα υποβάλλωνται εις αυτήν εκ μέρους της Κυβερνήσεως.

 

Αρθρον 12

Η Κτηματολογική Επιτροπή Ρόδου απαρτίζεται εκ του Γενικού Γραμματέως όστις προεδρεύει ταύτης εκ του Δικαστού Προισταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου της Υπηρεσίας Τοπογραφίας και Κτηματογραφήσεων του Προισταμένου του Γραφείου Δημοσίων εσόδων του Δημάρχου ή ενός αντιπροσώπου του. Τα καθήκοντα του

γραμματέως ανατίθενται εις υπάλληλον το Κτηματολογικού Γραφείου οριζόμενον υπό του Προέδρου.

Εν περιπτώσει απουσίας κωλύματος ή ελλείψεως του Προέδρου ασκεί τα καθήκοντα ταύτα ο Δικαστής Προιστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου.

 

Αρθρον 13

Η Επιτροπή συγκαλείται υπό του Προέδρου δι απλής εγγράφου προσκλήσεως αι δε συνεδριάσεις αυτής δεν είναι δημόσιαι. Δια το κύρος των συνεδριάσεων και αποφάσεων αρκεί ή εκτός του Προέδρου παρουσία δύο μελών. Ολαι αι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν. Τελευταίο ψηφίζει ο Πρόεδρος. Εν ισοψηφία θέλει υπερισχύει η γνώμη υπέρ της οποίας ετάχθη ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής αυτού.Ο Πρόεδρος διευθύνει την συζήτησιν περί της οποίας ως περί πάσης ενεργείας της Επιτροπής θα γίνεται μνεία συνοπτικώς εις τα πρακτικά των συνεδριάσεων μετά αναγραφής των ληφθείσων αποφάσεων. Δεν θα γίνεται μνεία εις τα πρακτικά

των αιτιολογιών των καθ έκαστον γνωμών αλλ απλώς θα σημειούται η πλειοψηφία ή παμψηφία δι ής ελήφθη απόφασις. Δια την λήψιν της αποφάσεως η Επιτροπή οσάκις κρίνει αναγκαίον δύναται να

ενεργή ανακρίσεις εξετάσεις διαδίκων και μαρτύρων και ενόρκως να προβαίνη εις αυτοψίας και να υιοθετή πάν έτερον αποδεικτικόν μέσον όπερ ήθελε κρίνει προσήκον. Τα ανακριτικά μέσα ενεργούνται πάντοτε διά διαταγής του Προέδρου μη υποκειμένης εις προσφυγήν συμφώνως προς τας αποφάσεις της Επιτροπής αι δε υπ' αυτού ταχθείσαι προθεσμίαι είναι ανατρεπτικαί. Κατά την διεξαγωγήν και συλλογήν των αποδεικτικών μέσων θα ακολουθούνται εφ όσον είναι δυνατόν αι

διατάξεις της Πολιτικής Δικονομίας του Ροδιακού Αστικού Οργανισμού κατ' ανεξέλεγκτον κρίσιν του Προέδρου

Εις τον Δικαστήν Προισταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου ανήκει κατά κανόνα το έργον της εισηγήσεως ενώπιον της Επιτροπή και της αιτιολογήσεως των αποφάσεων.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Γ

Παράγρ. 1 Βεβαιώσεις

 

Αρθρον 14

Όταν εις μίαν Κοινότητα περατωθώσιν αι εργασίαι κτηματογραφικής αποτυπώσεως ο Προιστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μετά την λήψιν των απογραφικών στοιχείων παρά της Κτηματογραφικής Τοπογραφικής Υπηρεσίας προσκαλεί διά δημοσίας προκηρύξεως πάντας τους αξιούντας δικαιώματα επί ακινήτων περιλαμβανόμενων εντός της περιοχής ταύτης όπως προσκομίσωσι τους τίτλους και τα δικαιολογητικά των εντός 30 ημερών από της δημοσιεύσεως εις τον τόπον ή εις τους τόπους οίτινες θα καθορίζονται εν τη αυτή προκηρύξει. Ο Προιστάμενος

του Κτηματολογικού Γραφείου έχει την ευχέρειαν να τροποποιήσει ή μεταβάλη την ρηθείσαν προθεσμίαν.

Η προκήρυξις θα αναρτάται εις την θύραν του Δημαρχείου των Ναών και των τεμενών και του Σταθμού Χωροφυλακή

 

Αρθρον 15

Αι εργασίαι βεβαιώσει εκτελούνται κατά Κοινότητα ή ομάδας Κοινότητων και εξαιρετικώς δια μεμονωμένα ακίνητα ή συγκροτήματα ακινήτων .Εν τη προκηρύξει της βεβαιώσεως θα γνωστοπιήται ή περιοχή εν τη οποία θα διενεργηθώσιν αι βεβαιώσει και θα καθορίζονται αι λεπτομέρειαι και ο τρόπος εργασίας διά τάς επί μέρους ζώνας.

 

Αρθρον 16

Το καθήκον υποβολής των αιτήσεων βεβαιώσεως ανήκει εις τα ακόλουθα πρόσωπα.

1.Εις τον ιδιοκτήτην ή συνιδιοκτήτην

2.Εις τον επικαρπτωτήν και έχοντα την χρήσιν

3.Εις τον υποβάλλοντα εγχειρίζεται απόδειξις παραλαβής ήτις δέον να περιέχη εκτός της ημερομηνίας της αιτήσεως την ένδειξιν του ακινήτου κατάλογον των συνημμένων εγγράφων τον αριθμόν του κτηματογραφικού φυλλαδίου και το συνολικόν ποσόν των εισπραχθέντων τελών και δικαιωμάτων. Η εν λόγω απόδειξις

υποκαθιστά τα αποδεικτικά έγγραφα διά τας ενδεχομένας κτηματικάς συναλλαγάς εις άς ήθελε προβή ο ενδιαφερόμενος διαρκούσης της περιόδου της βεβαιώσεως.

Εκάστη αίτησις δεν δύναται να αναφέρεται παρά εις έν μόνον ακίνητον μετά των παραρτημάτων του. Θεωρούνται ως εν ενιαίον ακίνητον τα πλείοντα δένδρα μια φυτείας ανηκούσης εις το πρόσωπον ή οργανισμός ή εις πλείονας από κοινού συνιδιοκτήτας αρκεί να υπάρχωσιν εις μίαν και την αυτήν κτηματομερίδα γαιών.

Εις τα έγγραφα τα εις ξένην γλώσσαν συντεταγμένα δύνανται να επισυνάπτωνται και αι σχετεικαί μεταφράσεις άλλως θα μεταφράζωνται υπό της Υπηρεσίας δαπάναις των ενδιαφερομένων μερών. Οσάκις έν έγγραφον χρησιμεύει διά πλείονας βεβαιώσεις αρκεί να επισυνάπτηται εις μίαν μόνον αίτησιν ποιουμένης μνείας τούτου εις τας λοιπάς. Εν ελλείψει πλήρων αποδεικτικών στοιχείων πάσα αίτησις δέον να συνοδεύηται ή υπό τινος εκθέσεως πληροφοριακού χαρακτήρος ή υπό άλλης πράξεως ισοδυνάμου δι ής να εξακριβούται η παρούσα νομή και ο επακριβής τίτλος του αιτούντος ή η τεκμαιρομένη αποσβεστική παραγραφή δικαιωμάτων αντιτιθεμένων προς τα του ιδίου.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.