Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δρόμος σε αγροτεμάχιο με μη υλοποιημένη άδεια οικοδομής


Recommended Posts

Αγαπητοι συνάδελφοι, (ειμαι μηχανολογος μηχανικος) , θα ήθελα τη άποψή σας σχετικά με ενα σχετικά περίπλοκο πρόβλημα που προέκυψε σε δικό μου αγροτεμάχιο.

 

Πρόκειται για οικόπεδο 6.5 στρεμματων εκτος σχεδιου, για το οποιο εχει εκδοθει αδεια οικοδομης στο τελος του 2004 για τρεις ανεξαρτητες κατοικιες με κοινο υπογειο. Η αδεια εκδοθηκε με σκοπο να εξασφαλιστει το δικαιωμα της οικοδομησης στο οικοπεδο αφου τοτε υπηρχαν φημες οτι θα αλλαξει το χωροταξικο νομοσχεδιο, και η περιοχη θα χαρακτηριστει αγροτικης χρησης οποτε θα μπορουσαμε να χτισουμε μονο αγροτικη αποθηκη.

 

Απο τοτε δεν προχωρησαμε σε οικοδομικες εργασιες και η αδεια ισχυει μεχρι το τελος του 2008.

 

Το 2007 ο δημος ανεθεσε σε ιδιωτικο τεχνικο γραφειο μελετη οδοποιϊας, την οποια ο Δημος αποδεχτηκε το 2008 (πριν δυο μηνες), συμφωνα με την οποια ο δρομος διερχεται απο το εν λογω αγροτεμαχιο, ακριβως πανω στην οικοδομη, στερωντας του περιπου 1,5 στρεμμα.

 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ειναι πολλά και αρκετά περίπλοκο να απαντηθούν. Για παράδειγμα:

 

1. Η εταιρεία που ανέλαβε την σύνταξη της μελέτης οδοποιϊας δεν θα έπρεπε να γνωρίζει αν στα οικόπεδα απο τα οποία περνάει ο δρόμος υπάρχουν άδειες οικοδομής; Αν εμείς είχαμε χτίσει στο μεταξύ τι θα γινόταν;

 

2. Αν ξεκινήσουμε τώρα τις εργασίες, θα απαλλωτριωθεί και το τμήμα του κτηρίου που θα καταστραφεί, σε όποιο στάδιο βρίσκεται αυτό, η δεν έχουμε δικαίωμα να ξεκινήσουμε εργασίες.

 

3. Αν δεν γίνουν εργασίες, εκτός απο το τμήμα του οικοπέδου που θα απαλλωτριωθεί, έχουμε δικαίωμα να αποζημιωθούμε για τα έξοδα της άδειας οικοδομής;

 

4. Απο την απαλλωτρίωση επηρεάζεται η αρτιότητα του οικοπέδου;

 

Γενικότερα ποιά θα ήταν η συμβουλή σας;

 

Ευχαριστώ για την προσοχή σας και συγγνώμη για το μεγάλο post ...

Link to comment
Share on other sites

1. Όχι ο μελετητής δεν έχει υποχρέωση να γνωρίζει αν έχουν βγεί άδειες οικοδομής. Άλλωστε κατά τη σύνταξη της μελέτης λαμβάνει υπόψη τα υπάρχοντα κτήρια κατά το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μην γίνει η χάραξη "από πάνω τους" δεν είναι υποχρεωμένος. Αυτός είναι και ο ρόλος της απαλλοτρίωσης.

2. Ναι θα απαλλοτριωθεί και όλο το κτίριο που θα καταστραφεί (τμήμα δεν έχει νόημα).

Μπορείς να ξεκινήσεις να κτίζεις γιατί πρώτον από τη χρονική στιγμή της τελικής έγκρισης της μελέτης μέχρι την κατασκευή του δρόμου μπορεί να περάσει άπειρος χρόνος (ή και καθόλου εξαρτάται), μπορεί για διάφορους λόγους η χάραξη να αλλάξει έστω και μετά από έγκριση (πχ να βρείτε το δήμαρχο και να του εκθέσεις το πρόβλημα και να είναι εφικτή η αλλαγή στη χάραξη).

Βέβαια αν ο δήμος βιάζεται για την κατασκευή και την επισπεύσει τότε θεωρώ ότι είναι άδικος κόπος να ξεκινήσεις το κτίσιμο γιατί η αποζημίωση δε θα είναι και πολύ μεγαλύτερη από τα έξοδα σου.

3. Όχι

4. Δες εδώ http://www.michanikos.gr/ftopic2750.html

 

Συμβουλή: πήγαινε στο δήμο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ agios!

 

Πράγματι πήγα στο Δήμαρχο ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή (ειπε οτι την μελέτη την έχει κάνει αποδεκτή το δημοτικό συμβούλιο και τώρα πια δεν αλλάζει τίποτε). Τα ιδια μου ειπε και ο μελετητης με τον οποιο μιλησα τηλεφωνικα. Εν'τωμεταξυ αποδειχθηκε πως η αποδοχη εγινε ενα μηνα μετα, οπως ειδα απο τα πρακτικα του Δ.Σ.

 

Είπε επίσης οτι θεωρεί τον δρόμο ιδιαίτερα σημαντικό και πως οτι και να χτισουμε θα το γρεμισει.

 

Παρολα αυτα αντιτιθενται αρκετοι που θιγονται οι περιουσιες τους και φαινεται (οπως λεει και το ραδιο-αρβυλα της περιοχης) ο δρομος να καθυστερησει πολυ η να μη γινει και καθολου τελικα...

 

Η αποζημιωση για την απαλλωτρίωση καθυστερεί πολύ να δοθεί;

Γιατί αν πάρω δάνειο για την οικοδομή, την γκρεμίσουν, και αποζημιωθώ μετά απο 20 χρόνια.... :(

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε δεν μπορώ πραγματικά να σου δώσω μια απλή απάντηση. Αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με την κάθε περίπτωση. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχει μια πρώτη απόφαση για την τιμή μονάδος αποζημίωσης για κάθε αντικείμενο που απαλλοτριώνεται (μικρές ελιές, μεγάλες ελιές, αμπέλια, κτίρια κ.α.) αλλά τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στα δικαστήρια για να αλλάξουν την τιμή μονάδος οπότε το δικαστήριο αποφασίζει τελικά. Σκέψου να αρχίσουν οι αναβολές στην εκδίκαση και οι καθυστερήσεις από τους δικηγόρους των θιγόμενων, καμιά προσφυγή στο ΣΤΕ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Δηλαδή η αποζημίωση μπορεί να δοθεί σχετικά σύντομα μπορεί και να αργήσει πολύ.

Βέβαι να ξέρεις ότι ο δήμος έχει νομικά ερείσματα να ξεκινήσει την κατασκευή του δρόμου πρίν τις αποζημιώσεις όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες να καθυστερήσουν την κατασκευή (μύλος δηλαδή).

Πάντως δεν έχω καταλάβει, είναι αναγκαίο να κτίσεις εκεί? Αν όχι στη θέση σου δε θα έκανα τίποτα μέχρι τουλάχιστον να δεις τι θα γίνει (μερικούς μήνες).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.