Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτηση σχετικά με πλάτος δρόμου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

έχω ένα αγροτεμάχιο (4 στρέμματα περίπου, με τίτλο ιδιοκτησίας) το οποίο ένα μικρό του τμήμα βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως (περίπου 300 μέτρα). Στο διπλανό οικόπεδο (εντός σχεδίου) διέρχεται δρόμος πλάτους 4 μέτρων ο οποίος τερματίζει πριν το αγροτεμάχιό μου και στην συνέχεια γίνεται στενο μονοπάτι το οποίο διέρχεται και χωρίζει το αγροτεμάχιό μου στα 2.

 

Αρκετά αγροτεμάχια παραπάνω γίνονται εργασίες κατασκευής ξενοδοχειακής μονάδας. Ο δήμος, για τον άλφα ή βήτα λόγω αποφάσισε την ασφαλτόστρωση του μονοπατιού μέχρι και το ξενοδοχείο η οποία είναι και δωρεά του ξενοδοχείου :confused:.

 

Και εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες. Ο μηχανικός του ξενοδοχείου ισχυρίζεται ότι βάση νόμου το μονοπάτι που διασχίζει το αγροτεμάχιό μου πρέπει να γίνει 5+ μέτρα πλάτος επειδή λέει βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως (το συγκεκριμένο μονοπάτι δεν έχει χαρακτηριστεί, το έχω ψάξει). Εγώ είμαι διατεθημένος να αφήσω 4 μέτρα πλάτος(?). Ρώτησα δικηγόρο και μηχανικό, ο οποίος μου τα ψιλο-"μασάει" και γενικά από αναζήτηση στο web δεν έχω βρει κάτι σχετικό για το πλάτος που πρέπει να αφήσω.

 

Έχετε αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο και είμαι διαθέσιμος να συνεργαστώ με κάποιον από εσάς.

Link to comment
Share on other sites

Δεν διευκρινίζεις στην περιγραφή σου, 1) τη σχέση του δρόμου πλάτους 4 μ με το σχέδιο πόλεως, 2) τη σχέση του τμήματος των 300 τμ με το σχέδιο πόλεως (οικοδομήσιμος χώρος-οικόπεδο ή ρυμοτομούμενο τμήμα-δρόμος-ΚΧ;) και γενικότερα καλό θα ήταν ένα σκαρίφημα με όλα τα σχετικά στοιχεία.

 

Ακόμη, δεν καταλαβαίνω γιατί δέχεσαι να διαπλατυνθεί το μονοπάτι σε δρόμο 5 μ και να ασφαλτοστρωθεί χωρίς κάποιου είδους αποζημίωση. Αποσκοπείς σε κάτι άλλο; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Link to comment
Share on other sites

πάντως και εγώ μέχρι τώρα δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό που να καθορίζει το πλάτος στους αγροτικούς δρόμους , στις εκτός σχεδίου περιοχές γενικά Ούτε έχω συναντήσει περίπτωσει που να έχει επιβλήθεί συγκεκριμένο πλάτος. Γενικά στην περιοχή μου σαν εθιμοτυπικό δίκαιο ισχύει το ελάχιστο 2 μ στα μονοπάτια (δηλ να περνά ένας γάιδαρος με φορτίο)

Link to comment
Share on other sites

Μήπως θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσεις να αλλάξεις την χάραξη του μονοπατιού-δρόμου ώστε να μην κόβει το γήπεδο σου σε δύο τμήματα ? Μήπως μπορέσεις να διατηρήσεις (αν υπάρχει και σήμερα δηλαδή) την αρτιότητα του γηπέδου. Αλλιώς, πολύ συγκαταβατικό σε βρίσκω.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

 

//1) τη σχέση του δρόμου πλάτους 4 μ με το σχέδιο πόλεως,

 

ο δρόμος πλάτους 4μέτρων είναι ο δρόμος ο οποίος διασχίζει τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου και τερματίζει δεξιά του αγροτεμαχίου μου σε σχέση με το τοπογραφικό που σας έχω ανεβάσει

 

//τη σχέση του τμήματος των 300 τμ με το σχέδιο πόλεως (οικοδομήσιμος χώρος-οικόπεδο ή ρυμοτομούμενο τμήμα-δρόμος-ΚΧ και γενικότερα καλό θα ήταν ένα σκαρίφημα με όλα τα σχετικά στοιχεία.

 

στο τοπογραφικό μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία. Η διακεκομμένη γραμμή η οποία διέρχεται εντός αγροτεμαχίου δηλώνει και το τμήμα που βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.

 

//Ακόμη, δεν καταλαβαίνω γιατί δέχεσαι να διαπλατυνθεί το μονοπάτι σε δρόμο 5 μ και να ασφαλτοστρωθεί χωρίς κάποιου είδους αποζημίωση. Αποσκοπείς σε κάτι άλλο; Τι ακριβώς συμβαίνει;

 

Δεν δέχομαι να συμβεί κάτι τέτοιο. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να αφήσω 4μ ώστε να μπορώ να οικοδομήσω αργότερα (αν και απ όσο διάβασα από το forum σας, αυτό δεν ισχύει πλέον σύμφωνα με κάποια διάταξη)

 

υγ: σύμφωνα επίσης με τελευταίες ενημερώσεις, ο δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει νέο σχέδιο με το οποίο θα ενταχθεί όλο το αγροτεμάχιο εντός σχεδίου πόλεως.

 

http://imageshack.us/f/683/0003wd.jpg/

Link to comment
Share on other sites

//Μήπως θα ήταν σκόπιμο να προσπαθήσεις να αλλάξεις την χάραξη του μονοπατιού-δρόμου ώστε να μην κόβει το γήπεδο σου σε δύο τμήματα ? Μήπως μπορέσεις να διατηρήσεις (αν υπάρχει και σήμερα δηλαδή) την αρτιότητα του γηπέδου. Αλλιώς, πολύ συγκαταβατικό σε βρίσκω.

 

Καλημέρα Δημήτρη. Το αγροτεμάχιο θα χωριστεί στα δύο και το ένα τμήμα θα το δώσω στον αδερφό μου. Οπότε θεωρώ πως ο δρόμος στην μέση εξυπηρετει για να υπάρχει πρόσοψη απ΄όλα τα μελλοντικά οικόπεδα Συγνώμη για την παράλειψη

Link to comment
Share on other sites

Τοπογραφικό δεν βλέπω να έχεις ανεβάσει και όταν το κάνεις φρόντισε να έχεις σχεδιάσει τις ΡΓ και ΟΓ.

 

Το σχέδιο πόλης πρέπει να τελειώνει σε δρόμο (εγκεκριμένο και όχι απλά διαμορφωμένο) πλάτους αρκετά μεγαλύτερου των 4 μ.

 

Αφού λες ότι ο δήμος προτίθεται να επεκτείνει το ΣΠ, τότε δεν πρέπει να βιαστείς αλλά και να δεχτείς πιέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχω ανεβάσει τοπογραφικό και παραθέτω και το link του. Εγώ δεν γνωρίζω από σχεδίαση τοπογραφικού οπότε παραθέτω αυτό το οποίο μου έχουν σχεδιάσει.

 

http://imageshack.us/f/683/0003wd.jpg/

 

Η επέκταση του σχεδίου πόλεως σαν διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετό καιρό. Οπότε εγώ καταλαβαίνω πως η καλύτερη λύση για μένα είναι τα 2μ (όπως αναφέρθηκε) μονοπάτι. Το πρόβλημα αυτομάτως τότε μεταφέρετε στην ξενοδοχιακή μονάδα που θα χρησιμοποιήσει τον δρόμο αυτό για τις μεταφορές της. Απλά έχω μπερδευτεί σχετικά με το τί ισχύει νομικά σε αυτή τη περίπτωση. Πόσο πλάτος δρόμου πρέπει να αφήσω

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω οτι υπάρχει προβλεπόμενο πλάτος δρόμου πέραν του ζητήματος του πρακτικού, πόσο μάλλον για έναν δρόμο/μονοπάτι/δίοδο που στην ουσία ...δεν υπάρχει εννοώντας με αυτό πως δεν προέκυψε από κάποια διοικητική πράξη (σχέδιο πόλης ή απαλλοτρίωση).

Επίσης το γεγονός της διαίρεσης του γηπέδου σε 2 τμήματα δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλή ιδέα, καθώς έτσι τα τμήματα θα είναι μη άρτια και μη οικοδομήσιμα άρα η πιθανότητα εκμετάλλευσης τους θα εξαρτάται πλέον από την ένταξη τους σε σχέδιο πόλης, κάτι το οποίο μπορεί να αργήσει πάαααρα πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Με το τοπογραφικό αλλάζουν όλα και, κυρίως, ότι το γήπεδό σου βρίσκεται σε οικισμό και όχι σε σχέδιο πόλης όπως ανέφερες στην αρχή. Είναι κατανοητό ότι λόγω ειδικότητας μπορεί να μην γνωρίζεις τη σημασία και τη διαφορά των καθεστώτων δόμησης, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να ξεχάσουμε όσα λέγαμε παραπάνω για το σχέδιο πόλης.

 

Πρέπει να βρεις την απόφαση καθορισμού των ορίων του οικισμού, ώστε αφενός να ξεκαθαρίσουμε την κατηγορία του αφετέρου τα όρια αρτιότητας των οικοπέδων του οικισμού.

 

Ένα, ακόμη, θέμα είναι να διευκρινίσεις, από την περιγραφή στους τίτλους κυριότητας, εάν το μονοπάτι, που αναφέρεις και φαίνεται ως αγροτικός δρόμος στο διάγραμμα, προϋπήρχε. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για τη μελλοντική αξιοποίηση του γηπέδου σου και προκύπτουν αρκετά αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία, ανάλογα με τις απαντήσεις στην προηγούμενη παράγραφο.

 

Προσωπικά, σου προτείνω να συνεργαστείς με ένα τοπογράφο μηχανικό, κατά προτίμηση, της περιοχής, ώστε να πάρεις σωστές συμβουλές για τον τρόπο αφενός αξιοποίησης αφετέρου προστασίας του γηπέδου σου. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να διακινδυνεύεις συμβουλές από αγνώστους μέσω ιντερνετ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.