Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα εξαερισμού σύμφωνα με ΚΕΝΑΚ


antonis_

Recommended Posts

Στη περίπτωση που αυξήσεις την παροχή σε σχέση με τον νωπό αν αυτό εννοείς θα πρέπει να ανεβάσεις το κόστος παντού. Ανεμιστήρα, κανάλια, στόμια. Αφού θα συγκριθείς με το κτήριο αναφοράς βαλέ μια κλιματιστική double deck με εναλλάκτη να τελειώνεις.

Gaskouk αν λες αυτό που λέει και ο Μίλτος τότε έχεις δίκιο. Με μικρότερο ΔΤ το σώνεις αρά δεν έχει νόημα η διατύπωση του ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

gaskouk ο καθένας μας μπορεί να μην καταλαβαίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι είναι μπαμπουίνος (τα οποία είναι σημειωτέον γενναία και καταπληκτικά ζώα).

 

Εχω πριν το κιβώτιο με το στοιχείο θέρμανσης της ΚΚΜ μια ποσότητα αέρα. Αυτή η ποσότητα είναι ανάμειξη μίας ποσότητας αέρα ανακυκλοφορίας και μιας ποσότητας νωπού. Ο νωπός μπαίνει στους -12 C (για την περιοχή μου). Ο ανακυκλοφορίας είναι π.χ. στους 20 C. Η συνολική ποσότητα είναι στους 5 C (τα νούμερα τυχαία και εξαρτούνται εκτός των άλλων από το ποσοστό του νωπού δηλ. αέρας από εξ. περιβάλλον). Το στοιχείο θέρμανσης πρέπει να προσφέρει θερμότητα στον αέρα για να τον πάει στους 23 C.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του νωπού τόσο μεγαλύτερο και το ποσό της θερμότητας που θα προσφέρεις. Με 1200 m3 νωπού έχεις άλλη απαιτούμενη θερμότητα αν αναμειχθούν με 1200m3 αέρα ανακυκλοκλοφορίας, άλλη με 0 m3 ανακυκλοκλοφορίας και άλλη με 3600 m3 ανακυκλοφορίας.

 

Σου λέει: αν το ποσοστό αυτό είναι >60% (γιατί όχι 40% ή 50% δεν το ξέρω, μάλλον αυτοί το ξέρουν καλύτερα), είναι αντιοικονομική λειτουργία και τον αέρα μην το φέρεις με -12 C, βάλε εναλλάκτη να τον φέρεις με -5 C.

 

Τώρα αν κάτι εγώ δεν καταλαβαίνω, να μου το πείτε.

Link to comment
Share on other sites

Hcamp, τον αέρα ανακυκλοφορίας δε χρειάζεται να τον ξαναζεστάνουμε, έχει τη θερμοκρασία του χώρου μας. Ακόμη κι αν χρειαζόταν όμως, σύμφωνα με το δικό σου παράδειγμα, δυσμενέστερη θα ήταν η περίπτωση με τον περισσότερο αέρα ανακυκλοφορίας κι όχι με το λιγότερο!! Εγώ νομίζω ότι αν δεν τους ξέφυγε κάτι, κάτι άλλο εννοούσαν οι συντάκτες της ΤΟΤΕΕ.

 

(Hcamp δεν ξέρω αν οι ... μπαμπουίνοι είναι και μπουμπούνες, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν ισχύει το αντίστροφο ! Η γυναίκα μου βέβαια μπορεί να διαφωνούσε μ' αυτό ...) :) :)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν κάτι μου ξεφεύγει. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στα θέματα του κλιματισμού. Αλλά κοιτάω ξανά τους συνδιασμούς που μπορείς να κάνεις με τα βασικά τμήματα των ΚΚΜ.

 

Εκτός από την περίπτωση που πετάς όλο τον αέρα απαγωγής έξω από το κτίριο και φέρνεις 100% νωπό, αν ο εσωτερικός αέρας είναι αρκετά <<μολυσμένος>> και δεν πρέπει να τον ξαναστείλεις μέσα, η κλασσική περίπτωση είναι:

 

Με τον ανεμιστήρα προσαγωγής φέρνεις από μέσα π.χ. 3000 m3/h. Τα 1000 τα περνάς από εναλλάκτη και τα πετάς έξω. Τα άλλα 2000 m3/h τα αναμιγνύεις με 1000 m3/h νωπό που είχαν περάσει από τον εναλλάκτη και προθερμανθήκανε. Τα 3000 m3/h που έχεις τώρα, τα περνάς από φίλτρα, στοιχεία θέρμανσης ή/και ψύξης ή/και υγραντήρα. Τέλος με τον ανεμιστήρα προσαγωγής τα στέλνεις στον χώρο σου.

 

Οσο περισσότερο νωπό βάζεις τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη να προσδώσεις θερμότητα.

Γιατί είναι δυσμενέστερη η περίπτωση με τον παραπάνω αέρα ανακυκλοφορίας;

Μου ξεφεύγει κάτι;

Γενικά στις ΤΟΤΕΕ του ξεφεύγουν διάφορα. Αλλά σ' αυτήν την περίπτωση δεν καταλαβαίνω που εντοπίζεται το λάθος τους.

Gaskouk, βοήθα με λίγο σε σχέση με την παραπάνω περιγραφή.

 

Τους μπαμπουίνους τους συμπαθώ ιδιαίτερα από τότε που άκουσα τι είχε πει ο Δαρβίνος γι' αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα: Στο παράδειγμα σου όπου για ένα χώρο προκύπτει ανάγκη νωπού αέρα από την ΤΟΤΕΕ π.χ. 1000 m3/h. εξετάζω δύο σενάρια:

 

Σενάριο Α: ΚΚΜ με 1000 m3/h νωπού αέρα και 1000 m3/h ανακυκλοφορία. Η θερμότητα που προσδίδω για τις απώλειες αερισμού, είναι αυτή που χρειάζεται να θερμάνω (ή να ψύξω ανάλογα) εξωτερικό αέρα 1000 m3/h από την εξωτερική θερμοκρασία στην εσωτερική ας πούμε από τους 0 στους 20 βαθμούς. Υποτίθεται ο αέρας ανακυκλοφορίας από τη στιγμή που τον παίρνω από το χώρο μου θα έχει ήδη 20 βαθμούς, δεν ξοδεύω ενέργεια γι αυτόν. (αν ξοδέψω όπως λες εσύ, τόσο το χειρότερο γι αυτό το σενάριο).

 

Σενάριο Β: Θέρμανση με άλλο τρόπο (χωρίς νωπό αέρα, αδιάφορο ποιόν, π.χ. καλοριφέρ) και ανεξάρτητο σύστημα απλού εξαερισμού 1000 m3/h. Σε αυτήν την περίπτωση ξοδεύω ενέργεια να θερμάνω πάλι τα 1000 m3/h από τους 0 στους 20.

 

Σύμφωνα με το σενάριο Β θέλω ανάκτηση (100 % νωπός) ενώ με το σενάριο Α όχι (νωπός 50%). Όμως η ενέργεια που ξοδεύω είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, 1000 m3/h από τους 0 στους 20 βαθμούς, για το ίδιο κτίριο. Γιατί λοιπόν ο ΚΕΝΑΚ με υποχρεώνει στο σενάριο Β να έχω ανάκτηση;

 

Όπως το καταλαβαίνω εγώ, η σχετική διάταξη του ΚΕΝΑΚ έχει νόημα μόνο αν ο συγγραφέας θεωρούσε ότι μέρος του νωπού αέρα των 1000 m3/h θα καλυπτόταν από τον φιλτραρισμένο - καθαρισμένο αέρα ανακυκλοφορίας, δηλ. 500 m3/h εξωτερικός "νωπός" αέρας και 500 m3/h "καθαρισμένος" αέρας ανακυκλοφορίας (δε λέω ότι είναι σωστό αυτό, λέω ότι μόνο τότε έχει νόημα η απαίτηση της ΤΟΤΕΕ για ανάκτηση θερμότητας μόνο αν νωπός αέρας > 60%).

Link to comment
Share on other sites

gaskouk : ο αέρας ανακυκλοφοριας φυσικά και χρειάζεται θερμότητα. Αλλιώς στο split σπίτι σου που έχεις 100% επανακυκλοφορία δε θα ξόδευες ενέργεια μόλις επιανες τη θερμοκρασία που ήθελες.

Όταν εισάγεις νωπό 1000 τότε πετάς αλλα 1000 στο ύπαιθρο αλλιώς θα είχες υπερπίεση. Άρα έχεις σταθερή ποσότητα αέρα που περνάς στο χώρο σου κάθε φορά. Εδώ τι σου λέει ? Αν έχεις πολύ νωπό (>60) τότε βαλέ εναλλάκτη, γιατί πετάς μεγάλο ποσό θερμότητας στο περιβάλλον. Αυτό που λέει ο Μίλτος πιο πάνω τι είναι ? οτι αντί να πούμε οτι βάζουμε 2000 λεμέ 3000 (με μικρότερο ΔΤ) και τότε η αναλογία νωπού- ανακυκλοφοριας μικραίνει αρα δε χρειάζεται να βάλουμε εναλλάκτη αρα κοροϊδεύουμε την ΤΟΤΕΕ. Αυτό όμως στοιχίζει γιατι σημαίνει μεγαλύτερα κανάλια ανεμιστήρα στόμια κτλ)

Link to comment
Share on other sites

kosmas85 εξετάζουμε και συγκρίνουμε μόνο τις απώλειες ΑΕΡΙΣΜΟΥ για τα δύο σενάρια (αφού οι υπόλοιπες είναι ίδιες, για τον ίδιο χώρο μιλάμε), όπως θα προσέξεις αν ξαναδιαβάσεις τι γράφω, και εγώ αυτές τις βλέπω ίδιες αφού τον ίδιο νωπό αέρα από έξω βάζεις, άσχετα με την ανακυκλοφορία που επιλέγεις. Στο υποθετικό split που λες, αν το δωμάτιο δεν είχε καθόλου εξαερισμό (φυσικό, τεχνητό ή από χαραμάδες) φυσικά και οι απώλειες αερισμού θα ήταν μηδέν.

Link to comment
Share on other sites

Μα δε σε καταλαβαινω, ο αερας ανακυκλοφοριας δεν εχει σχεση με τα φορτια-απωλειες λογο αερισμου. Και εγω για τα φορτια αερισμου λεω μονο.Και αν λες για ιδια ποσοτητα νωπου τοτε τα φορτια δεν αλλαζουν. Αλλα το ποσοστο με την ποσοτητα δεν ειναι το ιδιο μεγεθος. Και ο λογος οτι τα 1000 νωπου που βαζεις σε σχεση με την παροχη σου μπορει να υπερβαινει το 60% αλλα αν μεγαλωσεις την παροχη σου με τα ιδια φορτια παντα τοτε ο νωπος πεφτει σαν ποσοστο αλλα η ποσοτητα παραμενει η ιδια. Αρα δε βαζεις εναλλακτη αρα κλεβεις την ΤΟΤΕΕ. (Αν οριζε το ΔΤ τοτε δε θα ειχε καποιο λαθος θεωρω).

Μπερδευεσαι μαλλον με τα αλλα συστηματα θερμανσης που λες αλλα το 60% αναφερεται σε ΚΚΜ.

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου δε μπερδεύομαι, αυτό ακριβώς συζητάμε, το αν έχει νόημα το όριο των 60% που βάζει η ΤΟΤΕΕ, διότι αν όπως λες μπορείς να "κλέψεις" δεν έχει νόημα. Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε. Έδωσα ένα παράδειγμα του ίδιου χώρου με δύο σενάρια, και είπα ότι αφού είναι το ίδιο ενεργοβόρα, κακώς η ΤΟΤΕΕ στην περίπτωση Β ζητά ανάκτηση ενώ στην περίπτωση Α όχι. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το κουράζουμε άλλο.

 

ΥΓ Η ΤΟΤΕΕ την περίπτωση του απλού εξαερισμού (χωρίς ΚΚΜ) τη θεωρεί 100 % νωπό αέρα και ζητά ανάκτηση θερμότητας.

Link to comment
Share on other sites

Η ΤΟΤΕΕ για το παραδειγμα σου λεει : " Καθε συστημα μηχανικου αερισμου που εγκαθισταται στο κτηριο με παροχη νωπου >60% επιτυγχανει ανακτηση τουλαχιστον 50%".(ξεκαθαριζει οτι η προσαγωγη νωπου θα γινει ειτε με απλο ανεμιστηρα ειτε με ΚΚΜ)

Επομενως με ενα συστημα καλοριφερ οπως λες και με νωπο με μηχανικο αερισμο τοτε υπαγεσαι στη περιπτωση νωπου πανω απο 60% (100 %) και θελεις εναλλακτη.

Οποτε με ιδιες ποσοτητες προσαγωγης αερα και ενεργεια που χανεται λογω αερισμου και στις δυο περιπτωσεις που αναφερεις θελεις εναλλακτη.

Το δεδομενο του χαμηλοτερου ΔΤ που εβαλε στο τραπεζι ο Μιλτος ειναι αλλο θεμα απο αυτο που λεμε τοση ωρα και εδω πραγματι εχει δικιο αν και δε ξερω ποσο κλεβεις την ΤΟΤΕΕ αν πρεπει να υπερδιαστασιολογησεις το συστημα σου (στη παροχη) για να μην βαλεις εναλλακτη.

 

Υ.Γ. Το ιδιο λεμε λοιπον (για το Υ.Γ. που συμπληρωσες)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.