Μετάβαση στο περιεχόμενο

hkamp

Συντονιστής
 • Περιεχόμενα

  2.471
 • Εντάχθηκε

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Days Won

  15

Φήμη στην κοινότητα

1.205 Άριστη

Σχετικά hkamp

 • Κατάταξη:
  Συντονιστής

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

16.431 profile views
 1. Αυτό είναι το κακό. Ότι δεν έχει. Γιώργο, πιστεύεις ότι θα βάλουν σύντομα επιλογή για ebanking στην Εθνική ή θα τρέχουμε για καιρό με τα ειδοποιητήρια στην ουρά;
 2. Η αναφορά σε μάρκες δεν αποκλείεται αρκεί να μη γίνεται στο πλαίσιο διαφήμισης ή δυσφήμισης.
 3. Ρε συ Γιώργο, δεν είμαι ειδικός αλλά από μια γενική ιδέα που έχω, είναι δυνατόν να μην μπορεί το πρόγραμμα της πλατφόρμας να διαβάζει το πεδίο <<ΜΙΣΘΩΤΟΣ-ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ>> ; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πως σκατά το στήσανε; Από την άλλη ας πούνε <<πληρώστε και στα καπνά θα σας κάνουμε τις επιστροφές>>. Αυτό το <<θα αναρτηθούν αλλά αγνοήστε τα>> δε μου κάθεται. Κάποιος <<από μέσα>> έδωσε τις πληροφορίες στον συντάκτη αλλά όπως είπες ανά 4μηνο βγαίνει και κάτι. Που μπλέξαμε...
 4. <<... οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν και μισθωτή απασχόληση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να λάβουν υπόψη το εκδοθέν ειδοποιητήριο καθώς θα ακολουθήσουν διασταύρωση και εκκαθάριση με τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία ...>> Να μη βγει ειδοποιητήριο μέχρι να γίνει η εκκαθάριση το καταλαβαίνω. Να βγει, να πληρωθεί και μετά να γίνουν επιστροφές κλπ, πάλι το καταλαβαίνω. Το να βγάλουν ειδοποιητήριο και να ζητάνε να αγνοηθεί... αυτό δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Καταλαβαίνει κανείς γιατί υπάρχει περίπτωση να το κάνουν;
 5. hkamp

  Εξαίρεση από έκδοση ΠΕΑ

  Άρθρο 12 Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ..... 7. Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) είναι υποχρεωτική από 1.1.2016
 6. kan, εδώ διαφωνώ καθέτως. Έχω εκπονήσει πολλές ΜΕΑ και από εμπειρία διαπιστώνω ότι πρακτικά αυτό δεν γίνεται. Αυτό βέβαια αφορά εμένα. Νομίζω ότι δεν μπορεί ένας μηχανικός να εκπονεί μελέτη μαντεύοντας. Το κλείνω εδώ γιατί καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε. Αντικειμενικά ισχύει από την 3η εγκύκλιο (και δεν αφορά τον ν. 3661 για να πούμε ότι δεν ισχύει): <<Μετά από την 23.11.2010, σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται η εκπόνηση της ΜΕΑ, υποβάλλονται και μελέτες υδραυλικών και Η/Μ εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την 49731/2010 απόφαση υπουργού Π.Ε.Κ.Α. (ΦΕΚ 498/ΑΑΠ/23.11.2010), με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΦΔΚ 380/Δ/1997)…>> <<Κατά την έννοια της ως άνω τροποποίησης του άρθρου 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, σε περίπτωση έκδοσης οικοδομικών αδειών [με υποβολή ΜΕΑ] θεωρούνται απαραίτητεες οι μελέτες ύδρευσης/αποχέτευσης, θέρμανσης/ψύξης (υπολογισμός ψυκτικών φορτίων) ή κλιματισμού (υποχρεωτικά σε κτίρια του τριτογενούς τομέα), ηλεκτρικών εγκαταστάσεων (ισχυρών και ασθενών ρευμάτων) και σε κτίρια εκτός κατοικιών η μελέτη τεχνικού φωτισμού (φωτοτεχνίας). Λοιπές κατά το άρθρο 25 του Κτιριοδομικού Κανονισμού μελέτες εκπονούνται κατά περίπτωση εφόσον απαιτούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας>>.
 7. Αρα είναι υποχρεωτική πλήρης ΜΕΑ και για <50 τμ. Συνεπώς είναι υποχρεωτικές όλες οι ΗΜ μελέτες και για κτίρια <50 τμ. Θέρμανση, ηλεκτρολογικά, υπολογισμός ψυκτικών φορτίων κ.λ.π.
 8. Ποια τεχνικά συστήματα; Αντλία θερμότητας; Λέβητας πετρελαίου, φυσικού αερίου ή ξυλολέβητας; Τηλεθέρμανση; Με τι δίκτυο και τι μονάδες; Με ποια βοηθητικά συστήματα; Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ή μπόιλερ; Και πάει λέγοντας... Οχι kan. Δεν μπορείς να κάνεις καμιά εκτίμηση, χωρίς μελέτη. Σε κάθε ΠΕΑ εξακριβώνεις την υφιστάμενη κατάσταση και το εκπονείς. Στη ΜΕΑ δεν μπορείς να μαντέψεις. Και αυτά ακολουθώντας τις ΤΟΤΕΕ. <<Δηλαδή μπορείς να εκτιμήσεις το επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης μετά την κατασκευή με το ΠΕΑ και δεν μπορείς πριν κατά τη διάρκεια της ΜΕΑ ;>> Ακριβώς αυτό δηλαδή. Δεν μπορείς. Αυτό με τα 50 τμ, από 1.1.2016 αφορά ξεκάθαρα τα ενοικιαζόμενα και προς πώληση κτίρια/κτιριακές μονάδες. Μέχρι τότε εξαιρούνταν. Και αν ήταν διαφορετικά δεν θα αναφερόταν το στ) της παραγράφου 7 του άρθρου 4.
 9. Kan Δεν μπορείς να κάνεις ΜΕΑ χωρίς περιγραφή ΗΜ συστημάτων. Είναι μελέτη, δεν είναι αποτύπωση. Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα εγκατασταθεί αν δεν μελετηθεί. Και δεν υπάρχουν ελάχιστα σ' αυτή την περίπτωση. Ούτε με <<θεωρητικά>> συστήματα μπορείς να δουλέψεις. Δεν είναι ανύπαρκτα. Είναι άγνωστα. Δεν είναι όπως η θερμομόνωση που λες <<Εδώ για χ λόγους δεν μπορώ να βάλω 8 εκ. μόνωση αλλά βάζω 5 εκ. γιατί αυτό είναι εφικτό>>. Αρα πλήρης ΜΕΑ έστω και χωρίς <<ελάχιστα>>, που να σου βγαίνει το κτίριο σε κάποια κατηγορία, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Το ξαναδιαβάζω και δεν καταλαβαίνω κάτι διαφορετικό. Καταλαβαίνω όμως και γιατί έχεις κι εσύ αυτή τη θεώρηση. Αυτά όλα ισχύουν για κτίρια που δεν εξαιρούνται. Τα κτίρια του στ) εξαιρούνται όπως και αυτά των α΄, γ΄, δ΄, ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 4. Αυτό είναι γραμμένο. Η εντός του των προδιαγραφών κατασκευή της θερμομόνωσης πιστοποιείται όπως πιστοποιούνται και οι άλλες μελέτες. Τα νέα κτίρια <50 τμ μια χαρά παίρνουν ρεύμα και χωρίς ΠΕΑ.
 10. Οχι kan. Για κτίριο <50 τμ δεν προσκομίζεται ΠΕΑ. Και δεν υπάρχει ΜΕΑ* για τέτοιο κτίριο. <<6. Από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου εξαιρούνται οι περιπτώσεις α΄, γ΄, δ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 4.>> Λύση του xml και κατάταξη χωρίς πλήρη περιγραφή και ΗΜ συστημάτων δεν νοείται. Δεν μπορεί να γίνει. (*): Με την έννοια που δίνω εγώ. Μόνο έλεγχος θερμ. επάρκειας <<7. Η έκδοση ΠΕΑ σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.>> Αφορά ενοικιάσεις και πωλήσεις
 11. Για να μη μπερδεύομαι: Οταν λες ΜΕΑ χωρίς τα συστήματα εννοείς μόνο το πρώτο μέρος της ΜΕΑ. Ελεγχος Θερμομονωτικής Επάρκειας. Και τελειώνει η ΜΕΑ. Δεν ασχολούμαστε με τα λοιπά: περιγραφή ΜΘΧ, αερισμούς, σκιάσεις, θερμοχωρητικότητα κλπ, συστήματα ΗΜ κλπ, εισαγωγή δεδομένων στο xml -> κατάταξη. Αν είναι αυτό τότε διαφωνούμε μόνο στο όνομα. Εγώ αυτό το ονομάζω σκέτο ΕΘΕ. Δεν το θεωρώ ΜΕΑ. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία.
 12. Δηλαδή kan λες ότι για όλα τα κτίρια νέα, υφιστάμενα ριζικώς ανακαινιζόμενα , ασχέτως εμβαδού, που εμπίπτουν στον Ν4122 (όχι βιομηχανίες κλπ) απαιτείται ΜΕΑ. Οχι απλό έλεγχο θερμομονωτικής επάρκειας. ΜΕΑ ολοκληρωμένη άσχετα με το αποτέλεσμα της κατάταξης. Ή δεν το κατάλαβα καλά; Υπάρχει ένα θέμα βέβαια με το ότι ο ΚΕΝΑΚ επιτρέπει κατάταξη μικρότερη από Β μόνο στις περιπτώσεις ριζικώς ανακαινιζόμενων κτιρίων. Σε νέο κτίριο <50 τμ, που θα εφαρμόσει μόνο τις απαιτήσεις για θερμομ. επάρκεια (και συνεπώς δεν θα βγαίνει Β με τίποτα) δεν γίνεται πουθενά κάποια αναφορά. Μακάρι να είναι έτσι. Γιατί ΜΕΑ στα κτίρια <50 τμ -> όλες οι ΗΜ μελέτες στα κτίρια <50 τμ -> περισσότερη δουλειά. Αν και απ' ότι ξέρω οι ΥΔΟΜ δεν το βλέπουν έτσι.
 13. Εδώ λίγο μπερδεύτηκα συνάδελφε. Δηλαδή θεωρείς ότι σε τέτοια κτίρια που εμπίπτουν στην περίπτωση της ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να γίνει πλήρης μελέτη ΜΕΑ (έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας + ενεργειακή αξιολόγηση ) αλλά θα πρέπει να τηρηθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις μόνο για τα δομικά στοιχεία (θερμομονωτική επάρκεια) και όχι υποχρεωτικά για τις υπόλοιπες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ; Με την ίδια λογική, ερμηνεύοντας δηλαδή με τον ίδιο τρόπο και την περίπτωση των νέων κτιρίων, η απαίτηση για πλήρη μελέτη ΜΕΑ αφορά και τα νέα κτίρια *. Κάνουμε ΜΕΑ με μόνη υποχρέωση να τηρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της θερμομονωτικής επάρκειας. Εκπονούμε ΜΕΑ κανονική, με οποιαδήποτε κατάταξη προκύψει για το κτίριο. Δεν αρκεί μόνο ο έλεγχος θερμομονωτικής επάρκειας; (*): Νέα κτίρια < 50 τμ.
×

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.