Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

TrMech

Members
  • Περιεχόμενα

    3
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

TrMech's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • One Year In
  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare
  • One Month Later
  • Dedicated Rare

Recent Badges

0

Φήμη στην κοινότητα

  1. Αρχικά, η σκίαση του κιγκλιδώματος δεν δικαιολογεί την μειωμένη παραγωγή στο συγκεκριμένο σύστημα. Σαφώς και θα μπορούσε να αποφευχθεί με χρήση υπερυψωμένων βάσεων. Ωστόσο αυτό καλό θα ήταν να συζητηθεί με τον μελετητή καθώς φαίνεται να σκιάζει και η καπνοδόχος που φαίνεται στην φωτογραφία. Απ' ότι καταλαβαίνω, παράγοντα μειωμένης παραγωγής αποτελεί η επιλογή κλίσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Εύκολα αντιληπτό, συγκρίνοντας την κλίση των φωτοβολταϊκών πλαισίων με αυτή του ηλιακού συλλέκτη για ζεστό νερό χρήσης. Με πρόχειρους υπολογισμούς για το συγκεκριμένο σύστημα η βέλτιστη κλίση των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι στις 30 μοίρες. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς εξαρτάται από το σύστημα στήριξης, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (πχ αέρηδες) και την επίδραση της σκίασης του κιγκλιδώματος μεταβάλλοντας την κλίση. Συνήθως, για σταθερά συστήματα, όταν δεν έχουμε περιορισμό στην κλίση λόγω κεραμοσκεπής, το εύρος κλίσης κυμαίνεται μεταξύ 25-30 μοιρών. Οι 16 μοίρες είναι μία καλή επιλογή για τους θερινούς μήνες (Απρίλιο-Σετέμβριο), ωστόσο τους χειμερινούς (Οκτώβριο-Μάρτιο) η παραγωγή μειώνεται ραγδαία. Συγκεκριμένα, μία μέση τιμή 1.150 kWh/m2 τους θερινούς μήνες, αντιστοιχεί περίπου στις 600 kWh/m2 τους χειμερινούς μήνες. Συμπερασματικά, βλέποντας ξανά την φωτογραφία της εγκατάστασης, καταλαβαίνω ότι ο μελετητής επέλεξε την συγκεκριμένη κλίση με σκοπό την αποφυγή σκιάσεων στην πίσω σειρά των πλαισίων. Τους καλοκαιρινούς μήνες η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη.
  2. Καλησπέρα, επειδή ξεκάθαρη -και αιτιολογημένη- απάντηση δεν μπόρεσα να βρω κάπου, απευθύνομαι στο φόρουμ. Ιδιώτης κατοικεί σε οικία (κύρια με βάση την Φ. Δήλωση) η οποία τροφοδοτείται από εργοταξιακή (Γ21 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ) παροχή (ακόμη). Η παροχή δικαιολογείται σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό λόγω υπολειπόμενων εργασιών που ωστόσο καθιστούν εφικτή την ιδιοκατοίκηση. Οι τελευταίοι λογαριασμοί ρεύματος περιελάμβαναν ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ερώτηση είναι η εξής: Δικαιούται επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος (power pass); *η απάντηση του λογιστή του στην συγκεκριμένη ερώτηση ήταν: "κάνε την αίτηση και αν την δεχθεί το σύστημα έχει καλώς"
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.