Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση υπογείου εκτός οικοδομικής γραμμής


Recommended Posts

Φίλε Αρμενόπουλε, να τολμήσω να ρωτήσω το ακόλουθο, ελπίζοντας σε μία απάντηση: Αν χρησιμοποιήσουμε την παράγραφο 1 του αρθρ. 10 του μεταγενεστέρου της εγγυκλίου που αναφέρεις γνωστού ΠΔ 111 (φεκ 76Α/04) για τα garage, είναι αποδεκτό το συμπέρασμα, ότι καταργήθηκε η υποχρεωτική επιβολή της φύτευσης των οροφών των χώρων εισόδου-εξόδου υπογείου garage εντός προκηπίων, όταν βεβαίως εξασφαλίζεται διαφορετικά η απαιτούμενη φύτευση στο οικόπεδο;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σαφώς επιβάλλεται η φύτευση πάνω από τους υπό τα προκήπια χώρους εισόδου-εξόδου όπως ρητά ορίζει το άρθρο 17 του ΓΟΚ.

 

Το 2000 που τροποποιήθηκε το άρθρο 17 του ΓΟΚ με τον ν.2831/00, επίσης ΔΕΝ υπήρχε απαίτηση φύτευσης του χώρου πάνω από την υπόγεια είσοδο-έξοδο (που μέχρι το 2000 δεν επιτρέπονταν να επεκτένεται κάτω από τα προκήπια). Το ΠΔ 111/04 ΔΕΝ επέφερε καμία αλλαγή στην απαίτηση για φύτευση της οροφής του χώρου εισόδου-εξόδου διότι τέτοια απαίτηση δεν υπήρχε για τον χώρο αυτόν ούτε από το ΠΔ της 25-4-89 (ΦΕΚ 253Δ) που είχε τροποποιήσει την παρ.3 του άρθρου 3 του ΠΔ της 3-8-87, ούτε και από την αρχική μορφή του άρθου 3.

Συνεπώς ουδεμία αλλαγή επήλθε με το ΠΔ 111/04 στην ρητή απαίτηση του άρθρου 17 για την φύτευση του εν λόγω χώρου όταν αυτός βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του προκηπίου σε οικόπεδα με ανηφορική κλίση.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Σύμφωνα λοιπόν με το ΓΟΚ άρθρο 7 και 8 όλες οι κατασκευές του άρθρου 17 δεν μετράνε σε κάλυψη και δόμηση, και σύμφωνα με το άρθρο 28 , ισχύει και για τους οικισμούς το άρθρο 17.Να υποθέσω λοιπόν ότι αυτό που ειπώθηκε παραπάνω για το χώρο στάθμευσης στο προκήπιο ισχύει και για τους οικισμούς σε περίπτωση ανηφορικών οικοπέδων?

Link to comment
Share on other sites

Στην πργρ. 1 του αρθ. 3 του ΠΔ/10-8-87 (ΦΕΚ-749/Δ/87), αναφέρεται ότι επιτρέπεται η είσοδος να επεκτείνεται στον υποχρεωτικά ακάλυπτο (χωρίς να μετρά μόνον στην δόμηση Μανώλη). Στην πργρ. 2 του ιδίου άρθρου Αρμενόπουλε, για την επέκταση του υπογείου χώρου εκτός περιγράμματος αναφέρει "σαφώς", ότι η επέκταση δεν επιτρέπεται εντος του προκηπίου. Αν αντιπαραβάλουμε τα δύο άρθρα (στο ένα σαφής απουσία απαγόρευσης και στο άλλο, αμέσως ακολούθως, σαφής απαγόρευση), νομίζω ότι απορρέει το συμπέρασμα ότι η επέκταση του χώρου εισόδου-εξόδου, κανονικά θα έπρεπε να επιτρέπεται στην πρασιά και πριν από το 2000 και άρα το ΠΔ 111, με την τροποποίησή του, επηρεάζει τις διατάξεις της φύτευσης στην οροφή του χώρου. Τα γράφω όλα αυτά καλοπροαίρετα και χαμογελάω σκεφτόμενος ότι μια τέτοια συζήτηση, "φιλοσοφικού επιπέδου" (και για άλλα ανάλογα θέματα), θα έπρεπε να γίνει με ελεγκτή υπάλληλο τη πολεοδομίας! Να σημειώσω επίσης ότι στην εμπειρία μου έχει καταγραφεί και η άποψη ελεγκτή υπαλλήλου, ο οποίος αρνήθηκε την δυνατότητα εισόδου-εξόδου κάτω από την πρασιά γιατί ο κτιριοδομικός κανονισμός δεν επιτρέπει κατασκευές μέσα στην πρασιά, πέραν του 1/3 της από την Ο.Γ....

Link to comment
Share on other sites

Το επίμαχο εδάφιο που επιτρέπει τις εν λόγω κατασκευές κάτω από την επιφάνεια των προκηπίων προσετέθηκε στο άρθρο 17 του ΓΟΚ το 2000. Δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει το συμπέρασμά σου ότι και πριν το 2000 θα πρέπει επιτρεποταν.

Link to comment
Share on other sites

Όπως προανέφερα, στην πργρ. 1 του αρθ. 3 του ΠΔ/10-8-87 (ΦΕΚ-749/Δ/87), αναφέρεται ότι επιτρέπεται η είσοδος να επεκτείνεται στον υποχρεωτικά ακάλυπτο (το προκήπιο ανήκει στον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο). Αμέσως ακολούθως, στην πργρ. 2 του ιδίου άρθρου, για την επέκταση του υπογείου χώρου εκτός περιγράμματος υπογείου αναφέρεται επακριβώς ότι απαγορεύεται η επέκταση του υπογείου εντος του προκηπίου, με υποχρέωση φύτευσης άνωθεν στις λοιπές περιπτώσεις. Νομίζω ότι συμβαίνει ένα από τα δύο: ή ο νόμος είναι ασαφής και θα έπρεπε να αναφέρει στην πργρ. 1, ότι απαγορεύεται η επέκταση της υπογείας εισόδου εντός του προκηπίου αν αυτό είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης ή δεν το αναφέρει εσκεμμένα (όπως ρητά το απαγορεύει στην περίπτωση της πργρ. 2), διότι θεωρεί ότι επιτρέπεται να κατασκευαστεί η επέκταση εντός της πρασιάς. Αυτά από το 1987. Το 2000 έγινε υποχρεωτική η φύτευση της οροφής του χώρου της υπογείας εισόδου που κατασκευάζεται εντός της πρασιάς και η κατασκευή της μόνον μετά από έγκριση αρχιτεκτονικής επιτροπής, πράγμα που δεν ίσχυε πριν. Το 2004 με το ΠΔ111 άλλαξαν οι διατάξεις περί φύτευσης στις επεκτάσεις υπογείων χώρων σταθμεύσεως εκτός περιγράμματος, αλλά στο άρθρο 17 δεν έγινε καμμία αλλαγή. Και εκεί, θεωρώ ότι υπάρχει μία κάποια σύγχιση, για το αν δηλαδή δεν έγινε η τροποποίηση του 17 διότι ο νομοθέτης απαιτεί την φύτευση της οροφής (που είναι πιθανόν) ή αν δεν έγινε η τροποποίηση του 17 γιατί υπερισχύει η κατάργηση της υποχρεωτικής φύτευσης εκτός περιγράμματος, του 2004, όταν καλυπτεται το ποσοστό από το υπόλοιπο οικόπεδο.

Edited by sgp
Link to comment
Share on other sites

Τελικά λοιπόν τι υπερισχύει για τους οικισμούς? Οτι λέει το άρθρο 17 , το 7, 8 του ΓΟΚ ότι δηλ επιτρέπεται και δεν μετράει ούτε δόμηση ούτε κάλυψη? Γιατί έτσι όπως τα γράφεις με αντικρουόμενα άρθρα αφήνει το περιθώριο σε διάφορες ερμηνείες

Link to comment
Share on other sites

Η εκτίμησή μου είναι ότι η επέκταση της εισόδου υπογείου χώρου στάθμευσης εντός προκηπίου, μετρά στην κάλυψη (και όγκο ότι προεξέχει) αλλά όχι στην δόμηση (και για τους οικισμούς). Για το θέμα της φύτευσής του, νομίζω ότι υπάρχει μία Δελφική ασάφια (για να εκφραστώ κομψά), έτσι όπως περιπλέκονται οι νόμοι. Και για αυτό, αν έπρεπε να ερμηνευτεί η διάταξη από υπάλληλο, θεωρώ δεδομένο ότι θα ελαμβανόταν ως αποδεκτή, η δυσμενέστερη για τον πολίτη άποψη, δηλαδή η αναγκαιότητα της φύτευσης. Έτσι θα είχαμε φυτεμένο χώρο (υποθέτω 1 μ, δεν αναφέρεται πουθενά αλλά εννοείται), να μετρά στην κάλυψη.

Για την ιστορία να αναφέρω ότι υπάρχει και ένα θεματάκι, για το που τοποθετείται η πόρτα εισόδου στην περίπτωση αυτή. Αν δηλαδή επιτρέπεται να τοποθετηθεί στο εξωτερικό τμήμα του χώρου επέκτασης (εντός πρασιάς) ή αν πρέπει να τοποθετηθεί στο περίγραμμα του κανονικού υπογείου. Η απάντηση είναι ανάλογη με την προηγούμενη.

Link to comment
Share on other sites

Οι εν λόγω κατασκευές του άρθρου 17 δεν προσμετρούν κάλυψη όπως σαφώς προκύπτει από το άρθρο 8 του ΓΟΚ. Ούτε και η εκτός προκηπίου επέκταση του υπογείου για είσοδο-εξοδο προσμετρά κάλυψη. Ο περιορισμός της είναι να μην ξεπερνά συνολικά τα 30τμ (προκήπιο + λοιπός υποχρεωτικός ακάλυπτος). Φύτευση επιβάλλεται σε όλη την έκταση πανω από την είσοδο-έξοδο εντός του προκηπίου και σε όση επιπλέον εκτός του προκηπίου απαιτείται ώστε να τηρούνται συνολικά για τον ακάλυπτο οι διατάξεις του κτιριοδομικού.

Επίσης οι χώροι αυτοί δεν μετρούν στον όγκο αφού δεν επιτρέπεται να προεξέχουν αλλά σύμφωνα με το άρθρο 17 επιτρέπονται με τον όρο να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των

προκηπίων.

 

Τονίζω ότι ο χώρος εισόδου-εξόδου που κατασκευάζεται κάτω από τον υποχρεωτικό ακάλυπτο και εκτός προκηπίου μέχρι το ΠΔ 111/04 δεν είχε υποχρέωση φύτευσης και ούτε απαιτούνταν να υπόκειται τουλάχιστον 1μ της οριστικής στάθμης του εδάφους. Με το ΠΔ 111/04 επεκτάθηκε ουσιαστικά η υποχρέωση φύτευσης και στο εκτός προκηπίου τμήμα του εν λόγω χώρου και σε καμία περίπτωση δεν καταργήθηκε η υποχρέωση φύτευσης του συνόλου του εν λόγω χώρου όταν αυτός βρίσκεται στο προκήπιο. Η επέκταση της υποχρέωσης για φύτευση έγινε διότι είχε παρατηρηθεί πως το μέχρι τότε δικαίωμα μη φύτευσης έκτασης 30τμ ακαλύπτου χώρου, ανεξάρτητα από το μέγεθος του ακαλύπτου, οδηγούσε σε καταστρατήγηση των διατάξεων περί φύτευσης του κτιριοδομικού.

 

Τέλος δεν γνωρίζω να υπάρχει καμια απαγόρευση σχετικά με την δυνατότητα τοποθέτησης της θύρας του χώρου στο κάτωθεν του προκηπίου τμήμα.

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς , όπως και εγώ από την αρχή είχα αντιληφθεί. επιτρέπεται και στους οικισμούς και δεν μετράει ούτε δόμηση ούτε κάλυψη, υποχρεούται σε φύτευση και προφανώς είναι όλη η κατασκευή υπό τη γη.Να το δυσκολέψω λιγάκι.Σε παραδοσιακούς οικισμούς με ιδιαίτερα προεδρικά διατάγματα ή σε αυτούς του 78 , εφόσον δεν αναφέρεται κάτι σχετικό εκεί μέσα λέτε ότι ισχύει ή όχι?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.