Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο εκτός περιγράμματος οικοδομής σε ειδικό κτήριο


Recommended Posts

Ενα υπόγειο που προεξεχει απο το περιγραμμα της οικοδομής και δεν προορίζεται για χωρο σταθμευσης αλλα για βοηθητικό χωρο μετραει στη δόμηση ολόκληρο η μόνο το τμήμα του που προεξεχει? Η κάλυψη και ο όγκος? Το συγκεκριμένο υπόγειο ειναι ολοκληρο κατω απο την σταθμη του εδάφους. Εκανα μια αναζητηση σε παλιοτερα θέματα αλλα δεν εβγαλα άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί να κάνεις τέτοιο υπόγειο και για βοηθητική χρήση και να μετρήσει στη δόμηση?? Δεν είναι πολύ κρίμα?? :?:

 

Κατά την εμπειρία μου υπάρχει περίπτωση να μετρήσει στη δόμηση και παραπάνω τμήμα από το τμήμα που προεξέχει, ειδικά στην περίπτωση ενιαίου χώρου που επεκτείνεται και εκτός και εντός περιγράμματος. Κατά περίπτωση μπορεί να μετρήσει και όλο το υπόγειο, δηλαδή ότι επικοινωνεί με πόρτες με το τμήμα που βρίσκεται εκτός περιγράμματος.

 

Από ότι αντιλαμβάνομαι θα μετρήσει και στην κάλυψη, άρα για να το πραγματοποιήσεις θα πρέπει να έχεις υπόλοιπο καλύψεως. Δεν νοείται δόμηση εκτός καλύψεως.

 

Η μέτρηση όγκου θα γίναι σύμφωνα με τα ισχύοντα. Ότι είναι πάνω από το έδαφος θα μετρήσει. Αν όλο είναι κάτω από τη στάθμη εδάφους, τότε ο όγκος του είναι 0.

 

Συγχώρεσε με συνάδελφε, αλλά εάν δεν είναι κάποιο ειδικό κτίριο, τότε είναι κακή επιλογή αναφορικά με την εκμετάλλευση του διαθέσιμου συντελεστή δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

ε) Εφόσον οι πολεοδομικές διατάξεις το επιτρέπουν (ποσοστό κάλυψης) και με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 9, ο υπόγειος όροφος της οικοδομής μπορεί να κατασκευαστεί σε επαφή με το πλάγιο ή οπίσθιο όριο του οικοπέδου έστω και αν οι όροφοι απέχουν από το όριο αυτό, εφόσον η επιφάνεια που βρίσκεται έξω από το περίγραμμα προσμετρηθεί στο σ.δ. (Έγκρ. 113/86 και συμπλήρωσή της).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ nza και dargi. Κριμα είνα αλλα το οικοπεδο εχει μερικες χιλιαδες τ.μ. δομησης.

Ειναι ειδικό κτιριο, και ειναι απαιτηση του πελάτη αυτο το υπόγειο. Το μόνο που βρηκα στον Γ.Ο.Κ. ειναι στο αρ. 7 περίπτωση Βα που λεει οτι εφοσον το υπόγειο εξυπηρετει ηλεκτομηχανολογικο εξοπλισμο(και αυτο προβλέπεται να γίνει) δεν συμπεριλάμβάνεται στο Σ.Δ. αλλα δεν αναφερει κατι για το περίγραμμα.

Εφοσον είναι κατω απο το εδαφος πιστευεις οτι πρεπει να μετρησει και στην κάλυψη?

dargi τι είδους ειναι το εγγραφο που αναφερεις, πως μπορω να το ψάξω?

Link to comment
Share on other sites

Καλά το " 'πιασα " οτι θα πρέπει να είναι κάποιο ειδικό κτίριο. Άρα δεν είναι βοηθητική χρήση αλλά Η/Μ εξοπλισμός / χώρος.

 

Με πιάνεις αδιάβαστο. Πάντως δεν είναι απαραίτητο να εκπέσει εκτός Σ.Δ. με πολύ απλό τρόπο. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες είναι πολύ καχύποπτες για Η/Μ χώρους και Η/Μ ορόφους που τελικά μετατρέπονται σε βοηθητικούς χώρους και τέλος σε χώρους κύριας χρήσης. Και τελικά ο τίμιος δε μπορεί να το κάνει. . .

 

Πολύ φοβάμαι οτι μετράει στην κάλυψη. Είναι τμήμα του κτιρίου και δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις στο άρθρο 8.3. του Γ.Ο.Κ.

 

Πολύ προσοχή με τον Μηχανολόγο εάν μπορείς κάποια Η/Μ να τα τοποθετήσεις εκτός περιγράμματος κτιρίου χωρίς υπερκείμενη δηλαδή δόμηση. Λεβητοστάσια για παράδειγμα δεν τοποθετούνται εκτός. Ρώτα και τον Μηχανολόγο σου για τη συγκεκριμένη Η/Μ χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω και πάλι και τους δύο γιατι παιδευτικα πολυ σήμερα με αυτο και επιτελους εβγαλα άκρη.

Η εγκυκλιος αυτη υπαρχει και στα downloads, πολυ χρησιμη, εκει βρηκα και αυτο:

''Επιφάνεια που καταλαμβάνει το κτίριο, θεωρείται η κάλυψη του οικοπέδου σύμφωνα με την παρ. 25 του άρθρου 2. Ο υπόγειος όροφος δηλαδή, μπορεί να επεκτείνεται και κάτω από τους ημιυπαίθριους χώρους, τα αίθρια και τους φωταγωγούς.'' και επειδη τυχαινει πάνω απο το περγραμμα του τμηματος του υπογειου που προεξεχει να υπαρχει Η-Χ θεωρω οτι ολο το υπογειο δεν μετρα ουτε στην καλυψη ουτε στη δομηση.

Θα συμβουλευτω και τον μηχανολογο μου και θα επανέλθω σε οτι αφορα την διαταξη των εγκαταστασεων στο υπογειο ειδικου κτιριου.

Link to comment
Share on other sites

Βρε! Θα σου φωνάξω τώρα. . .

 

Εάν έχεις ημιυπαίθριο στην υπερκείμενη στάθμη, τότε:

α. είσαι ΕΝΤΟΣ περιγράμματος, όχι εκτός. Και

β. . . .και βέβαια εντός καλύψεως / εκτός Σ.Δ.

 

άρα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Έλεγξε τα μηχανολογικά / πρόσεξε να μην έχεις κάτι Η/Μ που δεν επιτρέπεται κάτω από χώρους κίνησης και όλα πάνε κατ' αρχήν μια χαρά στο συγκεκριμένο υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

Τι να πω...απαραδεκτος δεν το ήξερα, δεν ειναι το φόρτε μου ο ΓΟΚ, οσο και να διαβάζω τα ξεχναω με την καταθεση του φακέλου. Ο η-χ ηταν λίγο πιο μέσα απο το το τμημα του υπογειου που προεξειχε και ετσι τον μεγαλωσα λίγο ωστε να ερθει ακριβως απο πάνω.

Link to comment
Share on other sites

ο μηχανολόγος μάλλον θα σου πει ότι ούτε κάτω απο το τμήμα του ημιυπαιθρίου ειτρέπονται Η/Μ εγαταστάσεις!

 

όσο για την τελευταία σου παρατήρηση που αφορά τη γνώση ΓΟΚ, πρέπει να κάνουμε υπνοπαιδεία νομίζω, αλλίως δεν βλέπω φως!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.