Μετάβαση στο περιεχόμενο

ισχυς Ν 690/48


Recommended Posts

O N. 690/48 (περι συμπληρώσεως των περί σχεδίων πόλεως διατάξεων) και συγκεκριμένα το άρθρο 2: παρ1 αναφέρει οτι απάγορεύεται η μεταβίβαση κυριότητος οικοπέδων, επαγόμενη τη δημιουργία οικοπέδων μη άρτιων... και η παρ.3 αναφέρει οτι πάσα δικαιοπραξία έχουσα αντικείμενον απαγορευμένη (κατά τις παρ 1 & 2) μεταβίβαση κυριότητος είναι αυτοδίκαια κ εξ΄αρχής άκυρη.

 

Στην περιοχή ισχύει το φεκ 138Δ (πδ 3.3.81) (όροι κ περιορισμοί δόμησης οικισμών προ του 23 στερουμενων εγκεκριμένου ρυμοτομικού). Υπάρχει κ Γ.Π.Σ. το οποίο όμως δεν εφαρμόζεται.

 

Έχω μια περίπτωση μιας οικοπεδικής έκτασης η οποία έχει κοπεί το 1982 με διαθήκη σε 2 επιμέρους οικόπεδα εμβαδού μικρότερου της αρτιότητας. Ερ. Τα συμβόλαια που εχουν γίνει είναι άκυρα βασει του 690/48; H' δεν ισχύει στην περίπτωση μου κ έχω απλά 2 οικόπεδα μη άρτια κ μη οικοδομησιμα;

Link to comment
Share on other sites

Αν το αρχικό οικόπεδο είναι άρτιο στον κανόνα και συμφωνούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες μπορούν να τα συνενώσουν πάλι.

Αν το αρχικό μπαίνει σε παρεκλίσεις ή δε συμφωνούν, νομίζω το καλύτερο είναι να ακυρωθούν τα συμβόλαια με δικαστική απόφαση.

Αυτοδίκαιη ακυρότητα δεν γνωρίζω κάποια περίπτωση, θεώρησε τα απλά μη άρτια μη οικοδομήσιμα και μην μπλέκεις εις βάθος.

 

ΥΓ ο 690/48 νομίζω ότι αφορά μόνο τα εντός σχεδίου

Link to comment
Share on other sites

Το έχω αντιμετωπίσει αλλά έχει περάσει αρκετός καιρός και δε θυμάμαι πως το μπάλωσε ο συμβολαιογράφος. Η κατάτμηση είχε γίνει μέσω διαθήκης του πατέρα προς τα παιδιά του και τα οποία παιδιά του την χρησιμοποίησαν χωρίς να προβούν σε συμβολαιογραφική πράξη (λογικό εφόσον ήταν διαθήκη) και έκαναν αποδοχή του ακινήτου ως δυο ανεξάρτητα.

Μπαλώνεται πάντως ... ως συνιδιοκτησία ...

Link to comment
Share on other sites

Ρώτησα στην πολεοδομία της περιοχής κ μου απάντησαν οτι ο 690/48 ισχυει μόνο στα εντος σχεδίου. Επομένως τα οικόπεδα που προέκυψαν από την εν λόγω κατάτμηση είναι μη άρτια κ μη οικοδομήσιμα.

 

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.