Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Διατηρητέα και Τουαλέτες Α.Μ.Ε.Α


Recommended Posts

Παιδιά..βοήθεια, έχω ένα κατάστημα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια το οποίο είναι διατηρητέο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαθέτω τραπεζοκαθίσματα και έναντι του κτιρίου τα οποία πληρώνω και αδειοδοτούνται από τον Δήμο. Φέτος όμως μου λένε οτι εγκρίνουν μόνο οτι αναγράφεται στην άδεια. Η άδειά μου είναι του 97 και σε καμμία περίπτωση δεν καλύπτει τα τραπεζοκαθίσματα που έχω ή Α.Μ.Ε.Α τουαλέτες που μου ζητάνε. Υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστός ή νομοθεσία που διέπει τα διατηρητέα ώστε ν' αποφύγω γκρεμίσματα και αλλαγή σχεδόν όλου του καταστήματος; Ευχαριστώ..

Link to comment
Share on other sites

Για τα τραπεζάκια δε θα ήθελα να σχολιάσω τίποτα.. Κακώς έδιναν άδειες.

Για τις τουαλέτες ΑΜΕΑ όμως, αν θέλουμε κάποτε να λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα θα πρέπει να σκεφτούμε και αυτούς. Αλλιώς γράψε έξω στην πινακίδα του μαγαζιού σου "απαγορεύονται οι ΑΜΕΑ - είμαι διατηρητέο και προωθώ τον πολιτισμό"

Link to comment
Share on other sites

Εμένα (σε διατηρητέο) η εφορεία Νεωτέρων (ή μάλλον δεν θυμάμαι ποιά ήταν) δεν μου επέτρεψε

1. Να διαπλατύνω μια πόρτα (των 90 εκ) κατά ένα μέτρο για να ενωθεί το κατάστημα με την αποθήκη της πίσω πλευράς του αλλά

2. ούτε και ράφια να βιδώσω στους τοίχους προκειμένου να το κάνω παραδοσιακό παντοπωλείο

 

Δες επομένως την εφορεία στην οποία υπάγεται το κατάστημά σου (έτσι κιʼ αλλιώς πρέπει να πάρεις έγκριση και απʼ αυτήν)

Link to comment
Share on other sites

Κεραμ,

 

σχετικά με την υποχρέωση για δημιουργία WC για ΑΜΕΑ στο κατάστημά σου, απο τη στιγμή που είναι διατηρητέο, το ζήτημα περιπλέκεται και θα στο αναλύσω παραθέτοντας τη δική μου εμπειρία για πελάτη με παρόμοιο περιστατικό.

Η αρμόδια υγειονομική αρχή θυμήθηκε κατα την αυτοψία στο κατάστημα οτι πρέπει το κατάστημα να συμορφωθεί με το ΓΟΚ (Νόμος 2831/2000) και να προστεθεί WC για ΑΜΕΑ (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δε το ζητούσε), οπότε άρχισε το κηνύγι θησαυρού. Στην παράκλησή μου προς τους υπαλλήλους του υγειονομικού για βοήθεια και λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα μου απάντησαν πως δεν είναι αρμόδιοι και πρέπει να ρωτήσω την πολεοδομία.

 

Ψάχνωντας τους νόμους λοιπόν βρήκα την Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ.94643/07 (το περιφερειακό υγειονομικο τμήμα που επισκέφτηκα δεν την είχε!!!!), η οποία σχετικά με την προσθήκη WC ΑΜΕΑ αναφέρει συνοπτικά τα εξής:

 

---<<...σε όλα τα νέα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων η άδεια οικοδομής έχει εκδοθεί μετά τις 13/6/2000...,...που εξυπηρετούν καθισμένους πελάτες και τα οποία διαθέτουν κλειστή ή/και υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων συνολικού εμβαδού μεγαλύτερου των 100 τ.μ.>>

και έπειτα: <<...τα ήδη λειτουργούντα καταστήματα οφείλουν να συμμορφωθούν, λαμβανομένων υπόψη των εκ της πολεοδομικής νομοθεσίας προβλεπόμενων εξαιρέσεων που αφορούν δυνατότητα προσβασιμότητας, παραδοσιακά κτίσματα, διατηρητέα κτίρια κλπ...>>

 

Διαβάζοντας αυτή την παράγραφο και ρωτώντας όλους τους συναρμόδιους φορείς (Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης σχετικά με τα διατηρητέα, Υπουργείο Υγείας, σύλλογο εποπτών δημόσιας υγιεινής κ.α.) έψαχνα να βρώ κάτω απο ποιές προϋποθέσεις εξαιρούνται τα διατηρητέα αλλά δεν βρήκα καμία σαφή αναφορά στο ζήτημα αυτό παρα μόνο στην πρόταση της παραπάνω ΥΔ., με την οποία ομώς δεν μπορεί η πολεοδομία να γνωμοδοτήσει για την εξαίρεση των διατηρητέων.

 

Έχοντας σπαταλήσει μία βδομάδα προς λάθος κατεύθυνση, ξεκινάμε τη διαδικασία για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας στην πολεοδομία για την κατασκευη του WC και έπειτα απο τον έλεγχο της ΕΠΑΕ δόθηκε η έγκριση απο την πολεοδομία.

 

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να αναθέσεις σε μηχανικό της περιοχής σου (σίγουρα όχι στον kosmas85) να ψάξει το κατα πόσο είναι δυνατή η κατασκευή του WC με τις προδιαγραφές (διαστάσεις κ.α) του ΥΠΕΚΑ στο χώρο του διατηρητέου, διότι αν πρέπει να γκρεμιστούν ντουβάρια θα πρέπει να πάρετε άδεια απο το ΥΠΕΚΑ, την ΕΠΑΕ και την πολεοδομία. Συνεπώς η εξαίρεση του διατηρητέου μπορεί να προκύψει μόνον απο αρνητική απάντηση των προαναφερθέντων υπηρεσιών σχετικά με τεχνικές δυσκολίες προσβασιμότητας ή ζητημάτων που θίγουν το φέροντα οργανισμό του διατηρητέου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία στείλε μου ενα προσωπικό μήνυμα (pm)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο,Cos_tas θα επικοινωνήσω..ευχαριστώ, Kosmas85 δεν διαφωνούμε σε κάτι επί της ουσίας αλλά εμένα όταν αδειοδοτήθηκα αλλά και κατά την πορεία μέχρι και πέρυσι(14 χρόνια) κανένας δεν μου ζήτησε τίποτα..εγώ έχω ευαισθησία και δεν προσπαθώ να την γλυτώσω απλά προσπαθώ αυτό να γίνει με ομαλο τρόπο και όχι ξαναχτίζοντας το μαγαζί ή σφραγίζοντάς το..και μάλιστα τη στιγμή που υπάρχουν στη χώρα πάρα πολλά μαγαζιά που δεν έχουν τουαλέτα η λειτουργουν με άλλη άδεια..

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως στο ΦΕΚ της απόφασης για το διατηρητέο αναγράφεται ποιο τμήμα του κτιρίου είναι διατηρητέο.Υποθέτω λοιπόν πως π.χ αν θέλεις μεγαλύτερη είσοδο και αυτή είναι διατηρητέα δε θα σε αφήσουν να την μεγαλώσεις.Αν πάλι όλος ο εσωτερικό χώρος είναι διατηρητέος πάλι τίποτα δε θα σε αφήσουν να κάνεις.Για δες και αυτή την πληροφορία από το ΦΕΚ..

Ωστόσο ρίξε και μια ματιά στο ΦΕΚ 18 Β 15-1-2002 για κάποιες προδιαγραφές.Μπορείς να το βρεις ελlεύθερα στο http://www.et.gr

Link to comment
Share on other sites

Έλα την γλυτώνεις

Δεν πρόκειται να σου επιτρέψουν νομίζω

(σε ιστορικό -είχε σκοτωθεί κάποιος Δήμαρχος μέσα στο κτίριο-έχει και πέντε αρχιτ στοιχεία εξωτερικά-και σου ανέφερα ήδη ότι ούτε στηρίγματα δεν μου επέτρεψαν)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.