Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανολόγος υπεύθυνος ασφαλείας και συντήρησης βιομηχανικού χώρου.


vagmavra

Recommended Posts

Καλημερα συναδελφοι

 

Ενας γνωστος που εχει εγοστασιο παραγωγης πλαστικων και λευκοσιδηρων δοχειων μου εκανε μια προταση συνεργασιας στον τομεα ασφαλειας-συντηρησης του εργοστασιου.

Tο εργοστασιο εχει ενα βιβλιο συντηρησης μηχανηματων-τηρηση κανονων ασφαλειας το οποιο πρεπει να υπογραφει καποιος μηχανικος,μετα απο επιβλεψη συντηρησης μηχανηματων και τηρηση κανονων ασφαλειας-εξοπλισμου ασφαλειας.

Οταν τον ρωτησα εκτος απο την υπογραφη τι αλλο χρειαζεται σαν προεργασια για να μπει αυτη ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ, ο προηγουμενος ερχοταν μια φορα το εξαμηνο επινε καφε υπεγραφε για 6 μηνες πληρωνοτανε και εφευγε...:shock::shock::shock:

Ψαχνοντας λιγο στο γραφειο βρηκαμε οντως το βιβλιο που υπογραφει ο μηχανικος με ενα στανταρ κειμενο ημερομηνια και υπογραφη, μια μελετη αναλυσης επικινδυνοτητας αναλογα με το μηχανημα και την θεση εργασιας του εργοστασιου (χρονολογιας 2002), καποια σχεδια πυροσβεσης-φωτισμου κινδυνου (απο τα οποια δεν υπαρχει τπτ εγκατεστημενο) και καπου μου ειπε οτι υπαρχει και ενα εγγραφο της επιθεωρησης εργασιας με καποιες απαιτησεις για το κτηριο..

 

Εγω επισκεφθηκα την επιθεωρηση εργασιας και ζητησα καποια αντιγραφο ή εγγραφο που να αναφερει τις απαιτησεις για τετοιου ειδους κτηρια, αλλα ο υπαλληλας ειναι σε βακασιον και επιστρεφει απο αρχες Σεπτεμβρη που μου ειπαν να ξαναπερασω μια βολτα...

 

Να σημειωσω οτι ο ιδιοκτητης φαινεται οτι εχει ορεξη να κανει δουλιτσες για να νομιμοποιησει τις εγκαταστασεις και να ειναι καλυμενος σε τυχον ελεγχο, χωρια που εγω του το ξεκαθαρισα οτι εαν δεν γινουν ολα οπως πρεπει στον μεγαλυτερο βαθμο συνεργασια δεν υπαρχει. Μου ειπε δε το εξης '' Εκτος του οτι τον πληρωνω τσαμπα, αμα μου κανουν ελεγχο θα με σκισουν '' δλδ ξερει οτι ειναι ακαλυπτος με την παρουσα κατασταση.

 

Θα ηθελα την βοηθεια σας στο πως ξεκιναμε και χειριζομαστε τετοια θεματα, δλδ τι εγγραφα χρειαζεται να μαζεψω και απο που και τι ενεργειες χρειαζονται...μια κατευθυνση απο καποιον που εχει ασχοληθει με τετοιου ειδους υποθεσεις..

Δυστυχως δεν εχω καμια επαφη με το ελευθερο επαγγελμα και με τετοιου ειδους ασχολιες καθως εργαζομαι σε τεχνικη εταιρια, ομως με το συγγεκριμενο θεμα θα ηθελα να ασχοληθω γιατι κρινω οτι δεν ειναι κατι ιδιαιτερα χρονοβορο και οτι θα μπορω να εχω ενα εξτρα εισοδηματακι να ισοφαρισω τουλαχιστον τις μειωσεις που μου εχουν κανει το 2011..

 

Ευχαριστω για τον χρονο και την βοηθεια σας..

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς μάλλον είσαι σε λάθος ενότητα. Θα έπρεπε να βάλεις το ερώτημα στον τομέα "Ασφάλεια-Υγιεινή" μια και όπως καταλαβαίνω για καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας (ΤΑ) πρόκειται και έχει διαφορά από τον επιβλέποντα μηχανικό. ;)

 

Επομένως πρέπει να :

 

(1) γνωστοποιήσεις στην Επιθεώρηση εργασίας την ¨πρόσληψη¨σου που γίνεται με το Έντυπο με τίτλο «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ / ΓΙΑΤΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ». Το εν λόγω έντυπο υφίσταται σε δύο τύπους «Έντυπο Ι» και «Έντυπο ΙΙ», το δεύτερο εκ των οποίων αφορά επιχειρήσεις που διαθέτουν παραρτήματα. Στα έντυπα αυτά αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του ΤΑ , η σχέση εργασίας, ο χρόνος ετήσιας απασχόλησης ΤΑ και το πρόγραμμα εργασίας τους . (παρ. 4, άρθρο 9 του Ν. 3850/2010).

Εσύ θα συμπληρώσεις το Έντυπο 1.

 

(2) κοινοποιήσεις στην Επιθεώρηση εργασίας ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΑ σε περίπτωση εξωτερικού συνεργάτη ή ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ σε περίπτωση υπαλλήλου της επιχείρησης ή υπηρεσίας (παρ.5 και 6, άρθρο 9 του Ν. 3850/2010).

Εσύ θα κάνεις σύμβαση εξωτερικού συνεργάτη και καλό είναι να την θεωρήσεται και στην εφορία.

 

(3) γνωστοποιήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας τα ουσιαστικά σου προσόντα προσκομίζοντας :

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (παρ. 4, άρθρο 9 & παρ. 1, άρθρο 11, Ν. 3850/2010)

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ για τους Μηχανικούς Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (παρ. 1, άρθρο 11, Ν. 3850/2010) .

 

Κατόπιν αναλαμβάνεις Τεχνικός Ασφαλείας και ξεκινάς να κάνεις παρατηρήσεις στον εργοδότη τις οποίες καταγράφεις στο "Βιβλίο υποδείξεων Τεχνικού Ασφαλείας". Επίσης πρέπει να υπάρχει "Βιβλίο Ατυχημάτων" και "Γραπτή εκτίμηση Επαγγελματικού κινδύνου".

 

Αυτά για να ξεκινήσεις :???:

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρω τα παρακάτω με αντικείμενο εξειδικευσης την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

-Το εργοστάσιο έχει ανυψωτικά μηχανήματα? (Γερανογέφυρες, κτλ). Αν ναι τότε πρέπει να τα περάσεις από επιθεώρηση από φορέα πιστοποίησης (πχ ΕΒΕΤΑΜ, TUV, Lloyds, κτλ) και να τα εφοδιάσεις με το κατάλληλο πιστοποιητικό.

-Το εργοστάσιο διθέτει "Μηχανήματα Έργου"? (Δηλ. περονοφόρα, κτλ) Το ίδιο ισχύει και γι αυτά.

-Το εργοστάσιο διαθέτει ατμολέβητες και ατμοπαραγωγικές διατάξεις? Αν ναι, θα πρέπει να τηρείς το βιβλίο λειτουργίας του λέβητα (που αφορά την παραγωγική διαδικασία, όχι την θέρμανση χώρων παραγωγής), να μετράει ο τεχνίτης επίβλεψης επίβλεψης τα καυσαέρια μία φορά τουλάχιστον σε κάθε βάρδια λειτουργίας και εσύ να τα καταχωρείς και να τα υπογράφεις στο βιβλίο αυτό.

-Πρέπει να εφοδιάσεις το εργοστάσιο με το "Βιβλίο καταχώρησης συντηρήσεων πυροσβεστικού εξοπλισμού". Απευθύνσου στην τοπική πυροσβεστική υπηρεσία για να σου πουν πως θα το προμηθευτείς.

-Με αεροφυλάκια τι γίνεται? Αν υπάρχουν τότε θα πρέπει να πιστοποιηθούν αν το γινόμενο της πίεσης λειτουργίας επί την διάμετρο ξεπερνούν τα 3000 ατμ χ μμ. Για την έκδοση του πιστοποιητικού θα απευθυνθείς στον φορέα πιστοποίησης που σου ανέφερα.

-Τι γίνεται με εγκατάσταση κυσίμων αερίων? (ασετυλίνη, φυσ. αέριο, κτλ) Αν υπάρχει θα πρέπει να ανατρέξεις στην αντίστοιχη νομοθεσία για το πως πρέπει να είναι η εγκατάσταση και τι ελέγχους πρέπει να κάνεις.

-Με την προληπτική συντήρηση τι γίνεται? Πρέπει να στήσεις ένα σύστημα προληπτικής συντήρησης. Ξέρεις, βάση δεδομένων ημερολογιακές καταχωρήσεις, κτλ.

-Με το περιβάλλον θα ασχοληθείς εσύ? Τότε θα πρέπει να δεις τι γίνεται με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τους περιβαλλοντικούς όρους που πρέπει τηρούνται κατά την παραγωγική διαδικασία.

Ανέτρεξε στην βιβλιοθήκη νομοθεσίας του ΕΛΙΝΥΑΕ (ευτυχώς είναι free) για να εντοπίσεις την σχετική νομοθεσία, ψάξε και στο φορουμ σε σχετικές συζητήσεις, κάν'τα όλα ένα πακέτο και μετά παρουσίασέ τα στον συνεργάτη σου για να δεις πως θα κινηθείτε.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και καλη εβδομαδα κύριοι

Σας ευχαριστώ πολύ για την πολυτιμη βοήθεια σας.

 

 

@Μαρκετακης Ιωαννης απαντω ενα ενα

 

1) Ανυψωτικα μηχανηματα δεν εχει

2) Απο περονοφορα εχει δυο κλαρκ

3) Δεν εχει ατμολεβητες

4) Αεροφυλακια δεν εχει

5) Υγρα καυσιμα δεν εχει- εχει ομως Υποσταθμο της ΔΕΗ

6) Η συντηρηση των μηχανηματων γινεται κανονικοτατα, απλα εγω πρεπει να τα καταγραφω και να τα καταχωρω απο οτι καταλαβα

7) Δεν εχουμε συζητησει κατι για το περιβαλλον και δεν προκειται να αναμειχθω διοτι στο προαυλιο του εργοστασιου γινεται χαμος..

 

Το εργοστασιο εχεις τα εξης μηχανηματα :

5 μηχανες ΙΒΜ (Injection Βlow Moulding = φουσκωτικές βαρελομηχανές)

2 σπαστηρες πλαστικού

3 τρυπανια για την αφαιρεση του στομιου

2 κλαρκ

2 φορτηγα οχηματα (για την μεταφορα των βαρελιων)

 

Απο οτι καταλαβα δεν υπαρχει καποιο τυποποιημενο εγγραφο υποχρεωσεων του Τ.Α. αλλα αυτες διαμορφωνονται αναλογα με το ειδος της επιχειρησης... ?

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω τα πρώτα που πρέπει να κοιτάξεις:

 

1) Από την Πυροσβεστικη θα προμηθευτείς (αν δεν έχει) το κόκκινο βιβλίο ("Βιβλίο καταχώρησης συντηρήσεων πυροσβεστικού εξοπλισμού") και τη μελέτη πυροπροστασίας. Ελέγχεις αν έχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας και αν δεν έχει κάνεις αίτηση για καινούργιο. Ελέγχεις αν τηρείται η μελέτη πυροπροστασίας και κάνεις υποδείξεις όπου χρειάζεται. Αν δεν υπάρχουν ας πούμε οι πυροσβεστήρες ή είναι ληγμένοι απαιτείς να αλαχθούν. Κάθε χρόνο συμπληρώνεται το βιβλίο και υπογράφεται (π.χ. αυτός που αναγομώνει τους πυροσβεστήρες κάθε χρόνο βάζει σφραγίδα και υπογραφή στο κόκκινο βιβλίο, εσύ αν ελέγχεις το σύστημα πυρόσβεσης κλπ)

 

2) Ελέγχεις όλες του τις άδειες και κοιτάς αν είναι σε ισχύ. Οικοδομικές άδειες, άδεια λειτουργίας , Περιβαλλοντικοί όροι, άδεια αποβλήτων κλπ. Ότι δεν είναι σε ισχύ ανανεώνεται και αν έχουν όρους που δεν τηρούνται κοιτάς να τους τηρήσεις.

 

3) Ζητάς τα δελτία δεδομένων ασφαλείας των πρώτων υλών εφόσον χρησιμοποιεί χημικά (στα ελληνικά) και βλέπεις αν έχουν κινδύνους και τι μέτρα πρέπει να τηρούνται. Τα επισυνάπτεις στην γραπτή Εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου. Για όλα ενημερώνονται και οι εργαζόμενοι

 

4) Κοιτάς αν έχει φαρμακείο για πρώτες βοήθειες και αν δεν έχει του λές να προμηθευτεί.

 

5) Τα κλάρκ πρέπει να έχουν άδεια κυκλοφορίας (Μηχανήματα έργου) να είναι ασφαλισμένα να έχουν πιστοποιητικό καταληλλότητας από φορέα (ανανεώνεται κάθε 1-2 χρόνια) και να οδηγούνται από αδειούχο χειριστή.

 

6) Όλα τα κινούμενα μέρη των μηχανών πρέπει να είναι καλυμμένα. (όπου είναι δυνατόν).

 

7) Ελέγχεις αν τα μηχανήματα έχουν CE και αν επιβάλλεται στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν μέσα ατομικής προστασίας π.χ. σε κάποια θα δείς να έχουν μπλέ σήματα και να επιβάλλει ακουστικά λόγω θορύβου). Εκεί ζητάς από τον εργοδότη να προμηθευτεί τα μέσα και ο εργαζόμενος πρέπει να τα χρησιμοποιεί

 

Αυτά θα έλεγα ότι είναι τα βασικά για να ξεκινήσεις. Αν ξέχασα κάτι βασικό ας μας το επισημάνει κάποιος συνάδερφος

 

Τέλος διαβάζεις την Νομοθεσία από το Ελυνυαε και σιγά σιγά μπαίνεις στο κλίμα

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=2

Link to comment
Share on other sites

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου στα τετράδια μηχανικού ένα αντίστοιχο για το μηχανικο ασφαλείας το οποίο πιθανότατα θα έχει έτοιμες φόρμες συμπλήρωσης και άλλα...ισως σου είναι χρήσιμο

Link to comment
Share on other sites

Για οσους ενδιαφέρονται βρηκα αυτη τη σελιδα που διαθετει μεγαλο ογκο χρησιμων πληροφοριων σχετικα με το αντικειμενο και τη νομοθεσια που αναφερεται στον Τ.Α.

 

http://www.dkonst.gr/

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.