Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προτάσεις για αναδιοργάνωση του κλάδου και κατά της λαθρεγκατάστασης - όχι συζητήσεις


vasilis-foss

Recommended Posts

Καλησπερα συναδελφοι

Θα ηθελα ολοι οι νομιμοι ηλεκτρολογοι να καταθεσετε εδω τις ιδεες και προτασεις που εχετε για να καλυτερεψουμε τον κλαδο τωρα που εχουμε μπει σε φαση κρισης.Οι δουλειες ειναι λιγες και δεν υπαρχουν περιθωρια να τις χανουμε απο μη αδειουχους.Θεματα οπως λαθρεγκατασταση,εμποριο σχεδιων εξω απο ΔΕΗ,μη νομιμες εργασιες λογω χαμηλοτερης αδειας,νεα ΥΔΕ,και οτι αλλο πιστευετε οτι δεν γινεται σωστα και πρεπει να διορθωθει,θα ηθελα να τα καταθεσετε με την προταση βελτιωσης χωρις ομως να φλυαρειτε και να αναλωθειτε σε συζητησεις μεταξυ σας.

Οταν θα εχει γεμισει το θεμα τοτε θα τα βαλουμε κατω να δουμε τι μπορουμε να κανουμε και ποια θα ειναι η δυναμη μας.

Πρωτος ξεκινω με ενα δυνατο θεμα με την νεα ΥΔΕ να μην γινει παλι εμπορικο προιον.

ΠΡΟΤΑΣΗ- Ολοι μας να εχουμε δικαιωμα υπογραφης εως το πολυ 30 σχεδια μηνιαιως και μετα τα σωματεια να μην σφραγιζουν αλλα.Δεν φτανει ο χρονος να δεις παραπανω ,να κανεις τις μετρησεις και τους οπτιικους ελεγχους,αρα κοροιδευεις τον κοσμο και κανεις εμποριο σχεδιων.

Αυτο θα δωσει αξια στην υπογραφη μας και φυσικα θα γονατισει και τους υπογραφακιδες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να προτείνω κάτι το ριζοσπαστικό...να μην δίνεται εξειδικευμένο ηλεκτρολογικό υλικό σε πελάτες λιανικής, όπως πχ ραγουλικό, πίνακες, θεμελειακή, καλώδια κοκ. Όλα αυτά τα υλικά να μπορεί να τα αγοράσει με τιμολόγιο μόνο ηλεκτρολόγος. Σε περίπτωση πελάτη που θέλει οπωςσδήποτε να αγοράσει ο ίδιος τα υλικά, να αναγράφονται στην απόδειξη όλα τα στοιχειά του ηλεκτρολόγου που θα τα εγκαταστήσει συνοδευόμενα απο την υπογραφή του.

 

Είναι ένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι τα υλικά θα εγκατασταθούν απο αδειούχο ηλεκτρολόγο με βιβλία στην εφορία, με έκδοση ΑΠΥ και όλα τα συναφή. Βέβαια χρειάζεται η συμπαράσταση όλων των εμπόρων ηλεκτρολογικού υλικού και δε ξέρω κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά είναι μια ιδέα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Να μην γίνεται ηλεκτροδότηση εάν δεν ελεγχτεί από μια επιτροπή ο συγκεκριμένος χώρος.

Το από ποιους θα αποτελείτε η επιτροπή? συζητήσιμο

Link to comment
Share on other sites

Συνχαρητηρια για το θεμα!

1.Να υπαρξει ξεχωριστη ΥΔΕ για την θεμελιακη και να υπογραφουν

Ηλεκτρολογος,Ιδιοκτητης και επιβλεπων μηχανικος

(Εχει κανταντησει να την κατασκευαζουν ακομα και οι καλουπατζιδες)

2.Σε νεα εγκατασταση να υπαρξει οριο ελαχιστης αμοιβης για εργασια 10 ευρω

το τμ +υλικα ( πχ 100τμ διαμερισμα χ 10 ευρω +υλικα=1000+υλικα +ΦΠΑ)

Αρα ποιος θα εκδωσει ΥΔΕ σε λαθροεγκαταστατη με υποχρεωτικο αυτο το τιμολογιο !!!

3.Στον επανελενχο να υπαρξει οριο ελαχιστης αμοιβης για την ΥΔΕ βασει το χωρο και την κατηγορια παροχης απο την ΔΕΗ.

4.Να αναγραφεται στον λογαριασμο της ΔΕΗ η ημερομηνια ληξης της ΥΔΕ

και να επιβαλλεται χρηματικο προστιμο εαν ο πελατης δεν προσκομισει την ΥΔΕ στην ωρα του

Link to comment
Share on other sites

Ο ΔΔΕ να μπαινει στο κιβωτιο του μετρητη και να σφραγιζεται και να συντηρειται απο την ΔΕΗ. Ετσι, οτι πατατα και να γινει μετα στην εγκατασταση, τουλαχιστον, δεν θα ειναι πολυ επικινδυνη. Ισως τωρα που γινεται η δημοσια διαβουλευση για τα οικιακα, ειναι καλη ευκαιρια να γινει κατι τετοιο αποδεκτο, εαν το προτεινει καποιος επισημος φορεας... Ετσι θα εφαρμοζεται και ελεγομενα η ΚΥΑ, που εχει νοημα στα οικιακα.

Αλλο οι εμπορικες και βιομηχανικες εφαρμογες, να καταλαβαινομαστε...

Link to comment
Share on other sites

1---Στην ΔΕΗ στα Σωματεια και οπου αλλου απαιτηται να καταργηθει ο ορος "ΣΧΕΔΙΟ" και να μην ζητηται απο κανεναν παρα μονο με τη λεξη "ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ" για να καταλαβει ο κοσμος οτι αυτο που εχει υψιστη σημασια δεν ειναι ενα παλιοφυλλο με ενα σχεδιο πανω του ,αλλα η πιστοποιηση ενος αδειουχου εγκαταστατη οτι το κτισμα του ειναι ασφαλες.

 

2---Να δημιουργηθει ομαδα ελεγχου μετρησεων των ΥΔΕ που παραδιδουμε,με μελη απο ολα τα σωματεια, κυλιομενα και κατα κληρο παντα προς αποφυγη μιζων.Ετσι θα εξαφανιστουν πραγματικα οι τυχοδιωκτες και εμποροι σχεδιων.

 

3---Στον επανελεχγο που κανουν οι Επιτροπες Αδειοδοτησης για τα Υγειονομικα καταστηματα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να μπει και μελος των Ηλεκτρολογων διοτι οι πυρκαγιες και οι ηλεκτροπληξιες ειναι πολυ συχνες και το μονο που ζητουν απο μας ειναι μια υπογραφη οτι ολα καλα.Ετσι θα υποχρεωθουν και οι καταστηματαρχες να εχουν σωστες εγκαταστασεις και οχι τα μπαχαλα που εχουν ως τωρα.

 

4---Να θεσμοθετηθει ο "Επιθεωρητης Εργοταξιων" που θα ελεγχει σε καθε εργο μικρο η μεγαλο οτι ο εγκαταστατης ειναι νομιμος και οτι θα παραδωσει νεα ΥΔΕ με το περας των εργασιων,ειτε νεο κτισμα-ειτε ανακαινηση.

 

5---Να δημιουργηθει κεντρο ελεγχου υλικων με 5ψηφιο τηλεφωνο,οπου θα καταγγελονται τα ακαταλληλα υλικα και θα αποσυρονται απο την αγορα επειτα απο τις καταλληλες κινησεις.Εξω κυκλοφορει πολυ σαβουρο-υλικο και κανεις δεν νοιαζεται.Πρεπει να παρουμε θεση γιατι εμεις τα βαζουμε στο κατω κατω της γραφης.

Link to comment
Share on other sites

Να τιμωρείται αυστηρά ο λαθροεγκαταστάτης από το νόμο και να επισύρει εισαγγελέα (κακούργημα )

Οπως και ο υπογράφων του λαθροεγκαταστάτη ( τώρα έχει μια απλή επίπληξη από το σωματείο)

Link to comment
Share on other sites

Διαβαζοντας και τα post του ΔΔΕ και Οπτικου ελεγχου θεωρω πως για τον 384 και την ΥΔΕ θα πρεπει να υπαρχει και μια αναδραση. Δηλαδη τα σωματια θα πρεπει κατα καποιον τροπο να κανουν και μια στατιστικη βλαβών για να βγαινει το συμπερασμα αν τελικα καποιο εδαφιο του 384 ή της ΥΔΕ εχει νοημα η αν ειναι υπερβολικο ή αν υπαρχει κάποια έλλειψη.

Ετσι θα μπορουσε να απαντησει καποιος τεκμηριωμενα και την ερώτηση του συναδελφου:

Όσο για τον λόγο, η κουλτούρα του πολιτικού μηχανικού που κουβαλάω με κάνει να περιμένω μία απάντηση του τύπου: "την περασμένη δεκαετία, επί του συνόλου των θανατηφόρων ατυχημάτων, οι ηλεκτροπληξίες αντιπροσώπευαν ποσοστό Χ%, και εξ' αυτών οι αποδιδόμενες σε δυσλειτουργία του ΔΔΕ (οφειλόμενη στο ότι δεν ελέγθηκε κατά την εγκατάσταση) αντιπροσωπεύουν ποσοστό Υ%. Το ποσοστό αυτό είναι τόσο υψηλό (για ποιόν λόγο; ) ώστε να επιβάλλεται ο έλεγχος των ΔΔΕ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είχα πει να υπάρχει σφράγιση του πίνακα με σύστημα όπως στις ταμιακές μηχανές. Να γίνει ένα σωματείο μηχανικών οι οποίοι θα ελέγχουν από κοινόχρηστους χώρους μέχρι και πίνακες σπιτιών με απλό έλεγχο η όχι της μολυβοσφραγίδας! (με φωτογραφική επιβεβαίωση και ανάρτηση σε ανάλογο πίνακα) Στις αλλοιωμένες σφραγίδες να υπάρχει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ενώ σε διαπίστωση ελλείψεων, κακοτεχνιών, επιβεβαίωση άλλου προσώπου εκτός από τον υπογράφοντα η έστω από υπάλληλο του, -ξέρετε τον κύριο τάδε, ποιος είναι αυτός!!! ο Κωστάκης εδώ της κυρα Μαρίας τα έφτιαξε τα ηλεκτρικά μιαααα χαρά το παιδί!, και φθηνααααααα!!!!-) να "πέφτει" το ανάλογο πρόστιμο στον υπογράφοντα και αν είναι κατ' εξακολούθηση προσωρινή η μόνιμη αφαίρεση της άδειας!

 

 

Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες τότε και μόνο όταν είναι εφικτές μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις άσε καλύτερα καθόλου μη τις λες!

Link to comment
Share on other sites

Για κατι που συμβαινει σε ολους

 

Να γινει μια τραπεζα καταγγελειας πελατων που δεν πληρωνουν (αποδεδειγμενα) με συνδεση σε ολα τα σωματεια και συλλογους μεσω ιντερνετ

ωστε ολοι οι συναδελφοι να προστατευονται απο τους πονηρους.

Ετσι αν καποιος ριχνει πιστολια ο επομενος συναδελφος να ζητα την εξοφληση του προηγουμενου συναδελφου για να αρχισει την νεα εργασια.

 

Ξερω ειναι ριζοσπαστικο αλλα φανταστειτε ποσο θα σιγουρεψει η πληρωμη μας !

Οι οικοδομοι τετοια τα εχουν λυσει εδω και χρονια.Για δοκιμασε να μην πληρωσεις εναν να δεις τι εχει να γινει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.