Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα σε ΔΔΕ


ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Recommended Posts

Ο ΔΔΕ είναι παλιός αν κρίνω από το μέγεθος και είναι μονοφασικός, με το μπουτον τεστ ενεργοποιείτε. (πέφτει)

Σε βραχυκύκλωμα ουδέτερου γειώσεις στην έξοδο του δεν την αντιλαμβάνεται και δεν ενεργοποιείτε, γιατί?

 

Edit

θα αλλαχτεί με νέο αυριο.

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει φορτιο ωστε να επιστεφει κατι απο τον ουδετερο? Μια λαμπα, κατι?

Ο ΔΔΕ θα πεσει οταν |"Ενταση στην φαση"-"Ενταση στον Ουδετερo"|>30mA. Εαν λοιπον ενταση στην φάση και στον ουδετερο ειναι μηδεν δεν μπορει να υπαρξει διαρροη στην γείωση...

Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατόν να έχουμε μηδέν (<30mA) κατανάλωση όμως? Πάντα μου το ρίχνει σε δοκιμή, βραχυκυκλώνοντας ουδέτερο - γη και χωρίς φορτίο.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι δεν ειναι δυνατο να μην εχεις φορτιο? Αν ολα τα κυκλωματα ειναι εκτος εκτος απο την ρευματοληπτη που κανεις δοκιμη που υφισταται φορτιο?

Μην κοιτας που συνηθως υπαρχουν σε καποια κυκλωματα συνδεδεμενα κουδουνια, τροφοδοτικα με Μ/Σ ή ενισχυτες τηλεόρασης.... 30mA ειναι οσο καταναλωνουν 3 LED ή μια ενδεικτικη λυχία.

Link to comment
Share on other sites

αρα οταν κατεβασω την ασφαλεια και γεφυρωσω την γη με τον ουδετερο δε θα επρεπε να πεφτει ο ΔΔΕ ετσι δεν ειναι ?

Link to comment
Share on other sites

Όταν γεφυρώνουμε ουδέτερο - γή στον πίνακα, φτιάχνουμε ένα βραχυκύκλωμα με αντίσταση μηδαμινή, ίση -προφανώς- με το άθροισμα της αντίστασης των αγωγών ουδετέρου και γείωσης της κεντρικής, μια που στον μετρητή οι δύο αγωγοί γεφυρώνονται και πάλι.

 

Για να "κυλήσουν 30mA σε αυτό το κύκλωμα απαιτείται ελάχιστη τάση (λίγα mV). Συνήθως είναι αρκετή η επαγωγή από τον αγωγό της φάσης, που λόγω κάποιας ασυμμετρίας (στην χελώνα και στον πίνακα κατ' ελάχιστον) προκαλεί διαφορετική ΗΕΔ σε καθένα από τους δύο αγωγούς...

 

Άλλοτε πάλι μπορεί το ρεύμα των 30mA να προκληθεί από τα γενικότερα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που κυκλοφορούν στον χώρο (όποιος αμφιβάλει ας φέρει στον νού του την ένδειξη εναλλασσόμενης τάσης του πολυμέτρου με ελεύθερους ακροδέκτες).

 

Φυσικά η κλασσικότερη περίπτωση ασυμμετρίας οφείλεται στην πτώση τάσης επί του ουδετέρου, λόγω κάποιου φορτίου στο εσωτερικό δίκτυο.

 

Είναι φανερό από τα παραπάνω, ότι μολονότι συνηθέστατα ο ΔΔΕ πέφτει όταν γεφυρώσουμε γή και ουδέτερο ακόμη και χωρίς φορτίο, η μη πτώση του δεν σημαίνει δυσλειτουργία. Πολύ περισσότερο αν δεν υπάρχει φορτίο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία ανάλυση. Αλλα για να ρωτήσω κάτι, αν δεν έχουμε φορτίο, κατεβασμένες οι ασφάλειες. Και η τάση σταματάει στον ΔΔΕ. Επομένως το δίκτυο είναι "νεκρό" και δεν υπάρχουν πεδία... Αν κατά τη γεφύρωση του αυδετέρου με τη γη μας ρίχνει τον ΔΔΕ φταίει αυτή η απειροελάχιστη "τάση του χώρου". Είναι ικανή με δεδομένη την αντίσταση των δυο αγωγών (γείωσης και ουδετέρου) να μας περάσει 30mA? Για πόσα Ω μιλάμε?

 

Δηλαδή αν παρεμβάλλουμε το σώμα μας δε θα πέσει χωρίς φορτίο ο ΔΔΕ λόγω μεγαλύτερης αντίστασης? Να αρχίσω τα πειράματα?

Link to comment
Share on other sites

Mόλις έκανα εγώ κάποιες δοκιμές στο δικό μου γραφείο όπου έχω ΔΔΕ ΑΒΒ. Παρατήρησα ότι χωρίς φορτίο ο ΔΔΕ δεν έπεφτε μόλις όμως σήκωνα την ασφάλεια που ελέγχει ένα χρονοδιακόπτη (ενεργοποιεί εξωτερικούς φωτισμούς μετά τις 21:00) έπεφτε. Είχα κάνει γέφυρα μεταξύ ουδετέρου και γείωσης.

Link to comment
Share on other sites

Εχω δουλεια που δε με παιρνει να να κανω δοκιμες. Μετρησες μηπως την αντισταση γειωσης και ουδετερου?

 

Σηκωσες την ασφαλεια που ελεγχει τον ρευματοληπτη ή την ομαδα που εκανες τη δοκιμη ή καποιον αλλο?

Link to comment
Share on other sites

η σωστή λειτουργία ενός ΔΔΕ δεν μπορεί να ελεγχθεί με ένα βραχυκύκλωμα ουδετέρου-γείωσης αφού αν λειτουργήσει δεν γνωρίζουμε αν το ρεύμα διαρροής ή ο χρόνος ενεργοποίησης ήταν ο σωστός και αν δεν λειτουργήσει δεν γνωρίζουμε αν το ρεύμα διαρροής ήταν επαρκές . Οι ΔΔΕ ελέγχονται με ειδικά όργανα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.