Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέρμανση με θερμοστατικές κεφαλές


Crazyivan

Recommended Posts

Εκανα μια μικρη ερευνα αγορας και βρηκα μια συσκευη αεριου της ariston 35 KW και με μια μικρη επιβαρυνση παιρνει και συστημα αντισταθμισης το οποίο είναι και χρονοπρογραμματιζόμενο.

 

Βαζοντας εναν κυκλοφορητη inverter με 2 θερμοστατες και ολα τα υπολοιπα σωματα με θερμοστατικες πιστευω οτι θα ειμαι οκ. Το πιο δύσκολο θα είναι να διαλέξω το σημείο που θα μπει ο θερμοστατης και αυτό γιατι πρεπει να το βρω πριν γίνει η κατασκευη πιο είναι το ψυχρότερο σημειο σε κάθε επίπεδο (δηλαδή μόνο θεωρητικά και μη λαμβάνοντας υπόψιν τυχόν κατοτεχνίες που δυστυχως το έχω παρει απόφαση ότι δεν θα τις γλυτώσω).

 

Οσον αφορα αυτο με το μποιλερ εδω λίγο μπερδευτηκα. Απ οσο ξερω οι λεβητες αεριου έχουν εναλλακτη και δίνουν προτεραιότητα στο ζεστο νερό. Και φανταζομαι ότι εχουν και ξεχωριστό κυκλοφορητη για το ζεστο νερο. Οπότε από την στιγμη που θα βαλω εχτρα κυκλοφορητη inverter για την θερμανση νομιζω ότι ειμαι οκ.

Link to comment
Share on other sites

Μιλάς για επίτοιχη μονάδα Φ.Α.? Γιατί αυτές γενικά έχουν έναν κυκλοφορητή (δεν έχω δει μοντέλο με 2, αφού λειτουργικά μέσω τρίοδης, απομονώνεται πλήρως το κύκλωμα θέρμανσης και ζνχ μετά την ζήτηση ζνχ από τον καταναλωτή).

 

 

εδιτ] τώρα είδα την αναφορά στο boiler. Αν τοποθετήσεις και boiler, τότε ναι, θα υπάρχει ξεχωριστός κυκλοφορητής (πάντα για συνδιασμό επίτοιχης μονάδας Φ.Α.)

Link to comment
Share on other sites

Κοσμά πού είναι το πρόβλημα σε αυτό που λέει ο μάστορας;

Ας έχει όσα τζάκια θέλει απο την στιγμή που έχει θερμοστατικές κεφαλές..

 

Γρηγορη. Αυτο που λεω ειναι οτι αν εχει ενα θερμοστατη μονο θα εχει και μια ηλεκτροβανα. Αρα δε θα μπορει να απομονωσει ενα οροφο. Θα πρεπει να κλεισει ολα τα σωματα απλως (πχ εστω οτι δεν τον ενδιαφερει να θερμανει τα υπνοδωματια το πρωι ή μενει ακατοικητος για καποιες ωρες κτλ. )

 

Αυτο που λες ειναι οτι οταν αναψει το τζακι δε θα χρειαζεται να επεμβει κανεις αφου θα το κανουν οι θερμοστατικες. Εχεις δικιο.. αλλα το δικτυο θα παραμενει ζωντανο..

Σε περιπτωση που θερμαινεται με καποιο τροπο δε παιζει ρολο ... Αλλα στη περιπτωση που δε θελουμε να θερμανουμε το επιπεδο τι κανουμε ή αν θελουμε να προγραμματισουμε τη θερμανση στην εβδομαδα ανα ωρα και επιπεδο?

Link to comment
Share on other sites

Εγω βασικα δεν σκεφτομαι boiler, απλα το αναφερανε τα παιδια σε μια προηγουμενη δημοσιευση. Αυτο που ειχα στο μυαλο μου ειναι αυτο που λες αρχικα.

 

Οσον αφορα τον κυκλοφορητη πηγα σε κανα δυο μαγαζια και μου ειπαν οτι δεν κυκλοφορουν ακομα λεβητες με κυκλοφορητη inverter οποτε σκεφτηκα να τον βαλω εχτρα. Αν ξερετε καποιον επιτοιχιο με inverter και αντισταθμιση, ειμαι ανοιχτος σε προτασεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι η σειρά ecoTEC της Vaillant (συμπύκνωσης), έχει κυκλοφορητές inverter. Δεν έχω όμως μπροστά μου αυτή την στιγμή τα χαρακτηριστικά τους.

Link to comment
Share on other sites

Ε τώρα....

Δεν μας λές από την αρχή ότι μιλάς για επίτοιχο.

Πάντως υπάρχουν....

Και όταν λέω υπάρχουν δεν τον λέω όπως το είπε κάποιος άλλος κύριος το λεφτα υπάρχουν και βρεθήκαμε μπατίρια...:)

Για ψάξε λίγο ακόμα....

Και μιας και μιλάς και για επίτοιχο πρόσθεσε και το συμπυκνωμάτων στις αναζητήσεις σου.

 

Έχω την εντύπωση ότι η σειρά ecoTEC της Vaillant (συμπύκνωσης), έχει κυκλοφορητές inverter. Δεν έχω όμως μπροστά μου αυτή την στιγμή τα χαρακτηριστικά τους.

 

Εχει....

Και άλλοι έχουν.

Link to comment
Share on other sites

Κοσμά λίγο μπερδευτήκαμε αλλά αυτά έχουν τα φόρουμ και ο γραπτός λόγος....

Εδω όμως ο φίλος βάζει στο παιχνίδι επίτοιχο λέβητα...

Νομίζω ότι πλέων του έχουμε προτείνει την καλύτερη επιλογή...

Αντισταθμηση

Λεβητα συμπυκνωμάτων μιας και οι τιμές τους έχουν πέσει πολύ.

Η αντιστάθμιση μπορεί να τοποθετηθεί και μέσα στο διαμέρισμα και να παίξει κατα κάποιο τρόπο και τον ρόλο του θερμοστάτη χώρου.

Θερμοστατικές κεφαλές...

Αν όμως πας σε λέβητα συμπηκνωμάτων που εγώ εκεί θα πήγαινα τότε η εξισορροπιση είναι μονόδρομος.

Τα χαμηλά Dt είναι μονόδρομος.

'Ίσως μία μικρή υπερδιαστασιολόγιση των σωμάτων είναι καλή.

Η μηχανολογική μελέτη εφαρμογής είναι μονόδρομος.

Link to comment
Share on other sites

Σορρυ παιδια για την παρεξηγηση, απλα ειχα την εντυπωση ότι οταν μιλαμε για αεριο η πλειοψηφια των συσκευων που κυκλοφορουν στην αγορα ειναι επιτοιχιες.

Οσον αφορα την μελετη των σωματων, την εχω κανει με βαση την θερμονωση που θα εχει το σπιτι χρησιμοποιοντας το προγραμμα που υπαρχει στο forum (pixis) και εχω προσθεσει και ενα 30% για τυχον θερμογεφυρες, κακοτεχνιες κτλ. Εννοειται ότι εβαλα όλες τις παραμετρους (ειδος τοιχων, ανοιγματα, προσανατολισμους, αερισμο, χαραμαδες κτλ).

Μια που μπηκε στην κουβεντα και η εξισορροπηση, εχω διαβασει σε αλλα forum οτι αν βαλεις θερμοστατικες κεφαλες θα υπαρχει προβλημα με την εξισορροπηση.

Αν εχω καταλαβει καλα η εξισορροπηση ειναι μια διαδικασια που γινεται ωστε ολα τα σωματα να εχουν την ιδια θερμοκρασια και πιεση προσαγωγης νερου και ουσιαστικα η ρυθμιση γίνεται απο τον συλλέκτη με τα βανάκια της κάθε γραμμής (δεν λεω ότι ειναι τοσο απλο, απλα αναφερω την κεντρικη ιδεα). Ωστόσο η απορία μου είναι η εξης:

Εστω οτι κανεις την εξισορροπηση με μια συγκεκριμενη εξωτερικη θερμοκρασια η οποία οταν γινει η εγκατασταση δεν θα ειναι και η χαμηλοτερη. Λογω των διαφορων απωλειων του συστηματος οταν θα ειναι πραγματικα χαμηλη η θερμοκρασια εξω ουσιαστικα θα αλλαξουν και η θερμοκρασιεσ προσαγωγης των σωματων οποτε και το συστημα θα χρειαζεται παλι εξισορροπηση. Αντιστροφα, αν γινει η εξισορροπηση με χαμηλη εξωτερικη θερμοκρασια, οταν θα υπαρχει ψηλοτερη θερμοκρασια εξωτερικα, θα ειναι και ψηλοτερες οι θερμοκρασιες προσαγωγης και φυσικα το ιδιο θα ισχυει και για τις πιεσεις. Ο λόγος που σκεφτηκα τις θερμοστατικες είναι ακριβως για να αποφυγω αυτες τις ρυθμίσεις καθε φορα που θα αλλαζει η εξωτερικη θερμοκρασια, αλλά το θέμα είναι αν όντως θα βοηθησουν προς αυτή την κατευθυνση ή αν το συστημα θα αποκτησει μεγαλυτερα προβλήματα.

 

Το παραδειγμα αυτο το αναφερω γιατι στο διαμερισμα που μενω τωρα, για να μπορω να πετυχω σωστες θερμοκρασιες σε καθε δωματιο, πρεπει να πειραζω τα βανακια καθε φορα που αλλαζει αρκετα ο καιρος.

 

Αν κατι δεν εχω καταλαβει σωστα σας παρακαλω διαφωτιστε με.

 

Υ.Γ. εννοειται οτι μιλαμε για λεβητα συμπυκνωματων.

Link to comment
Share on other sites

Λέβητας συμπυκνωμάτων χωρίς αντιστάθμιση, μικρή η αξία του....

Την εξισορρόπηση την κάνεις για να πετύχεις την παροχή νερού που χρειάζεται το κάθε θερμαντικό σώμα και γίνεται επιλύοντας τα δίκτυα στην μελέτη.

Οταν έχουμε επίτοιχο λέβητα που οι κυκλοφορητές τους συνήθως είναι μικροί τότε αν δεν γίνει εξισορρόπιση το νεράκι πάει απο τον πιο εύκολο δρόμο με αποτέλεσμα τα δυσμενή κυκλώματα να υπολειτουργούν ακόμα και να μην λειτουργούν καθόλου....

Οταν έχουμε λέβητα συμπυκνωμάτων και μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία επιστροφής να είναι χαμηλή για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα μέγιστα την τεχνολογία των συμπυκνωμάτων τότε η εξισορρόπηση γίνετε ακόμα πιο επιτακτική....

Για αυτό ξαναεπαναλαμβάνω.....

Μελέτη από έμπειρο θερμομηχανολόγο.....Η πολύ διάβασμα.

 

 

Διάβασε αυτά τα δύο άρθρα.

http://www.gvarv.gr/edu/1_article/1_art.htm

http://www.gvarv.gr/edu/1_article/2_art.htm

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον το πρώτο αρθρο, το δευτερο δυστυχώς δεν ανοιγει.

 

Φυσικα μου δημιουργησε και αλλα ερωτηματικα, οπότε αν έχεις υποψιν σου και άλλο υλικό σε ηλεκτρονικη μορφη θα με βοηθούσε πολύ

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.