Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Μεταβίβαση ακινήτου όταν υπάρχει οφειλή για εισφορά σε χρήμα


Crazyivan

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

 

Μετα απο πολύ ψάξιμο, βρήκα ένα ακίνητο, υπό κατασκευή, που με ενδιαφέρει να αγοράσω. Έδωσα τα στοιχεία του στο δικηγόρο μου και έκανε την έρευνα του.

 

Ανακάλυψε λοιπόν ότι για το συγκεκριμένο ακινητο (βασικά για το οικόπεδο) υπάρχει οφειλη εισφοράς σε χρήμα. Όταν πήγα στο δήμο για να ρωτήσω λεπτομέρειες μου είπαν ότι όντως υπάρχει οφειλή και ότι ο οικοπεδούχος εχει κάνει διακανονισμό και πληρώνει σε δόσεις.

 

Το ακίνητο θα το αγοράσω από τον εργολάβο που έχει πάρει τη δουλειά και όχι τον οικοπεδούχο.

 

Ψάχνοντας λίγο τους νόμους, είδα ότι για να γίνει μεταβίβαση ακινητου πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του δήμου ότι έχουν πληρωθεί τουλάχιστον οι δόσεις που αντιστοιχουν στο συγκεκριμένο ακίνητο και η οποία επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

 

Κάποιοι αγοραστες έκαναν συμβόλαιο στο οποίο αναφέρεται ότι η εισφορά σε χρήμα θα εξωφλήθεί, κάτι το οποίο νόμιζω ότι δεν με καλύπτει.

 

Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:

 

Είναι σωστό (και σύννομο) να κάνω ένα συμβόλαιο στο οποίο να γράφεται ότι η εισφορά θα καταβληθεί;

 

Αν το κάνω αυτό και ο οικοπεδούχος δεν πληρώσει την εισφορά, αυτή θα μετακυλιθεί σε μένα;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Όπως σημειώνεις αρχικά σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης απαιτείται βεβαίωση του οικείου Δήμου σχετικά με την τακτοποίηση της οφειλής της εισφοράς σε χρήμα, τυχόν μετατροπής εισφοράς γης σε χρήμα και υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας από τον ιδιοκτήτη. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Το υπόλοιπο των δόσεων φυσικά και θα βαρύνει το νέο ιδιοκτήτη, οπότε πρέπει να επέλθει συμφωνία και γι΄αυτό με το σημερινό ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή, μπορεί να γίνει συμβόλαιο στο οποίο να φαινεται ότι δεν έχει εξοφληθει η εισφορα σε χρήμα και η εισφορα αυτή να μετακυλισει στον νεο ιδιοκτήτη;

 

Εδω λιγο μπερδευτικα. Αν χρειαζεται βεβαιωση απο τον δήμο ότι δεν υπαρχει οφειλη εισφορας σε χρήμα πως μπορει να γίνει το συμβόλαιο όταν υπαρχει τετοια οφειλη;

Link to comment
Share on other sites

Δεν έγραψα αυτό. Ο Δήμος θα χορηγήσει βεβαίωση είτε ότι έχει εξοφληθεί το σύνολο της εισφοράς σε χρήμα ή ότι έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα κάποιες δόσεις. Αυτό αρκεί. Λογικό είναι οι υπόλοιπες δόσεις να βαρύνουν το νέο ιδιοκτήτη κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο συμφωνηθέν τίμημα της μεταβίβασης.

Link to comment
Share on other sites

Το όλο θέμα δεν ειναι εντελώς ξεκάθαρο. Μιλάμε για ένα οικόπεδο το οποίο δώθηκε αντιπαροχη σε έναν εργολάβο. Ο οικοπεδουχος όμως εχει οφειλη προς τον δήμο σε χρήμα. Εγω θα αγοράσω μια μεζονετα απο τον εργολαβο, αλλα καθότι την πωληση την κανει τυπικα ο οικοπεδουχος πρεπει αυτος να ειναι ενταξυ με τις υποχρεώσεις του.

 

Ο νόμος λέει ότι για να γίνει μεταβιβαση οταν υπαρχει οφειλη εισφορας σε χρήμα πρεπει στο συμβόλαιο να γίνει επισυναψη βεβαίωσης του οικειου δήμου ότι εχουν εξοφληθεί τουλαχιστον οι δόσεις που αντιστοιχουν στο πωλούμενο ακίνητο.

 

Αυτο που φοβάμαι αν κάνω ενα συμβόλαιο στο οποίο δεν εχουν εξοφληθει οι οφειλές, ειναι ότι μπορει να χαρακτηριστεί άκυρο (οπως στην περιπτωση που δεν υπαρχει πιστοποιητικο μη αυθαιρεσίας) και μετα να τρεχω να βρω το δικιο μου.

 

Δεν βρήκα κάπου στο νόμο να λεει ότι οι οφειλες μεταβιβάζονται στον νεο ιδιοκτητη.

 

Αν κάποιος έχει πετύχει παρόμοια περίπτωση, θα ήταν πολυ χρήσιμη η αποψή του.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ή δεν διαβάζεις προσεκτικά όσα σου γράφω ή δεν πείθεσαι με τίποτα.

Στο κάτω-κάτω το θέμα σου είναι νομικό και πάρε τη γνώμη και του Δικηγόρου σου.

Από τη στιγμή που ο Δήμος χορηγήσει τη σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής ή εξόφλησης των δόσεων δεν υπάρχει πρόσβλημα ακυρότητας του συμβολαίου, έτσι κι αλλιώς χωρίς αυτή τη βεβαίωση συμβόλαιο δεν γίνεται.

Τα βάρη κάθε ακινήτου μεταπίπτουν αυτοδίκαια στους νέους ιδιοκτήτες εκτός αν ορισθεί αλλιώς στο συμβόλαιο. Τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Συναδερφε, ισως δεν εχω δωσει σωστα τα στοιχεια. Στα συμβολαια που ειδε ο δικηγορος μου απο το συγκεκριμενο συγκροτημα, γραφει οτι η οφειλει σε χρημα θα εξοφληθει, χωρίς καμια αλλη διευκρινιση. Αυτο το πραγμα δεν το εχει δει σε κανενα συμβολαιο και το ιδιο μου ειπαν και αλλοι 2 δικηγοροι. Ψαχνει λοιπον να βρει τι γινεται σε τετοιες περιπτωσεις.

Επισης μου ειπαν οτι το "θα εξοφληθει" δεν με καλυπτει σε καμια περιπτωση.

Εχεις δει εσυ σε συμβολαιο να γραφει ότι οι οφειλές σε χρήμα θα εξοφληθουν, χωρις καμια αλλη διευκρινιση;

 

Ο λογος που εβαλα το θεμα εδω είναι για να δω αν εχει τυχει σε κάποιον αλλο η συγκεκριμενη περιπτωση και πως την αντιμετωπισε.

 

Ελπιζω να καταλαβαινεις το αγχος μου.

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Είσαι σίγουρος ότι γράφει μόνο "θα εξοφληθεί" και δεν γράφει "δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί και θα εξοφληθεί εφόσον βεβαιωθεί" ή κάτι παρόμοιο;;;;

 

Γιατί αν δεν έχουν συνταχθεί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι της πράξης επιβολής εισφοράς σε χρήμα και δεν έχει επιβληθεί από τον δήμο η εισφορά στους υπόχρεους, τότε το συμβόλαιο γίνεται κανονικότατα αλλά αντί για βεβαίωση ότι έχουν καταβληθεί οι δόσεις που αναλογούν επισυνάπτεται βεβαίωση ότι οι εισφορές δεν έχουν ακόμα επιβληθεί.

Link to comment
Share on other sites

Η βεβαιωση της εισφορας σε γη και χρημα έχει γίνει και μαλιστα η εισφορα σε γη έχει καταβληθει. Για την εισφορα σε χρημα εχει γινει διακανονισμος με τον δημο και πληρωνει τις δωσεις του κανονικα μεχρι τωρα.

 

Το θεμα ειναι ότι ο νομος λεει οτι για να γινει μεταβιβαση πρεπει να υπαρχει βεβαιωση του οικειου δημου για εξοφληση τουλαχιστον των δοσεων που αναλογουν στο συγκεκριμενο ακινητο. Δεν ξερω πως μπορει να γινει αυτο για το συγκεκριμενο ακινητο. Δηλαδη για αυτο εχει πληρωσει και για τα υπολοιπα οχι;

 

Με εναν αγοραστη που μιλησα μου ειπε οτι δεν ηξερε καν οτι υπαρχει οφειλη εισφορας σε χρημα, γιαυτο και υπεγραψε.

 

Εμενα ομως με προβληματιζει αρκετα αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.