Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περι Νομοθεσίας γαι Οικισμους<2000 κατ.


Recommended Posts

Γεια σας. Εχω μια απορία σχετικά με το νόμο για τους οικισμούς<2000 κατ.

 

Συμφωνα με τα Αρθ-4 ΠΔ/24-4/3-5-85, Αρθ-1 παρ.1 ΠΔ-14/23-2-87, Αρθ-1 παρ.1 ΠΔ/25-4/16-5-89, στο αρθρο 2,γράφει ότι

Εντός των ορίων οικισμών δεν περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

.... γ)ώνες που το πλάτος τους κυμαίνεται:

μεταξύ 80 - 120 μ από τον άξονα επαρχιακής ή εθνικής οδού εκτός των αναφερομένων στην παραπάνω περίπτ. ε

 

Πρακτικά αυτο σημαίνει, οτι στους περισσότερους οικισμους στους οποιους διερχονται επαρχιακοί δρομοι,τα παρακείμενα στο δρόμο οικόπεδα είναι εκτός οικισμού. Πχ στην Αχαία ο δρόμος Καλάβρυτα-Λουσοι-Κλειτορία θεωρείται επαρχιακος δρόμος με βαση το φεκ 47Α/1956. Οι Ανω και οι Κάτω Λουσοι θεωρουνται ακτινικός οικισμός 800μ. Το ερωτημα ειναι: αν ένα οικόπεδο βρίσκεται εντός ακτίνας οικισμού,αλλά βρισκεται μέσα στη ζώνη 80-120μ από τον αξονα, είναι εντός ή εκτός οικισμού; Παρόλα αυτα ολα τα οικόπεδα παραπλεύρως του δρόμου είναι χτισμένα (και με καινουρια σπιτια). Πως γινεται αυτο;

 

Επίσης στο φεκ 146Α/93 δίνονται οι αποστάσεις για την οικοδομική γραμμή σε σχέση με τους εθνικούς ή επαρχιακους δρόμους, μέσα σε οικισμους κατω των 2000 κατοίκων (ΠΔ 347 αρθρο 2). Αυτες οι αποστάσεις ειναι από 6-30 μέτρα. Ομως αν ζωνη πλάτους 80-120 μέτρων από το δρόμο, ειναι εκτός οικισμού συμφωνα με τα παραπάνω τι σημασία εχει αυτο το ΠΔ;

 

Η μονη μου υποψία ειναι μήπως δεν ισχυει αυτος ο περιορισμός με τη ζώνη, ή μηπως μεταφράζεται κατά το δοκουν ή θεωρείται το κομμάτι του δρόμου εντος οικισμού ως κοινοτικός δρόμος. Στην Αχαια πάντως (υποθέτω και στην υπόλοιπη Ελλάδα) οι περισσότεροι οικισμοι ειναι ακτινικοί και στο 70% των περιπτώσεων διέρχεται από αυτους καποιος επαρχιακός ή δευτερεύων εθνικός δρόμος που σημαινει οτι τα πιο πολλά οικόπεδα τίθενται αυτοματα εκτος οικισμου!

 

Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Link to comment
Share on other sites

Το πδ <2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αποτελεί το πλαίσιο κανόνων, με βάση το οποίο έπρεπε να εκδίδονται οι διοικητικές πράξεις (αποφάσεις Νομαρχών) οριοθέτησης των οικισμών αυτής της κατηγορίας.

 

Εάν κατά την οριοθέτηση ενός οικισμού δεν τηρήθηκε το παραπάνω πλαίσιο κανόνων, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα η συγκεκριμένη απόφαση οριοθέτησης είναι άκυρη και αυτή εξακολουθεί να ισχύει μέχρις ότου ακυρωθεί είτε από το όργανο που την εξέδωσε είτε από το ΣτΕ, μετά από σχετική προσφυγή.

 

Στην περίπτωση που αναφέρεσαι, είναι ενδεχόμενο να μην πρόσεξαν, κατά την οριοθέτηση, αυτό που πρόσεξες εσύ τώρα και να οικοδομήθηκε ο οικισμός με βάση την απόφαση οριοθέτησης

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, αλλά νομίζω ότι βρήκα και μια άλλη απάντηση.

 

Πιο κάτω το άρθρο με τις αποστάσεις αναφέρει

Οι παραπάνω αποστάσεις δεν ισχύουν στις περιπτώσεις όπου μέρος του οικισμού διάσπαρτο ή συνεκτικό εμπίπτει στις ζώνες αυτές.

(ΦΕΚ 133Δ/1987, άρθρο 1,παρ.Β-γ

 

Οπότε πριν οποιαδήποτε σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος πρέπει να ελεγχθεί αν το κομμάτι εκείνο του οικισμού περιλαμβάνει άλλες οικίες και σε τι αποστάσεις μεταξύ τους. Απλά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν αρκεί να βρισκόμαστε εντός ακτίνας ενός ακτινικού οικισμού για να θεωρούμαστε μέσα σε αυτόν, αλλά χρειάζεται προσοχή όχι μόνο για την αναφορά της αρτιότητας ή μη αλλά και για το αρχικό στάδιο της δήλωσης, αν βρισκόμαστε μέσα ή έξω σε οικισμό.

 

Οι αποστάσεις από τις εθνικές και τα βασικά δίκτυα ισχύουν πάντως σε κάθε περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

<<Συμφωνα με τα Αρθ-4 ΠΔ/24-4/3-5-85, Αρθ-1 παρ.1 ΠΔ-14/23-2-87, Αρθ-1 παρ.1 ΠΔ/25-4/16-5-89, στο αρθρο 2,γράφει ότι

Εντός των ορίων οικισμών δεν περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

.... γ)ώνες που το πλάτος τους κυμαίνεται:

μεταξύ 80 - 120 μ από τον άξονα επαρχιακής ή εθνικής οδού εκτός των αναφερομένων στην παραπάνω περίπτ. ε>>

 

 

 

Μην σε μπερδευει το αρθρο αυτο, ξεχασε το. Ελεγξε για το οικοπεδο σου εφοσον ειναι εντος οικισμου, αρτιοτητα-οικοδομησιμοτητα και προσοχη στην αποσταση της οικοδομικης γραμμης απο τον επαρχιακο (ΦΕΚ 169Α/1998).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.