Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογή σωμάτων (αντικατάσταση παλαιών)


Jeff

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα......

 

Έχω ρωτήσει πολλούς επαγγελματίες στο χώρο της θέρμανσης κυρίως μηχανικούς και δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Έχω τον εξής προβληματισμό....

 

Σ'ένα διαμέρισμα έγινε ανακαίνιση και οι ιδιοκτήτες ξυλώσανε τα θερμαντικά τους σώματα. Μου ζήτησαν λοιπόν θερμίδες για να παραγγείλουν καινούρια σώματα πιο καλαίθητα (!). Χρησιμοποίησα το πρόγραμμα της 4Μ για τις θερμικές απώλειες και κάτι δεν πάει καλά. Παρόλο που έδωσα μια προσαύξηση 40% οι θερμίδες που βγάζω είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα παλαιώτερα σώματα. Τελικά τι να εμπιστευτώ, τη μελέτη από πρόγραμμα της 4Μ ή τον εμπειρικό τύπο Όγκος x (50 έως 60) που χρησημοποιούν οι τεχνίτες?

 

Καμμία ιδέα?

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν είσαι σίγουρος για τα αποτελέσματα της 4Μ τότε εμπιστεύσου το χέρι σου.. Κανε τα με το χέρι τουλάχιστον σε κάποιους χώρους για επαλήθευση. Όχι εμπειρικά φυσικά...Και εννοείται οτι η επιλογή των σωμάτων δεν είναι σε αντιστοιχία με τα φορτία.. Ανάλογα το δίκτυο..

 

Και γιατί δε βάζεις ίδιων θερμίδων και το ψάχνεις ? Θεωρητικά έχουν υπολογιστεί απο κάποιον αυτά..

Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση, μην ξεχνάς και την κατανομή δαπανών. Αν αλλάξεις σώματα πρέπει να αλλάξει και η κατανομή δαπανών (όχι ότι ντε και καλά είναι σωστή όπως την έχουν, αλλά καλύτερα μην μπλέκεις).

Link to comment
Share on other sites

Βασικά οι χώροι έχουν αλλάξει, έχουν πέσει τοίχοι, έχει δημιουργηθεί ένα αίθριο κτλ. Στους χώρους όμως που περέμειναν ίδιοι βγάζω σχεδόν τις μισές θερμίδες απ'όσες αποδείδανε τα παλαιώτερα σώματα. Μελέτη θέρμανσης για το διαμέρισμα δεν υπάρχει, φαίνεται όμως πως τα σώματα υπολογίστηκαν βάση τις εμπειρικής σχέσης που ανέφερα.

 

Σιγά σιγά αντιλαμβάνομαι πως οι μελέτες Θερμικών Απωλειών και θέρμανσης που κατατήθεται στην πολεοδομία δεν γίνονται ποτέ πράξη Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που πρέπει να κοιτάξεις είναι τα σώματα σε όλους τους χώρους να υπολογιστούν με την ίδια λογική, ώστε να έχεις ομοιόμορφη θέρμανση.

 

Αφού άλλαξαν οι χώροι (άλλαξαν τα m2 αν κατάλαβα καλά) μπλέκεις με την κατανομή δαπανών όλης της πολυκατοικίας, οπότε πρέπει να υπολογίσεις τα σώματα με τη λογική όλης της πολυκατοικίας ή να αλλάξεις κατάλληλα τους συντελεστές του διαμερίσματος. Το τελευταίο δεν προβλέπεται ακόμα από τη νομοθεσία.

 

Δώσε βάση και στο δίκτυο όπως έγραψε ο Κοσμάς. Η ισχύς που αποδίδει κάθε θερμαντικό σώμα δεν είναι αυτή του καταλόγου (Q60) αλλά αυτή που προκύπτει από τη θερμοκρασία προσαγωγής και την παροχή νερού.

 

Ναι, οι μελέτες απωλλειών της πολεοδομίας συνήθως δεν ακολουθούνται στην πράξη.

Link to comment
Share on other sites

Άρα επιδή δε μπορώ να ξέρω 100% πόσο καλά δουλεύει το λεβητοστάσιο και όλο το δίκτυο θέρμανσης (που μεταξύ μας δε μου γεμίζει και πολύ το μάτι:|) και επιδή τα παλαιότερα σώματα πλέον έχουν εξαφανιστεί και δε μπορώ να ξέρω τι θερμίδες απέδιδαν σε κάθε χώρο, για να μην μπλέξω θα χρησιμοποιήσω τον εμπειρικό τύπο Όγκος x 50.

 

---Συγχώνεψη---

 

Miltos, kosmas85 μου δώσατε μια σωστή οπτική για το πρόβλημά μου, με κατευθύνατε σωστά, σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

... για να μην μπλέξω θα χρησιμοποιήσω τον εμπειρικό τύπο Όγκος x 50.

 

Ο τύπος αυτός δεν είναι εμπειρικός, είναι αλμπάνικος. Αν οι μονώσεις είναι καλές, θα σου βγάλει μεγάλα σώματα. Αν δεν υπάρχουν μονώσες, ανάλογα το σχέδιο του διαμερίσματος (γωνιακό, τελευταίος όροφος κλπ) και την περιοχή σου, μπορεί να σου βγάλει μικρά σώματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα σου εξασφαλίσει ομοιόμορφη θέρμανση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ και πάλι.

 

Βρε συνάδελφοι κάτι ακόμα.... όταν κάνεις μια μελέτη θερμικών απωλειών μέσω ενός εμπορικού προγραμματος (π.χ. 4Μ), έστω σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ12831, οι απώλειες που υπολογίζει το πρόγραμμα είναι περίπου 1,5 φορές λιγότερες απ'ότι ορίζουμε στη μελέτη μονοσωληνίου, δισωληνίου ή ενδοδαπέδιας.

Αυτές τις "παραπάνω" θερμίδες τις ορίζουμε στο πρόγραμμα βάση εμπειρικούς υπολογισμούς ή απο πίνακες όπως αυτούς που μου έστειλε ο Kosmas85? Υπάρχει κάποια αντιστοιχία? Ορίζεται κατά την κρίση του μηχανικού για άνεση στο χώρο? Θα ήθελα μια γνώμη πάνω σ'αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.