Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαστάσεις σε κάτοψη ισόγειας κατοικίας


TopSurv

Recommended Posts

Αποτύπωσα μια ισόγεια κατοικία οι εσωτερικοί τοίχοι της οποίας δεν είναι κάθετοι στην εξωτερική τοιχοποιία.

Για να τις διαστάσεις του κάθε δωματίου στην κάτοψη είναι προτιμότερο:

α)να δείξω π.χ. την οριζόντια απόσταση σε ένα δωμάτιο, μετρώντας από τον ένα τοίχο κάθετα στον άλλο και στη συνέχεια με την εντολή continue aligned dimension να παρουσιάσω τις υπόλοιπες οριζόντιες αποστάσεις των άλλων δωματίων στην ίδια ευθεία με την πρώτη διάσταση;

β)να δείξω τις οριζόντιες και τις κάθετες αποστάσεις των δωματίων μετρώντας κάθετα από τοίχο σε τοίχο άσχετα με το αν οι εσωτερικοί τοίχοι είναι υπό γωνία;

γ)να δείξω τις αποστάσεις με κάποιο άλλο τρόπο;

Link to comment
Share on other sites

Με τις διαστάσεις που βάζουμε, πρέπει να μπορεί κάποιος που διαβάζει το σχέδιο να καταλάβει εύκολα το μέγεθος των επιφανειών.

 

Έτσι, σε ένα δωμάτιο που έχει π.χ. σχήμα τραπεζίου, δείχνεις το ύψος του τραπεζίου και τις δύο βάσεις, σε ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο, τα δύο ύψη.

Δεν είναι απαραίτητο η ίδια γραμμή διάστασης να εκτείνεται σε όλο το μήκος της κάτοψης. Διακόπτεις όπου θεωρείς απαραίτητο, και ξεκινάς νέα γραμμή διάστασης.

(Η μισή (α) είναι για μένα η σωστή απάντηση :D )

 

Γενικά θα σκέφτεσαι ότι με τις διαστάσεις που τοποθετείς, κάποιος θα θέλει είτε να ελέγξει το περίγραμμα- επιφάνεια του κτιρίου, ή την απαιτούμενη επιφάνεια εσ. χώρων για συγκεκριμένη χρήση, τουλάχιστον στο περίπου με μια γρήγορη ματιά στο σχέδιο. Δεν θέλει υπερβολές ούτε ελλείψεις. Εξαρτάται μερικές φορές και για ποιον προορίζεται το σχέδιο.

Ελπίζω να βοήθησα :wink:

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο είναι για δικαστήριο.

Φαντάσου μια κατοικία με δυο σειρές δωματίων. Στην πάνω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά είναι: υπνοδωμάτιο, λουτρό, αποθήκη και κουζίνα ενώ στην κάτω σειρά είναι υπνοδωμάτιο, W.C. και σαλόνι.

Οι τοίχοι μεταξύ υπνοδωματίου και λουτρού και αποθήκης και κουζίνας στην πάνω σειρά δεν είναι κάθετοι, είναι υπό γωνία. Το ίδιο και ο τοίχος μεταξύ υπνοδωματίου και W.C. στην κάτω σειρά.

Για τις διαστάσεις π.χ. του υπνοδωματίου στην κάτω σειρά (επειδή έχει σχήμα τραπεζίου) θα έδειχνες τις δύο βάσεις και το ύψος? Στη συνέχεια μετά το υπνοδωμάτιο στην κάτω σειρά είναι το W.C. το οποίο επίσης έχει σχήμα τραπεζίου. Να δείξω επίσης τις δύο βάσεις και το ύψος?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, θα έδειχνα τις δύο βάσεις και το ύψος.

Στα διαδοχικά "τραπέζια", εκτός από το ακριανά δωμάτια (στα οποίο θα έδειχνα και τις δύο "βάσεις" στο διπλανό του θα έβαζα τη μία. Κι αυτό γιατί η διαφορά μήκους που προκύπτει στον ίδιο τοίχο λόγω γωνίας με την εξωτερική τοιχοποιία, είναι πολύ μικρή και ανούσια για να γεμίσει με διαστάσεις το σχέδιο.

 

Βέβαια επειδή εσύ έχεις καλύτερη εικόνα, θα το κρίνεις καλύτερα.

Τι θέλει να ελέγξει ο δικαστής από το σχέδιό σου? Αυτό θα του δώσεις. Ίσως για παράδειγμα θα πρέπει στον χαρακτηρισμό κάθε χώρου να πρέπει να γράψεις και το εμβαδόν του (π.χ. λουτρό, 4μ2) το οποίο μπορεί να ελέγξει άμεσα από τις εσωτερικές διαστάσεις, αν το θελήσει, με γρήγορο υπολογισμό.

 

Σκέψου αν πάρεις στα χέρια σου ένα σχέδιο συναδέλφου και θέλεις να ελέγξεις ότι θελήσει ο δικαστής, (ή ο ελεγκτής της πολεοδομίας σε άλλη περίπτωση) , ποιές διαστάσεις θα σε βοηθούσαν, ποιές είναι περιττές (για να μην "μπουκώσει" το σχέδιο και να είναι ευανάγνωστο για τον σκοπό που προορίζεται), αλλά ταυτόχρονα πλήρες.

Link to comment
Share on other sites

Οι δύο βάσεις του W.C. που σου είχα περιγράψει στην προηγούμενη απάντησή μου είναι 1,11m και 1,18m ενώ το ύψος είναι 3,02m. Θα τα έδειχνες και τα 3 μήκη ή π.χ. θα έδειχνες ένα μήκος 1,15m επιλέγοντας μια απόσταση στο μέσο της απόστασης μεταξύ των δύο βάσεων και το ύψος 3,02m?

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα δεν θα έβαζα την 1,15

 

Το καλύτερο θα ήταν να μπούνε και οι δύο, αλλά αν θέλεις να διαλέξεις μία από τις δύο επειδή δεν χωράνε, θα σου πρότεινα να διαλέξεις ... την μικρότερη, ή την μεγαλύτερη από τις δύο, ανάλογα με τα συμφέροντα αυτού που εξυπηρετείς :wink:

 

Αν θέλεις ή αν χρειάζεται να είσαι περισσότερο σαφής, μπορείς να γράψεις και τις εμβαδομετρήσεις του κάθε χώρου κάπου δεξιά στο σχέδιο. Π.χ., εμβαδόν λουτρού: (1,11+1,18)x3,02/2=3,46μ2 ..κ.λ.π.

 

Όμως ξαναλέω, εσύ είσαι ο μελετητής, και εσύ θα κρίνεις.

Link to comment
Share on other sites

Θα το κάνω όπως μου είπες με δύο διαστάσεις για τα δωμάτια που έχουν σχήμα τραπεζίου. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.