Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση υπογείου με το ν.4014 - αλλαγή χρήσης & "αποκάλυψη"


Recommended Posts

Καλώς ήρθες και εσύ στη χώρα του Οζ!

 

1,2) Χρήση θα βάλεις κατοικία (φαντάζομαι πρόκειται για άλλη, όχι κύρια)

3) Υπολογίζεται ΥΔ ως 37μ2 / Εοικοπέδου * σημερινό ΣΔ (αφού τότε δεν υπήρχε). Εικάζω θα προκύψει <50% οπότε συντΥΔ = 1, οποτε δεν αξίζει να ασχοληθείς περισσότερο.

4) Από την πρώτη εγκύκλιο και ερ/σεις δίνεται η οδηγία οι υπόγειοι χώροι να χρεώνονται ως βοηθητικοί παρόλο που έχουν χρήση κύριου. Ο χώρος πρέπει να παραμένει υπόγειος δηλ κατά βάση να παραμένει η οροφή του εως 1,50 μ από το τελικό έδαφος κατά γοκ85 (κάτι θυμάμαι ότι για τον γοκ του 55 το ύψος αυτό ήταν 2.0 μ, ψαξ το!). Ανοχή δίνεται όταν σε κάποια/ες από τις πλευρές δεν έχει υλοποιηθεί το τελικό έδαφος σύμφωνα με την άδεια (το λεγόμενο "ξεμπάζωμα"). Είναι στη δική σου ευχέρεια (είναι η δική μου γνώμη) να αποφασίσεις κατά πόσο ο χώρος αυτός θεωρείται "υπόγειος" και αν θα λάβει το συντΒΧ (δες σχετικές συζητήσεις)

5) Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε αν ο χώρος ήταν από κατασκευής διαμερισμα ή μετατράπηκε αργότερα. Ελέγξε τα συμβόλαια - εκείνη την εποχή τέτοιες "μετατροπές" γινόντουσαν ευκολά συμβολαιογραφικά. Θεωρημένα μισθωτήρια για εκείνη την εποχή, πράγματι δύσκολο να βρεθούν. Τελική λύση η υπεύθυνη δήλωση με τη δική σου ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ που θα την υποστηρίζεις. Αν η μετατροπή έχει γίνει εκ κατασκευής ή αρκετά παλιά, αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Κυρίως με την ταύτιση των υλικών και του εξοπλισμού του διαμερίσματος με αυτών της υπόλοιπης πολυκατοικίας: καλοριφέρ, υδραυλικά, κουφώματα κλπ

 

6> Η πρόσβαση, που αναφέρεις, στον ακάλυπτο, υποδεικνύει την ισογειοποίηση της όψης αυτής. Είναι και αυτό κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί (η αυξηση του υπέργειου όγκου). Αυτό θα γίνει είτε με αναλυτικό ξεμπαζώματος (το έδαφος είναι χαμηλότερα από ότι φαίνεται στην άδεια), είτε με ΥΥ (το κτίριο θεμελιώθηκε ψηλότερα από ότι στην άδεια), ανάλογα με την περίπτωσή σου. Είναι κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφήσεις από τα στοιχεία της άδειας του 67 και της σημερινής εικόνας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

manyugs, Εχω την εντύπωση πως ξεκίνησες στραβά.Αφού θες να ασχοληθείς με το άθλημα (λέγε με 4014) θα πρέπει πρώτα να ρίξεις μια ματιά και στον Νόμο, αλλά και στις εγκυκλίους και στις ερωτοαπαντήσεις του ΥΠΕΚΑ

αυτά θα τα βρεις εδω:

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=762&language=el-GR

 

Φιλική συμβουλή ήτανε για να γλυτώσεις τα χειρότερα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και πάλι,

 

κι ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Περιμένω την Πολεοδομία Πειραιά για να πάρω τα σχέδια της άδειας που χρειάζομαι, αλλά μου φαίνεται ότι υπάγεται στην περίπτωση της μίας πλευράς αυτού του χώρου να έχει ξεμπαζωθεί. Το ίδιο είναι και όλοι οι υπόλοιποι υπόγειοι χώροι της συγκεκριμένης πολυκατοικίας από την πίσω όψη της. Αυτοί που είναι στη μπροστινή και κεντρική όψη της πολυκατοικίας έχουν τα κλασικά παράθυρα. Το μόνο που ήθελα να ρωτήσω είναι γι αυτόν τον αναλυτικό. Τον φτιάχνω μέσω κάποιου προγράμματος; Δεν έχω κάποιο πρόγραμμα όμως. Κατέβασα από τον χρήστη Myri το αρχείο excel. Είναι έγκυρο για να το χρησιμοποιήσω; Και πώς καταχωρώ αυτό το ξεμπάζωμα στα φύλλα καταγραφής;

 

Θα επανέλθω εάν έχω ακόμα απορίες ως προς τις συμβουλές και απαντήσεις του/της συναδέλφου sagiasd. Ως προς το να διαβάσω το Νόμο και τις εγκυκλίους αυτό κάνω η κακομοίρα, απλά είναι τόσα πολλά, κάποια μπερδεμένα, έχω χάσει τη σειρά με τις εγκυκλίους και γενικότερα έχει καεί λίγο ο εγκέφαλος αφού τώρα πρέπει να γίνω και γραφιάς αντί να είμαι έξω στην οικοδομή.

 

Θα συντονιστώ όμως που θα πάει.

 

Πάντως σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο και θα επανέλθω εάν έχω άλλες απορίες που μάλλον θα έχω.

 

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους!

 

Είμαι νέος μηχανικός και η αλήθεια είναι ότι έχω πελαγώσει με αυτά που διαβάζω για τα υπόγεια!

Η περίπτωσή μου είναι η εξής:

 

Χρειάζεται να κάνω αλλαγή χρήσης από υπόγειο σε κατάστημα.

Η Ο.Α. στην κάτοψη του υπογείου εμφανίζει 2 μέρη. Αποθήκες στο βόρειο και στο νότιο τμήμα. Ανάμεσά τους προφανώς είναι άσκαφτος χώρος.

Η υπάρχουσα κατάσταση είναι πως στον άσκαφτο αυτό χώρο έχουν δημιουργηθεί αριστερά και δεξιά αποθήκες- καταστήματα και ανάμεσα κοινόχρηστος διάδρομος που ενώνει τα 2 μέρη που δείχνει η Ο.Α.!

Ο πελάτης μου έχει ένα από αυτά και θέλει να το πουλήσει.

 

Απ ότι έχω καταλάβει θα πάει ως Υ.Δ.Β.Χ. + αλλαγή χρήσης + συντελεστή 0,5. Σωστά?

Με την αποκάλυψη της όψης και τον κοινόχρηστο διάδρομο τι γίνεται? θεωρείται ξεμπάζωμα?

 

Ευχαριστώ πολύ!

Edited by afana4ever
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.