Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνιδιοκτησία εξ' αδιαιρέτου σε οικόπεδο


reka

Recommended Posts

Ημιτελής οικοδομή κληρονομείται εξ αδιαιρέτου σε 3 κληρονόμους. Το ισόγειο αποτελείται από 2 διαμερίσματα (με εμβαδά 79,5 και 25 τ.μ.), ο 1ος όροφος από 2 διαμερίσματα (με εμβαδά 66,1 και 43,23 τ.μ.), και ο 2ος από ένα (με εμβαδόν 109,33). Κατά τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας τα ποσοστά συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στα οικόπεδα για το κάθε διαμέρισμα ορίστηκαν ως εξής:

ισόγειο: 250/οοο και 106/οοο αντίστοιχα

1ος όροφος: 250/οοο και 144/οοο αντίστοιχα

2ος όροφος: 250/οοο

Κατόπιν μοιράζονται και ο κάθε κληρονόμος αποκτάει από έναν όροφο (περίπου 109 τ.μ. ο καθένας αλλά με διαφορετικά ποσοστά συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο).

Σε περίπτωση γκρεμίσματος της οικοδομής λόγω παλαιότητας και ανέργεσης καινούριας τί δικαιούται ο κάθε ιδιοκτήτης να χτίσει; Αν αρχίσει η αποπεράτωση της πώς επιβαρύνεται ο κάθε ιδιοκτήτης για τους κοινόχρηστους χώρους, τις αυλές, την διαμόρφωση της ταράτσας... δεδομένου ότι βάσει της οριζόντιας ιδιοκτησίας τα ποσοστά για τις δαπάνες των κοινοχρήστων είναι ανάλογα των τετραγωνικών; Πού θα μπορούσα να βρω περισσότερες πληροφόρίες για τις συμβάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Στη σύσταση οριζόντιας συνιδιοκτησίας έχεις αποκλειστική κυριότητα στο κτίσμα και εξ' αδιαιρέτου κυριότητα στο οικόπεδο. 'Αποψή μου είναι ότι σε περίπτωση κατεδάφισης της οικοδομής πρέπει να γίνει νέα σύσταση σύμφωνα με τις κατόψεις της νέας οικοδομής και τα ποσοστά του καθενός.

Όσο για τη συνεισφορά του καθενός στην αποπεράτωση των κοινοχρήστων αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα ποστοστά τους για τις δαπάνες των κοινοχρήστων. Για σιγουριά όμως συζητησέ το θέμα με το συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Η κατανομή χιλιοστών είναι κατανομή αξιών και ΟΧΙ επιφάνειας. Αυτό έχει σαν συνέπεια σε νέα κατασκευή να πρέπει να γίνει νέα "μοιρασιά" των ιδιοκτησίών με βάση όμως τα χιλιοστά που έχουν οι ιδιοκτήτες. Δηλ. πρέπει να βρουν ένα μηχανικό που να τον εμπιστεύονται όλοι, ο οποίος στην νέα κάτοψη να αντιστοιχίσει τα παλιά ποσοστά.

Για παράδειγμα αν όλοι θέλουν πάρουν περίπου τα ίδια τ.μ. αυτός που έχει περισσότερα χιλιοστά στο οικόπεδο θα πρέπει να πάρει μεγαλύτερη αξία ( είται π.χ. μια θέση πάρκινγκ κλειστή παραπάνω, ή το ρετιρέ που έχει μεγαλύτερη αξία κλπ. ) Θα μπορούσε π.χ. αν το ρετιρέ ήταν μικρότερο σε επιφάνεια πες 80 τ.μ. πάλι η αξία του να ισοδυναμουσε με την αξία των 100τ.μ. στο 2ο όροφο κλπ.

Η συνεισφορά υπόλογίζεται με βάση τα χιλιοστά και μόνο.

Τα χιλιοστά καθορίζονται μόνο με συμβολαιογραφική πράξη.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε γενικές γραμμές σε μια οικοδομή για την οποία δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας πώς θα γίνει η κατανομή των χιλιοστών συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου στο οικόπεδο; Ποιος είναι ο συνήθης τρόπος; Υπάρχει κάποιος νόμος που το ορίζει; και αν όχι γίνεται "αυθαίρετα" από τον μηχανικό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.