Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου


ΟΩΝ

Recommended Posts

Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν το ελαφρύτερο στερεό υλικό του κόσμου, αποτελούμενο από 99,9% άδειο χώρο και 0,01% μέταλλο.

 

Το νέο υλικό αποτελείται από μικροσκοπικούς μεταλλικούς σωλήνες σε δικτυωτή διάταξη, παρόμοια με τη δικτυωτή δομή που χαρίζει σταθερότητα αλλά και ελαφρότητα στον Πύργο του Άιφελ και άλλες μεταλλικές κατασκευές.

«Το μυστικό ήταν η κατασκευή ενός δικτύου από κούφιους σωλήνες με τοιχώματα πάχους 100 νανόμετρων, χίλιες φορές λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα» δήλωσε ο Δρ Τομπίας Σέντλερ της εταιρείας HRL Laboratories, η οποία συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science, το νέο υλικό έχει πυκνότητα 0,9 χιλιοστογραμμαρίων ανά κυβικό εκατοστό. Αυτό σημαίνει ότι είναι πάνω από 1.100 φορές ελαφρύτερο από το νερό και 100 φορές λιγότερο πυκνό από τον αφρό στυροαφρού Styrofoam, ο οποίος χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στις θερμομονωτικές συσκευασίες των χάμπουργκερ.

Μικρότερο, ισχυρότερο

Η αρχιτεκτονική του νέου υλικού προσφέρει εξαιρετική ικανότητα απορρόφησης ενέργειας και άλλες μηχανικές ιδιότητες, ασυνήθιστες για τα μεταλλικά υλικά. Μεταξύ άλλων, μπορεί να ανακτά το σχήμα του όταν δεχθεί δυνάμεις που αντιστοιχούν στο 50% του ορίου αντοχής.

«Τα περισσότερα υλικά γίνονται ισχυρότερα όταν οι διαστάσεις τους κατεβαίνουν στην κλίμακα του νανομέτρου» εξήγησε ο Λορένζο Βάλντεβιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το γεγονός ότι απορροφά εξαιρετικά αποτελεσματικά την ενέργεια καθιστά το υλικό ιδανικό για αντικραδασμικά συστήματα, ηλεκτρόδια μπαταριών και συστήματα απορρόφησης ακουστικών και ωστικών κυμάτων.

Το πιθανότερο είναι ότι οι πρώτες εφαρμογές θα έχουν στρατιωτικού χαρακτήρα, αφού το υλικό δημιουργήθηκε για λογαριασμό της DARPA, της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Μέχρι σήμερα, το ελαφρύτερο στερεό του κόσμου ήταν η «αερογέλη», ή «αεροτζέλ», το οποίο αποτελείται από τζελ πυριτίου στο οποίο το υγρό έχει αντικατασταθεί από αέρα. Η πυκνότητά του κυμαίνεται γύρω στο 1,0 mg ανά κυβικό εκατοστό.

[Πηγή: www.in.gr]

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αδελφέ , είναι καλά αυτά ;

Γιατί δεν τα βλέπω να πολύ κυκλοφορούν και πολύ ...

Edited by a_KIR_a
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δικαιολογημένα αποδίδουν στο γραφένιο, τη νέα μορφή άνθρακα, θαυματουργές ιδιότητες, καθώς μεταμορφώνεται στο ελαφρύτερο στερεό υλικό του κόσμου, με πυκνότητα μικρότερη και από το αέριο ήλιο! Ιδιότητες που υπόσχονται επανάσταση σε πληθώρα εφαρμογών, όπως, για παράδειγμα, να …σφουγγαρίζει πετρελαιοκηλίδες ή να χαρίζει τέλεια ηχομόνωση. Το γραφένιο, η ανακάλυψη του οποίου το 2010 βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής, χάρη στη δισδιάστατη κρυσταλλική δομή του, είναι πιο ανθεκτικό από το ατσάλι, παραμένει όμως εύκαμπτο σαν λάστιχο. Είναι, επίσης, καλύτερος αγωγός από το χαλκό, και θα μπορούσε στο μέλλον να αντικαταστήσει το πυρίτιο στα τσιπ των υπολογιστών και τις οθόνες. Τις τελευταίες ημέρες, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ζεζιάν της Κίνας, παρουσίασαν γραφένιο με πυκνότητα 0,16 milligram ανά κυβικό χιλιοστό, τη μικρότερη για στερεό υλικό. Εξαιρετικά σπογγώδες, ώστε να περιέχει κυρίως αέρα, είναι αρκετά ελαφρύ, τόσο ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω σε ένα λουλούδι χωρίς καν να λυγίσει τα πέταλα ! Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, το νέο υλικό παρουσιάζει, επίσης, άριστη απορροφητικότητα, καθώς μπορεί να συγκρατεί 900 φορές το βάρος του σε πετρέλαιο ή άλλες οργανικές ουσίες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι το νέο υλικό πλεονεκτεί σε σχέση με άλλα “αεροτζέλ” και στην απλούστερη διαδικασία παραγωγής. Παράγεται με τη μέθοδο της ψυκτοεξάχνωσης, στην οποία ένα διάλυμα από ίνες γραφενίου καταψύχεται και εκτίθεται σε κενό αέρα. Σε αυτές τις συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και πίεσης, ο πάγος μετατρέπεται απευθείας σε αέριο, οπότε αφήνει πίσω του κενούς χώρους που κάνουν σπογγώδη τη δομή του νέου υλικού.

Πηγή: ΤΕΕ

1EA3C100367B11B23E8FD72B3D523F8E.jpg

Edited by gp1
Link to comment
Share on other sites

Είναι εξέλιξη των organic and inorganic cellular materials και λέγονται carbon nanotubes materials.

Χρησιμοποιούνται ήδη στην αεροναυπηγική, Formula 1 σε αύξηση του crashworthiness.

 

Επειδή είστε στα μπετά τα carbon nanotubes

Carbon nanotubes to optimise cement based materials

 

 

"Cement and Concrete Research", issue 7, July 2010.

 

 

 

τα μεταλλικά inorganic cellular materials χρησιμοποιούνται ήδη με ρητίνη σε ενισχύσεις κτηρίων απο ΩΣ. ΠΧ στην φωτό.

 

Το diamond textile βρίσκει εφαρμογή στην ενίσχυση υποστυλωμάτων, το Diamond Hollow για δοκούς και το Flat Single Corrugation για πλάκες. Υπάρχουν ήδη ερευνητικά προγράμματα για κατασκευή γέφυρας στην Καλιφόρνια με τέτοια υλικά.

post-25466-0-23058100-1363858896.jpg

post-25466-0-84436200-1363859051_thumb.jpg

Edited by Ροδοπουλος
Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον υλικό - συχνά αναφέρεται ως το υλικό του μέλλοντος.

 

Καλή ερευνητική εργασία στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ (Νανολειτουργικά και Νανοσυνθετά Υλικά)

http://www.ims.demokritos.gr/ims_field.php?lang=gr&ergo=G108&PHPSESSID=04dfc97c76995ae73f2f4e9d50ff7b8b

 

 

 

Εξαιρετική παρουσίαση από τον καθ. Κ. Α. Χαριτίδη, Σχ. Χημ. Μηχ/κών ΕΜΠ (Τομέας III)

"Τεχνικές ανάπτυξης & Χαρακτηρισμού Νανοϋλικών" (δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να το βρει πλέον, εγώ το είχα κατεβάσει το καλοκαίρι.

 

 

Σχετική βιβλιογραφία/πληροφορίες

http://ebookdatabase.net/g/graphene-application-pdf

http://www.firstnano.com/applications/papers/docs/3D-Continuous-CVD-Graphene-a-New-Class-of-Materials.pdf

http://www.nanoconvention.ch/Speaker/presentations/2011-05-18-SwissNanoConvention-Fasel.pdf

http://www.tntconf.org/2010/abstracts_TNT2010/TNT2010_Geim.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.