Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτηρισμού υπογείου-ισογείου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο


PANOS-PATRA

Recommended Posts

Συνάδελφοι θα ήθελα την βοήθειά σας στο εξής θέμα.

Σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο 1200 μ2 εντός περιαστικού οικισμού έχει γίνει σύσταση κάθετης οροφοκτησίας (Α τμήμα 500χιλ , Β τμήμα 500 χιλ.) Με διάφορες συμβολαιογραφικές πράξεις το Α τμήμα έχει δόμηση 150μ2 από τα οποία έχουν κατασκευαστεί με άδεια τα 110 και το Β τμήμα έχει δόμηση 250 και έχουν κατασκευαστεί με άδεια και τα 250.

Το οικόπεδο είναι αρκετά πρανές και το Α τμήμα έχει πρόσωπο στον πάνω δημοτικό δρόμο και το Β τμήμα στον κάτω δημοτικό δρόμο.

Εμάς μας ενδιαφέρει το Β τμήμα ( υπόγειο με 2 μεζονέτες)

Στα σχέδια αδείας του Β τμήματος (2005) το υπόγειο φαίνεται να έχει ύψος από τη στάθμη του κάτω δρόμου 1,5μ. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής και εδώ θέλω την βοήθειά σας

Το δηλωθέν ως υπόγειο (170τ.μ.) έρχεται σε ευθεία με τον δρόμο και έχει ύψος 5μ. οι δε 3 άλλες πλευρές του είναι πλήρως μπαζωμένες μέχρι τη στάθμη της πλάκας οροφής υπογείου (οι 2 πλευρές αριστερά και δεξιά στη μεριά των γειτόνων έχουν μάντρα 5μ. ύψος , ενώ η πίσω πλευρά καλύπτεται λόγω κλίσης του πρανούς.

Επιπροσθέτως έχουν γίνει πολλές αλλαγές στους κύριους χώρους σε σχέση με τα κατατεθέν σχέδια (παραπάνω δόμηση έως και 100τ.μ.)

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής

1) Τι γίνεται με το υπόγειο και αν συνεχίζει να λογίζεται σαν υπόγειο ή θα πρέπει να δηλωθεί σαν ισόγειο με βοηθητική χρήση

2) Αν δηλωθεί σαν ισόγειο φαντάζομαι πως κατ' επέκταση θα έχουμε και υπέρβαση ύψους κατά 5μ.

3) Υπάρχει μήπως κάποιο θέμα με την υπόλοιπη δόμηση που αντιστοιχεί στο Α τμήμα

 

ευχαριστώ και ελπίζω να μην σας μπέρδεψα.

Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα οροφής του υπογείου πρέπει να έχει την ανώτερη στάθμη του 1,50 μ από το έδαφος στο πέριξ αυτού έδαφος. Οπότε τώρα που η μία του πλευρά είναι στην επιφάνεια του εδάφους νοείται ότι είναι ισόγειο. Σύμφωνα με μια ημερίδα που παρακολούθησα, αν το υπόγειο είναι ουσιαστικά ισόγειο , τότε θεωρείται ότι τελικά αποποιήθηκες της κατασκευής του υπογείου και έχεις ένα όροφο αυθαίρετο, που είναι ο β! όροφος πλέον. Άρα έχεις αυθαίρετο τον β! σου όροφο και υπέρβαση ύψους. Τώρα αφού υπάρχει σύσταση, ο άλλος ιδιοκτήτης δεν έχει να κάνει με τις αυθαιρεσίες του πρώτου, ούτε χάνει το υπόλοιπο της δόμησης του που του αναλογεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.