Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαπνοή διογκωμένης πολυστερίνης (EPS)


Tsikalakis Manos

Recommended Posts

Eίσαι σίγουρος ότι πρόκειται για διογκωμένη πολυστερίνη η οποίά είναι το απλό το φελιζόλ και όχι για αφρώδης εξηλασμένη πολυστερίνη (DOW , Fibran..)

Aρκετά στοιχεία θα βρεις

minWeb Page Name

π.χ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΙΑΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΤΜΩΝ μ (Αέρας μ=1) EN 12086 - 100min

Υγρομετρικά χαρακτηριστικά

Για να αποφευχθούν φαινόμενα συμπύκνωσης στις εσωτερικές επιφάνειες, η επιφανειακή εσωτερική θερμοκρασία δεν πρέπει σε κανένα σημείο να είναι μικρότερη του σημείου δρόσου του εσωτερικού αέρα. Για τον έλεγχο της επιφανειακής θερμοκρασίας, θα πρέπει να υπολογίζεται ο συντελεστής

θερμοκρασίας χρησιμοποιώντας τον παρακάτω τύπο:

Rsi = (tsi - tP ) / (ti - te)

όπου:

tsi επιφανειακή εσωτερική θερμοκρασία

ti εσωτερική θερμοκρασία

te εξωτερική θερμοκρασία

Είναι επομένως δυνατό να καθοριστεί ο συντελεστής

θερμοπερατότητας U που απαιτείται για να επιτευχθούν

οι προαναφερόμενες συνθήκες, χρησιμοποιώντας τον

παρακάτω τύπο:

U = αi*(1 - PRsi)

όπου:

αi εσωτερική θερμομεταφορά

Link to comment
Share on other sites

το πρότυπο που αφορά τη διαπνοή διογκωμένης πολυστερίνης είναι το din 53429 και μια τυπική τιμή είναι γύρω στα 40 g/m2.d. το πρότυπο που αφορά τις διογκομένες πολυστερίνες γενικά είναι το ελοτ εν 1316:2001.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν είμαι μηχανικός και δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω.

Η απορία αφορά το καλύτερο υλικό θερμομόνωσης για το σπίτι που φτιάχνω.

Ξέρω ότι πρέπει να διατηρήσω την διαπνοή των τοίχων και προσπαθώ να διαλέξω μεταξύ Heraklit και EPS.

Έχω αποκλείσει το XPS για λόγους υγείας(αυξημένες τιμές VOP).

Θα ήθελα το σχόλιο σας ως πιο ειδικοί.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο είναι σχετικό. Όλα έχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποια μειονεκτήματα. Προσωπικά θεωρώ ότι η καλύτερη θερμομόνωση είναι η εξωτερική θερμομόνωση (όχι τούβλο-θερμομόνωση-τούβλο) σε όλο το σπίτι με εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS).

Είναι το υλικό με τους καλύτερους δείκτες θερμοδιαφυγής μετά την πολυουρεθάνη και τη μικρότερη μείωση αυτής με το πέρασμα του χρόνου.

Προσοχή μόνο στον ήλιο. Μην πάρεις πλάκες από καμιά μάντρα που τις είχε εκτεθειμένες στον ήλιο για μέρες και μην τις αφήσεις στο γιαπί απροστάτευτες.

Το πρόβλημα που έχουν σε περίπτωση φωτιάς με τοξικά αέρια που εκλύονται δεν σε αφορά εφόσον πρόκειται για μια τυπική κατοικία και η μόνωση είναι εξωτερική.

Αρνητικό επίσης ότι η μέθοδος παραγωγής της δεν είναι και η οικολογικότερη. Αυτό τουλάχιστον έχω ακούσει. Μπορεί τα πράγματα να έχουν αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν απαντώ άμεσα σε αυτό που ρωτάς νομίζω ότι καλό είναι να ξέρεις το εξής:

 

Η εξωτερική μόνωση είναι προτιμότερη στις κατοικίες, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η θερμική μάζα του κτιρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλότερη διαβάθμιση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 24ώρου (λιγότερες διακυμάνσεις). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ιδίως το καλοκαίρι το σπίτι θα είναι πιο δροσερό λόγω μεγαλύτερης θερμικής αδράνειας. Αντίστοιχα και το χειμώνα το σπίτι θα διατηρείται γενικά πιο ζεστό αλλά θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθεί όταν θα είναι κρύο (πχ αν φύγετε για χριστούγεννα). Σε κάθε περίπτωση πάντως θα είναι οικονομικότερο από πλευράς πετρελαίου και ηλεκτρισμού.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και εγώ με Χάρη - Παναγιώτη. Γιατί δεν κοιτάς και τα επιχρίσματα τύπου STO? (Σύστημα επιχρίσματος που μπορεί να δημιουργήσει εξωτερική θερμομόνωση με χρήση XPS πριν την τελική στρώση οργανικού σοβά)

Link to comment
Share on other sites

Έχω κοιτάξει την εξωτερική θερμομόνωση και έχω μιλήσει με την STO που μάλλον είναι η καλύτερη στον τομέα αυτό.Η μόνωση αυτή ήταν η αρχική μου επιλογή την οποία με βαριά καρδιά εγκατέλειψα λόγω κόστους(45€/μ.).

Όσον αφορά το XPS ο δεiκτης θερμοπερατότητας είναι σχεδόν ταυτόσημος με αυτόν του EPS όπως και τα άλλα χαρακτηριστικά του(γήρανση,απορρόφηση υγρασίας κ.τ.λ.) ενώ η τιμή του EPS είναι σχεδόν μισή και το υλικό είναι ασφαλέστερο για τον άνθρωπο.

Αυτό που δεν μπορώ να βρω από αξιόπιστη πηγή, γιατί τα site των εμπόρων δεν τα πολυεμπιστεύομαι, είναι αν το EPS επιτρέπει τη διαπνοή των τοίχων χαρακτηριστικό που θέλω να διατηρήσω.

Γι' αυτό εξετάζω και τη λύση του Heraklit (πάχους αυξημένου σε 7,5 ή 10 cm).

Link to comment
Share on other sites

Το XPS έχει καλύτερο δείκτη θερμικής αγωγιμότητας (λ) και το κυριότερο μικρή αύξηση (χειροτέρευση) του δείκτη με το πέρασμα του χρόνου που οφείλεται στην πολύ μικρότερη υδατοαπορρόφηση. Όταν το νερό εισχωρήσει στις μικροκυψέλες του υλικού χάνονται οι θερμομονωτικές ιδιότητες.

Τα παραπάνω στοιχεία νομίζω ότι θα τα βρεις σε κάθε σχετικό βιβλίο πέρα από τους ιστότοπους των εταιρειών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.